Rik Jungmann

WWK
Naar vorig bericht Naar de home-page Naar volgende bericht
Reageer op dit bericht Zoeken in het archief 1996 - 2004 .

Raad kabbelt 2004 uit

Wijdemeren, 17 december 2004. De laatste raadsvergadering van 2004 werd gisteren gehouden. Op de publieke tribune een aantal Loenenaren, die poolshoogte kwamen nemen in Wijdemeren.

De agenda van de raadsvergadering was niet erg lang. Toch duurde de vergadering wel lang, tot rond middernacht. De debatten leverden geen spectaculaire meningen of verschillen van inzicht op, waardoor de vergadering in vredige kerstsfeer voortkabbelde.

Dorpscentrum

Bij de mededelingen meldde wethouder Wim Neef dat de uitspraak van de Raad van State over het dorpscentrum heel vervelend is. Loosdrecht is weer 10 jaar achteruit gezet door deze uitspraak, concludeerde hij. "Als het zo door gaat houdt Loosdrecht geen watersport meer over."

Reïntegratie

René Voigt (DBW) had de uitzending van Zembla gezien, waarin getoond werd hoe bakken met geld gestoken werden in pogingen om werklozen terug te krijgen in het arbeidsproces. Zonder enig resultaat. Zijn vraag was dan ook hoe dat in Wijdemeren zit. Wethouder Ties Hagen, die nu sociale zaken in zijn portefeuille heeft wist het antwoord. Dit jaar wordt er € 75.000 besteedt aan reïntegratie in een regionaal samenwerkingsverband. Het verbijsterende resultaat van de inspanningen van het reïntegratiebureau is NUL. Hij zegde toe nog eens kritisch naar de situatie te kijken, daarbij overigens mede het oog houdend op discussie die in Den Haag over dit onderwerp gevoerd worden.

Brief Wijde Blik

Bij de behandeling van de ingekomen brieven nam burgemeester Don Bijl krachtig afstand van de aantijgingen aan het adres van ambtenaar Peter Kamman, die door de raadsman van jachthaven de Wijde Blik waren gedaan.

Brief OCW

Wethouder Yvonne Siemons kreeg een standje van PvdA raadslid Kees Bosdijk over haar omgang met het OCW. Hij vond dat zij veel terughoudender in het uiten van haar meningen en haar uitlatingen moet zijn. Als voorbeeld haalde hij het krantenartikel in de G&E aan. Hij trok zelfs de verregaande  conclusie dat de wethouder door haar optreden de gemeente Wijdemeren beschadigt. Freek Visser (CDA), René Voigt (DBW) en Felix Flameling (D66) vielen Bosdijk in mindere of meerde mate bij. Voigt had zich gestoord aan de uitspraak "het is mijn commissie" in de krant. De wethouder verdedigde zich door te zeggen dat er altijd met de beste intenties met het OCW is gesproken en dat de voorstellen aan het OCW om het overleg anders te organiseren juist bedoeld waren als een verbetering.

Herindeling

Er werd zeer lang bij het herindelingproces en het startdocument stil gestaan. Voor de Loenenaren op de tribune moet de behandeling als muziek in de oren hebben geklonken. Omdat de Loenense raad twee dagen eerder had besloten voluit te gaan voor de herindeling met Wijdemeren en de BAL-variant met Breukelen en Abcoude te laten voor wat die is, zwaaide de ene na de andere fractie uitbundige lof toe aan Loenen. Er bleek flink enthousiasme bij bijna alle partijen voor de nieuwe fusie.

Uit het debat bleek een grote angst bij de raad dat de regiegroep het project gaat uitvoeren, waarbij de raad op grote achterstand af en toe ook geïnformeerd wordt, als het al te laat is. Hier sprak de ervaring met de stuurgroep van de vorige herindeling. Enkele fracties drukten het college op het hart om niet alleen de voordelen van een fusie te onderzoeken, maar ook oog te hebben voor de nadelen. Er was één fractie die het zwijgen er toe deed, omdat men zijn kruit droog wil houden tot de echte behandeling in commissie en raad. Dat was DBW.

Portefeuilleverdeling

Er werd een beetje gesteggeld over de portefeuilleverdeling, na het vertrek van wethouder Co de Kloet. Felix Flameling (D66) vond dat hier een bezuiniging voor het oprapen had gelegen door de wedde van de vertrokken wethouder niet her te verdelen over de andere wethouders. René Voigt (DBW) was het met hem eens. Het college was echter van mening dat de wethouders de taken van De Kloet erbij krijgen en dus ook recht hebben op de vergoeding die daarbij hoort. Omdat de portefeuille Welzijn over alle wethouders verdeeld is, zijn er nu vier wethouders Welzijn. Dat leidde verderop in de vergadering af en toe tot de komische situatie dat de wethouders bij een vraag uit de raad elkaar vertwijfeld aankeken om te bepalen wie de vraag moest beantwoorden.

Najaarsnota

Gert Zagt (DBL) opende de rij met de constatering dat de najaarsnota erg laat en slecht leesbaar was. Hij werd daarin door alle partijen bijgevallen. René Voigt (DBW) constateerde dat Wijdemeren Hilversum is voorbijgestreefd in de top tien van de lokale lasten in de regio. "Hilversum wat vroeger ons schrikbeeld was als het ging om de OZB." Hij wilde in de tekst laten opnemen dat zijn partij tegen de begroting had gestemd. Lia Moote (PvdA) ging hier direct dwars voor liggen. "U moet uw verantwoordelijkheid nemen voor de begroting." :sprak ze. "Niemand hier vind het leuk zoals het gaat."

Leges

Aan het eind van het jaar worden de legestarieven voor het volgende jaar vastgesteld. Zo ook nu. Dat leidde tot een langdradige discussie over het legitimatiebewijs voor jongeren, dat per 1 januari verplicht wordt. Wim Lorjé van de VVD wilde de prijs van het paspoort verhogen tot het wettelijk maximum en de prijs van het legitimatiebewijs verlagen. Anderen vonden juist dat de jeugd maar een paspoort moet nemen, omdat er ook gereisd wordt. De conclusie was dat er niets veranderde in het voorstel.

En zo kwamen de overige agendapunten ook één voor één langs. Er werd veel over gesproken, maar zonder dat er diepgaande verschillen van inzicht aan de oppervlakte kwamen. Politiek 2004 in Wijdemeren babbelde en kabbelde het jaar in vredige kerstsfeer uit, verluchtigd door een kerststuk midden in de raadszaal.


Vraag aan u, geachte lezer. Hoe heet een inwoner van Loenen? Is dat een Loenenaar, een Loener, een Loenenees of nog iets anders? Weet u het, klik op de button reactie. red.


De wekelijkse nieuwsbrief Half bewolktMatige wind Naar volgende bericht