--- ...

Rik Jungmann

Douwe van Essen

De Nieuwsster
Naar vorig bericht

Naar de home-page

Naar volgende bericht

Reserve slinkt

Wijdemeren, 24 januari 2004. De Algemene Reserve van de gemeente, zeg maar het saldo op het spaarbankboekje, van de gemeente slinkt, schrijft Jaap van Waveren in De Nieuwsster.

Met dank aan

Algemene reserve van de gemeente slinkt


Jaap van Waveren

In toenemende mate verschijnen er raadsvoorstellen waarvoor geen dekking is en waarvoor de benodigde middelen uit de algemene reserve worden gehaald. Tijdens de laatste algemene beschouwingen stelde wethouder Co de Kloet van financiën dat het toenmalige niveau het minimum was en dat er in de komende jaren aanvullingen op die reserve moesten plaatsvinden.

De huidige stand van zaken is, dat het totaal van reserves bij de gemeente ruim 16 miljoen bedraagt. Hiervan zijn 13.4 miljoen gereserveerd voor investeringen die voortkomen uit vastgestelde raadsbesluiten in het verleden. Er rest nog een bedrag van 2.870.000 als algemene vrije reserve. Hierbij dienen we te bedenken dat in de begroting voor 2003 een tekort was voorzien van 1.500.000. In feite, indien er zich geen onvoorziene omstandigheden voordoen, is de reserve werkelijk 1.370.000.

Nu er regelmatig voorstellen komen waarbij overschrijdingen moeten worden gedekt uit de algemene reserve en de opbrengsten van de OZB wel eens minder zouden kunnen zijn doordat aanslagen onterecht zijn opgelegd, dreigt de algemene reserve nog meer te worden aangetast.

De Meidoorn

Afgelopen commissievergadering Maatschappelijk Zaken gaf een voorbeeld bij het agendapunt dat de huisvesting voor peuterspeelzaal De Meidoorn in Loosdrecht behandelde. Nog geen jaar geleden werd hiervoor een krediet van € 100.000 door de raad ter beschikking gesteld. Binnen een jaar blijkt dat men zich enigszins had vergist en dat de nieuwbouw € 50.000 hoger uitvalt, een overschrijding van 50%. De reden was dat in het aanvankelijke voorstel het geoffreerde gebouw niet aan het bouwbesluit voldeed, vanwege de binnenhoogte. Rest de vraag of toentertijd iemand heeft zitten slapen. Voor de algemene reserve is het te hopen dat men wakker blijft en investeringen binnen de begroting houdt.


De wekelijkse nieuwsbrief Zoeken in het archief 1996 - 2004 Reageer op dit bericht Ga naar het archief
Naar de home-page Half bewolktWindstil Naar volgende bericht