Rik Jungmann

Gemeente Wijdemeren
Naar vorig bericht Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 Naar de home-page De wekelijkse nieuwsbrief Naar volgende bericht

Monumentendag 11/9

Wijdemeren, 2 september 2004. Op 11 september wordt de eerste monumentendag in Wijdemeren georganiseerd met een gevarieerd aanbod.

Persbericht

Fietsroute af te halen bij de VVV Loosdrecht en het gemeentehuis!
Eerste Open Monumentendag in Wijdemeren op 11 september

Op zaterdag 11 september is het Open Monumentendag. Dit jaar is het thema gewijd aan de monumenten van verdediging, onder de titel “Merck toch hoe sterck.” Wijdemeren geeft inhoud aan dit thema door de forten in Wijdemeren open te stellen. Daarnaast zullen Kasteel-Museum Sypesteyn en de tuin van Kasteel Nederhorst den Berg toegankelijk zijn. De toegang tot de deelnemende monumenten is op deze eerste Open Monumentendag in Wijdemeren gratis. Mevrouw E.Y. Siemons-Brenner, wethouder kunst en cultuur, opent de dag om 10.00 uur op een bij het thema passende manier in de wapenkamer van Kasteel-Museum Sypesteyn.

Wijdemeren telt drie forten: Fort Hinderdam gelegen aan de Hinderdam in Nederhorst den Berg, Fort Spion aan de Bloklaan in Loosdrecht en Fort Kijkuit aan de Vreelandseweg in ‘s-Graveland. Zaterdag 11 september is de kans om eens een kijkje in de forten te nemen. Fort Hinderdam gaat zelfs voor de eerste keer in tien jaar open!

Reserveren voor fort Hinderdam
Mensen die een bezoek willen brengen aan fort Hinderdam in Nederhorst den Berg moeten zich van te voren aanmelden. Dit is nodig omdat het fort op een eiland ligt en er beperkt plaats is in de boot. Het fort is vanaf de weg niet zichtbaar. Er zijn gedurende de dag (10.00 – 15.00 uur) zes afvaarten. Per keer kunnen er 15 personen mee. Aanmelden voor een bezoek aan fort Hinderdam kan bij mw. O. Mulder of mw. S. Schimmel, telefoon (035) 655 9412. Het betreden van het eiland is op eigen risico.

Rondleidingen
Fort Spion, Fort Kijkuit, Kasteel-Museum Sypesteyn en de tuin van Kasteel Nederhorst den Berg zijn op de Open Monumentendag van 10.00 tot 17.00 uur vrij toegankelijk. Let op! Fort Spion is niet te bereiken per auto in verband met het ontbreken van parkeerplaatsen. Bij ieder monument is er een folder met informatie over het monument beschikbaar. Ook staan er vrijwilligers klaar om vragen te beantwoorden of een rondleiding te verzorgen.

Fietsroute
Er is voor deze dag een speciale fietsroute samengesteld. Deze route begint bij het VVV-kantoor in Loosdrecht (Oud-Loosdrechtsedijk 198) en voert langs de vijf deelnemende monumenten. Er is zowel een korte (17 km) als een lange route (33 km) beschikbaar. Er is voldoende parkeergelegenheid naast het VVV-kantoor. De routebeschrijving is af te halen bij de VVV Loosdrecht (openingstijden: ma t/m za van 10.00 tot 16.00 uur) en op werkdagen bij het gemeentehuis van Wijdemeren (openingstijden: ma t/m vr van 8.30 –12.30 uur). De route is ook te vinden op www.wijdemeren.nl. Zoek bij het Digitaal Loket op: Open Monumentendag 2004.

Organisatie
De organisatie van de eerste Open Monumentendag in Wijdemeren is in handen van een comité met daarin vertegenwoordigers van de verschillende Wijdemeerse historische verenigingen (bijv. de HKL)en de gemeente Wijdemeren.


. ZonnigWindstil23º Naar volgende bericht