Vorig bericht

Home

Volgend bericht

Auteur: Rik Jungmann

Foto's: -

Bron: Div.


ADSL in Wijdemeren

Wijdemeren, 07-07-2004. Internet Providers Planet Internet en Het Net (beide dochters van KPN) gaan bekijken of er voldoende animo in Wijdemeren is om ADSL in heel Wijdemeren beschikbaar te maken.

In delen van Wijdemeren (bijv. 's-Graveland, de Herenweg in Ankeveen en de kern van Kortenhoef) is al anderhalf jaar ADSL beschikbaar. In Nederhorst den Berg, delen van Loosdrecht en de veraf gelegen delen van 's-Graveland echter nog niet.

Er zijn twee bottlenecks in de aanleg van ADSL. De eerste zijn de kosten van het aanbrengen van de benodigde apparatuur in de lokale telefooncentrale. Alleen als er zich voldoende abonnees voor een ADSL verbinding aanmelden kunnen deze kosten terugverdiend worden. Een beetje een kip/ei probleem dus. De tweede bottleneck is de afstand van de centrale tot de huisaansluiting. Als die te groot is, dan kan KPN de kwaliteit van de verbinding niet garanderen en valt de gegadigde dus definitief buiten de boot voor ADSL.

De beide ISP's (Internet Service Providers) hebben een website ( www.ookadsl.nl ) geopend waarop inwoners van Wijdemeren kunnen aangeven dat zij belangstelling hebben voor ADSL. Als er zich 325 aspirant abonnees hebben gemeld, dan zullen Planet Internet en Het Net KPN verzoeken om de benodigde apparatuur in de centrale te plaatsen.

(Bij het bekijken van die site waren de plaatsnamen Wijdemeren, Loosdrecht 's-Graveland en Kortenhoef niet te vinden... Bij de N kwam direct "Nederhorst den Berg" als eerste keus. Voor de bewoners van Ankeveen, Horstermeer, Breukeleveen en Muyeveld vrezen wij helemaal het ergste met de keuze die deze website biedt. De herindeling is nog niet helemaal tot KPN doorgedrongen. Overigens constateerden wij hetzelfde op een site van XS4ALL die per plaats het upgraden van ADSL weergeeft. Ook daar was Wijdemeren niet te vinden evenmin als de voormalige samenstellende delen. Wijdemeren? Nooit van gehoord... red.)

Niet uit te sluiten is dat de beide ISP's deze actie nu plotseling ondernemen als antwoord op het voorstel dat tijdens de uitzending van Wijdemeren Actueel van Radio Wijdemeren door de firma It's Logic werd gedaan. It's Logic wil snel internet ter beschikking stellen in Wijdemeren op basis van WIFI (draadloos internet). Met WIFI kunnen computers en netwerken over enige kilometers afstand permanent met internet verbonden worden. It's Logic doet een haalbaarheidsonderzoek in Nederhorst den Berg. Bergers kunnen belangstelling tonen door vrijblijvend het formulier op de website van It's Logic in te vullen.

In Nederhorst den Berg is al vanaf begin vorig jaar de NDBBIAC (Nederhorst den Bergse Breedband Internet Actie Comité) actief om te proberen snel breedband internet in die plaats te realiseren.

(De site van NDBBIAC is op het moment dat wij dit schrijven uit de lucht. Althans de homepage van NDBBIAC linkt automatisch door naar een pagina die op zijn beurt weer automatisch doorlinkt naar een server die vervolgens geen response geeft. U moet het zelf nog maar even proberen als u daar wilt kijken. Red.)

Nagekomen bericht van Menno Snel uit Nederhorst den Berg:

Er is nog een WIFI initiatief van Betelsat. Die firma heeft in de Horstermeer een hoge WIFI antenne neergezet en biedt breedband internet toegang voor € 25 per maand. Meer daarover kunt u hier lezen.


Reacties

Het Wijdemeerse weer: Voorjaar!
16 graden, zonnig, windstil

Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...