Rik Jungmann

---

Wijdemeerse Webkrant
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Cor Koster in Tweede Termijn

Wijdemeren, 11 december 2005

Voorzitter Cor Koster van het CDA reageert op de tweede reactie van voorzitter Robby Israel van de VVD.

Zoals bij het vorige bericht vermeld, sluit de WWK met deze "tweede termijn" de discussie af onder dankzegging aan de beide voorzitters. De komende maanden zullen er zeker nog veel discussies volgen.

Reactie

CDA Wijdemeren

Beslissingen in de politiek

In de polemiek tussen Robby Israel (VVD) en mij (CDA) gaat het om de wijze waarop beslissingen op lokaal niveau tot stand komen. Dat is een belangrijke vraag, en daarom is het jammer dat de redactie van de Webkrant die discussie wil afsluiten, en alleen mij nog maar de kans geeft er iets over te zeggen.

In een eerder stuk heb ik aangetoond dat de term "inhoudelijke beslissingen" niets betekent. Immers, in vrijwel alle gevallen baseer je je bij het nemen van een beslissing op allerlei gegevens, waaronder - en dit is cruciaal - op prioriteiten en uitgangspunten. Dat geldt voor elke beslissing, of het nu gaat om de vraag wat je voor het verenigingsleven in Wijdemeren overhebt, wat voor gemeentehuis je wilt, of de vraag wat voor soort computer je moet nemen. Zelfs de consumentengids waarschuwt herhaaldelijk dat "de beste koop" anders kan zijn dan wat er in hun overzicht staat, als je andere prioriteiten stelt. Een voorbeeld: als je geen moeite hebt met de Engelse taal, is het niet erg als de handleiding niet in het Nederlands is, en hoef je dus geen rekening te houden met het minnetje in de tabel. En in Wijdemeren: als je, zoals het CDA, veel belang hecht aan een bloeiend verenigingsleven, dan stem je bij het subsidiebeleid je beslissingen daarop af. Dat heeft weinig te maken met "inhoudelijke overwegingen", en alles met je prioriteiten en uitgangspunten.

De conclusie is duidelijk: de VVD weet niet hoe beslissingen tot stand komen. Geen wonder dat hun keuzes soms leiden tot gefronste wenkbrauwen. Ik zou ze aanraden om bij Google de zoekterm "nemen van beslissingen" in te tikken. Dan komen er vele treffers, waaronder aanbiedingen van cursussen waar je kunt leren wat het nemen van beslissingen inhoudt.

En dat brengt mij tot het tweede punt. Robby Israel zegt dat zelfs VVD-leden en sympathisanten soms (of vaak?) moeite hebben met bepaalde standpunten van de fractie. Begrijpelijk: de VVD heeft inderdaad soms nogal vreemde standpunten, en trekt zich daarbij niets aan van zijn achterban. Robby Israel ziet dat - merkwaardig genoeg - als een deugd. Wat hij niet lijkt te beseffen is dat hij hiermee een duidelijk signaal afgeeft aan het Wijdemeerse electoraat. In wezen zegt hij: als u, beste kiezer, op ons stemt, dan is dat leuk, maar reken er maar niet op dat wij ons - na de verkiezingen - iets van u zullen aantrekken.

Het is dan ook onwaarschijnlijk dat de VVD veel stemmen zal krijgen in maart 2006. Jammer. Ik zal ze missen, de VVD-fractie. De leden daarvan zorgden toch met regelmaat voor enige hilariteit in de raad.

Cor Koster
Voorzitter CDA-Wijdemeren


De wekelijkse nieuwsbrief Bewolkt Windstil Naar volgende bericht