Rik Jungmann

VVD Wijdemeren
Naar vorig bericht Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 Naar de home-page De wekelijkse nieuwsbrief Naar volgende bericht

VVD tegen Precario

Wijdemeren, 2 september 2004. Na de OKL verzet nu ook de VVD fractie zich tegen de plannen om precario te gaan heffen.

Persbericht

VVD tegen precariobelasting

De gemeente Wijdemeren heeft via een persbericht plannen gelanceerd om precariobelasting in te voeren en verwacht daarmee een bedrag van ca € 40.000,-- te kunnen binnenhalen. De VVD Wijdemeren heeft als geen ander steeds de slechte financiële situatie van de gemeente benadrukt maar vindt dit een afkeurenswaardig plan en wel om de volgende redenen.

  • Precario is moeilijk te handhaven. Het is onverstandig regels in te voeren waarvan bij voorbaat vaststaat dat handhaving tekort zal schieten.
  • Precario vergt administratie. De heffing dient geadministreerd te worden. Het gemeentelijke apparaat klaagt nu reeds over overbelasting. De gemeente heeft niet eens de administratie van de OZB op orde en weet nauwelijks wie hoeveel nog verschuldigd is.
  • Precario is kostbaar. Administratie en handhaving kosten geld – wellicht meer dan de te verwachten opbrengst.
  • Precario treft ondernemers, vooral het midden en kleinbedrijf. In deze economisch moeilijke tijden verdient het bedrijfsleven steun in plaats van weer een nieuwe belasting die kleine middenstanders het zwaarst zal treffen.

Bovengenoemde in aanmerking nemend lijkt het wel een staaltje paniekvoetbal. Indien een verhoging van de gemeentelijke inkomsten met € 40.000,-- inderdaad onontkoombaar zou zijn, dan zou een verhoging van de OZB met 2 cent (ja, 2 cent!) per € 1000 waarde deze opbrengst garanderen, zonder enige additionele administratie of handhaving. Overigens lijkt het ons dat het probleem van de gemeentelijke financiën veel dieper zit en dat dit onzinnige precarioplan ons geen stap verder richting oplossing brengt.

Fractie VVD Wijdemeren

fractie@vvdwijdemeren.nl

Advertentie


. ZonnigWindstil23º Naar volgende bericht