Rik Jungmann

---

NRC Handelsblad
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Dorpsnieuws over de Wereld

Wijdemeren, 3 augustus 2005

In de NRC van gisteren stond een artikel over de stijgende populariteit van lokale nieuwssites. Dorpsnieuws op wereldmedium.

Behoefte aan kleinschalig nieuws

In het artikel wordt verteld over de kennelijke behoefte van lezers aan kleinschalig nieuws uit hun eigen omgeving. Zo schrijft de lokale internetkrant in Goor over een mislukte vakantie van een Goors gezin en geeft de site de uitslagen van het café-biljarttoernooi. De site haalt hoge bezoekcijfers. Heino-online.nl uit het dorp Heino moet het hebben van tips uit de bevolking die van harte meewerkt aan de totstandkoming van de nieuwsvoorziening. Goor is onlangs betrokken in een herindeling. De inwoners van Goor vinden dat de regionale krant wel aandacht besteedt aan nieuws uit Delden en Bentelo, maar niet uit Goor. goornieuws.nl springt in dat gat. Goornieuws.nl had een weblog waar iedereen vrij zijn mening kon geven. Na een caféruzie, die verder werd uitgevochten op het weblog, zette beheerder Paul Schabbink het weblog onder toezicht.

Raalte voerde boycot in

De autoriteiten zijn niet altijd even blij met de lokale sites. De gemeente Raalte stoorde zich zo aan de meningen die op Heino-online.nl en Roalte.net werden gegeven dat de makers werden uitgesloten van persconferenties en persberichten. Men beschouwde de makers van lokale websites niet als journalisten. "Het is een heel andere manier van berichtgeving, er worden meningen gegeven en daar moet je erg aan wennen" : aldus een woordvoerder van de de gemeente. Inmiddels heeft Raalte de boycot opgeheven. De gemeente ziet nu ook de voordelen van een lokale nieuwssite, omdat toegestuurde berichten van de gemeente snel en één op één worden geplaatst. De journalisten bond NVJ vindt overigens dat makers van lokale nieuwssites wel beschouwd moeten worden als journalisten, als zij maar niet uitsluitend over het fokken van konijnen of cavia's schrijven.

Kranten maken ook lokale sites

Kranten maken meer en meer gebruik van de "burgerredacteuren" van lokale nieuwssites. De nieuwe fusiekrant van Algemeen Dagblad en enkele regionale bladen gaat artikelen en foto's van lokale sites in de papaieren krant opnemen. Het Limburgs Dagblad en het Haarlems Dagblad doen het anders. Die kranten hebben zelf een lokale nieuwsite voor buurten opgezet. Daarvoor zijn verslaggevers vrijgemaakt om samen met de bewoners de lokale site te vullen.

De Regionale Omroep RTV Oost ziet de lokale websites als aanvulling, niet als concurrent. Marcel Oude van die omroep ziet wel dat nieuwsvoorziening zich meer en meer op lokaal niveua gaat bewegen. Of dat consequenties voor de werkwijze van de regionale omroep moet hebben weet hij nog niet.

Wijdemeren

In Wijdemeren zijn veel lokale media. Er zijn de huis- aan huisbladen De Brug, de WieWatWaar, De Triangel en De Nieuwsster. Dan is er de lokale omroep Radio Wijdemeren en er zijn drie á vier websites en weblogs die zich met lokaal nieuws bezighouden. De gemeente verstrekt zeer loyaal alle informatie gelijkelijk aan alle lokale en regionale media. Zowel persberichten als uitnodigingen voor gebeurtenissen worden verspreid zonder enig onderscheid te maken. Een zeer positieve opstelling dus vergeleken met Raalte, die de transparantie ten goede komt. Dat mag ook wel eens gezegd worden. Hartelijk dank voor de loyale medewerking!

China

Om te illustreren dat het dorpsnieuws inderdaad wereldwijd gelezen wordt plaatsen wij hieronder een mailtje aan dat voormalig fractievoorzitter Wim Reijmerink van Algemeen Belang ons gisteren stuurde. Hij wilde even weten hoe het in Ankeveen ging...

Groeten vanuit Hefei. Mocht je niet direct weten waar het ligt dan moet je het maar even opzoeken via je zoekmachine. Het ligt echter in China waar ik deze week moest zijn voor mijn werk. Het is een heel andere wereld dan Europa, maar onvoorstelbaar wat daar allemaal gebeurt. Een voorbeeld hiervan is dat ik zo op mijn kamer, in centraal China, even naar de Wijdemeerse Webkrant kan surfen

Groeten en gewoon doorgaan natuurlijk ook al is het komkommertijd.....

Groeten Wim

Dat wordt bedoeld met "wereldwijd dorpsnieuws.


De wekelijkse nieuwsbrief Regen Half bewolkt Matige wind 19º Naar volgende bericht