Vorig bericht

Home

Volgend bericht

Auteur: Rik Jungmann

Foto's: -

Bron: Gemeente Wijdemeren


Besluit Krakeelakker

Wijdemeren, 24 september 2003. Het college van B&W heeft een aantal besluiten genomen inzake de problemen aan het Dode Eind in Kortenhoef. Het aantal woonarken in de jachthavens van de Krakeelakker en Maarten Fokke wordt op maximaal 18 gesteld. Er worden schoeiingen en een steiger verwijderd. Ook zullen openbare parkeerplaatsen aan het Dode Eind in de oude staat hersteld worden. Onderaan dit stuk het desbetreffende persbericht van de gemeente.

Na de uitspraak van de Raad van State op 9 juli van dit jaar, waarin deze de omwonenden van de jachthavens in het gelijk stelde, moest de gemeente handhavend gaan optreden tegen de jachthavens. De besluiten die nu genomen zijn, zijn een rechtstreeks gevolg van de uitspraak van de RvS.

In de besluiten zitten enige opvallende zaken. Zo hebben de eigenaren van de woonschepen aangeboden om voor de Krakeelakker kosten te betalen die ontstaan. Ook willen zij onroerende zaken van de Krakeelakker kopen.

De grond voor de parkeerplaatsen is in 2001 door het college van B&W van 's-Graveland aan de Krakeelakker verkocht, hetgeen in de gemeenteraad tot enige commotie leidde. In een procedure tussen de omwonenden en de Krakeelakker kwam de rechter ter plaatse een kijkje nemen. Die stelde de Krakeelakker in het gelijk.

Met dit besluit heeft het college getracht zowel de belangen van de omwonenden als die van de woonarkbewoners zodanig te behartigen dat er een compromis uitkomt waarbij alle partijen weliswaar in moeten schikken, maar waarbij de 38 gezinnen in de woonarken niet te zwaar getroffen worden.


Persbericht

Gemeente besluit over conflict Dode Eind in Kortenhoef

Het college van B en W van de gemeente Wijdemeren heeft een aantal vergaande besluiten genomen in de kwestie Dode Eind. Deze besluiten hebben betrekking op het aantal woonschepen in de jachthavens de Krakeelakker en Maarten Fokke. Deze besluiten moesten worden genomen, omdat de Raad van State in juli 2003 bepaalde, dat de woonarken in de jachthavens illegaal zijn aangelegd, omdat het bestemmingsplan deze niet toestaat.

Uitgangspunt bij het besluit van de gemeente was het zogenaamde 12-puntenplan van de omwonenden van het Dode Eind. Op basis hiervan hebben de gemeente, de omwonenden en woonarkbewoners een oplossing gevonden. In dit plan wordt het aantal woonarken in de jachthaven de Krakeelakker teruggebracht tot 18, terwijl het aantal bij Maarten Fokke op 18 blijft staan. Daarnaast zal nog een aantal maatregelen moeten worden genomen, zoals het verwijderen van een steiger en schoeiingen, het verplaatsen van een aantal arken en het herstellen van de openbare parkeerplaatsen. Voor het tegemoet komen van de kosten van de Krakeelakker hebben een aantal eigenaren van arken, via de gemeente, een bedrag aangeboden. Hiervoor willen zij een aantal onroerende zaken van de Krakeelakker kopen.

Voor de gemeente is van groot belang, dat de gezinnen die in het gebied wonen, niet hoeven te vertrekken als de 38 woonarken in het gebied kunnen blijven liggen. Hiervoor zal ook medewerking van de jachthavens nodig zijn. De gemeente neemt op grond van haar publiekrechtelijke bevoegdheden nu een aantal handhavende maatregelen. Om verder tot een oplossing te komen moeten bij de Krakeelakker nog enkele privaatrechtelijke kwesties te worden afgewikkeld, waarbij de gemeente niet meer kan dan actief meeonderhandelen. Dit zal de gemeente ook doen.

Tenslotte dient het eindresultaat te worden bekrachtigd en te worden vastgelegd in een nieuw postzegel-bestemmingsplan. Dit bestemmingsplan moet worden goedgekeurd door Gedeputeerde Staten van Noord-Holland. De verwachting is, dat deze goedkeuring zal worden verleend als partijen met het plan kunnen instemmen.

Het college begrijpt, dat het besluit door betrokkenen verschillend zal worden gewaardeerd. Zonder overeenstemming zal de gemeente mogelijk veel verdergaande maatregelen moeten nemen, hetgeen in niemands belang is. Hopelijk wordt het nu mogelijk om na jaren van procedures en onzekerheid voor vele gezinnen het dossier te sluiten en de rust te laten weerkeren in de mooie stukje van Kortenhoef.

Wijdemeren,
23 september 2003.


Reacties

Het Wijdemeerse weer:
Zonnig, 14 graden

Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...