nieuwskop1.gif (9069 bytes)

December 1999

Vergaderschema en schoolvakanties 2000

25 december 1999. Als u hier klikt vindt u het vergaderschema voor de gemeenteraad en de commissies voor het jaar 2000. Evenals vorig jaar staat in het overzicht voor het hele jaar ook de begrotingsbehandeling met een datum genoemd (inclusief een uitwijkdatum). 
Vergeet niet deze datum in uw agenda te noteren...

Wilt u uw vakantie vast plannen, dan heeft u vast wel iets aan de planning van de schoolvakanties volgend jaar. Klik hier om ze te bekijken.


Jeugdwerk Ankeveen: groot succes.

24 december 1999. De Gooi & Eemlander weet in een groot artikel te melden dat het jeugdwerk in Ankeveen een groot succes is. Zelfs zodanig, dat er grote behoefte is aan vrijwilligers om de begeleiding op zich te nemen. Het komt op het conto van Nelleke Schenkkan, raadslid voor Algemeen Belang, dat dit lokale Ankeveens jeugdwerk van de grond is gekomen. Wij feliciteren haar met dit succes.


Camera bij asielzoekerscentrum

21 december 1999. In Oktober schreef de familie Jonges aan raad en college een brief waarin zij zich beklaagde over de overlast die zij ondervindt van spelende kinderen van het asielzoekerscentrum aan de Kerklaan. De G&E van vandaag meldt dat er in overleg met de bewoners door de eigenaar van het voormalige hotel is toegezegd dat hij een camera aan de achterzijde van het gebouw zal plaatsen om de zaak in de gaten te kunnen houden. Het gaat met name om voetballende kinderen op het achtererf. Recentelijk heeft het college besloten om het asielzoekerscentrum opnieuw voor drie jaar toestemming te geven om gebruik te blijven maken van het voormalige hotel.


Fusie SoZa kostte toch geld

16 december 1999. Tijdens de behandeling van de najaarsnota vanavond bleek dat de fusie van de sociale diensten toch ruim drie ton extra gekost heeft. Eerder werd dit door wethouder de Kloet ontkend. In de raad van Loosdrecht van 10 december legde burgemeester Gieskens zelfs de discussie over dit onderwerp stil toen het over dit onderwerp ging. Vanavond werd door D66 gevraagd of de vaststelling juist was dat de raad pas nu over deze kosten geinformeerd werd. Wethouder de Kloet antwoordde bevestigend. Gerrit van den Broek, VVD, nam daarop het stokje over en vroeg aan de wethouder of hij niet vond dat dat een onjuiste gang van zaken was. Ook dat werd door wethouder de Kloet bevestigd.


Stemmen staken

16 december 1999. Vanavond staakten de stemmen. Het ging om de verordening waarin geregeld wordt wat de activiteiten van de kinderopvang zijn en gedurende welke periode per dag de activiteiten uitgevoerd mogen worden. Het college stelde voor om de openstellling te beperken van 7 uur 's morgens tot 7 uur 's avonds. Gerrit van den Broek (VVD) stelde echter voor om deze beperking niet op te leggen, maar de mogelijkheid tot 24 uurs openstelling in de verordening te bieden. Bij de stemming bleek het 6 - 6 te worden. Nadja Jungmann, D66, stemde met het voorstel mee waardoor deze uitslag ontstond. Stakende stemmen betekent dat het voorstel in de volgende vergadering weer op de agenda komt. Staken de stemmen dan weer, dan is het voorstel verworpen.


Klok toch verlicht

16 december 1999. In de gemeenteraad van vanavond diende de VVD een motie in waarin voorgesteld werd de klok van het kerkje aan de Kortenhoefsedijk toch te verlichten ondanks het laatstgenomen besluit van het college om dit niet te doen. (Eerder had het college al besloten het wel te doen.) De motie werd met 7 - 5 aangenomen, waarmee deze heftige discussie in het dorp beslecht werd in het voordeel van de "verlichte" geesten.


Noord-Holland voor samenvoeging

14 december 1999. Tijdens de vergadering van gisteren hebben provinciale staten van Noord-Holland unaniem besloten voor de samenvoeging van Loosdrecht, 's-Graveland en Nederhorst den Berg. Groen Links dat indertijd nog wat bezwaren had, ging ook mee in de stemming omdat de gemeentebesturen zelf deze samenvoeging wensen. Omdat de fusie betekent dat Loosdrecht van Utrecht naar Noord-Holland verhuist is de provincie Utrecht tegen. De volgende stappen zijn, er gaat een advies van PS NH naar minister Peper van binnenlandse zaken. Die zal een wetsvoorstel indienen voor de fusie. Daarna zullen de tweede- en de eerste kamer hun oordeel over deze wet moeten geven. Tenslotte zal de koningin haar handtekening onder de wet moeten zetten. Pas dan is het traject volbracht. Hoe lang dat nog kan duren? Moeilijk te voorspellen, zeker als Utrecht dwars zou gaan liggen.


Fenna Tuunter: 35 jaar gewacht

13 december 1999. In de Gooi- en Eemlander van vandaag een groot artikel waarin Fenna Tuunter uit Ankeveen, het nieuwe raadslid voor de PvdA, zich voorstelt.

Ze is bijna tachtig en al vijftig jaar lid van de PvdA. Vijfendertig jaar geleden wilde ze op de kandidatenlijst voor de PvdA, maar toen mocht het niet. Nu wel. Ze is actief in het ouderenwerk en ziet dagelijks hoe beperkt mensen worden door een karig inkomen. Daar ziet ze dan ook een taak voor haar weggelegd in de raad.

Vergelijk zelf.

Om te zien waar de strijd over gaat hebben wij een foto gemaakt van het kerkje met en het kerkje zonder verlichte kerkklok. Oordeel voor uzelf.


Fenna Tuunter (79) volgt Ferry Staal op.

Vier kandidaten van de kieslijst van de PvdA/Groen Links hebben de afgelopen periode aangegeven niet als raadslid voor deze partij in de raad te willen gaan zitten. Uiteindelijk heeft mevrouw Fenna Tuunter erin toegestemd deze positie te gaan bekleden. Zij stond nummer zeven op de kieslijst. Burgemeester Kozijn constateert dat de animo om raadswerk te doen minimaal is. "Ze kijken kennelijk liever naar Big Brother..." Mevrouw Tuunter is sinds 1991 ereburger van de gemeente 's-Graveland als dank voor haar vrijwilligerswerk. De oude garde is goed vertegenwoordigd in de raad. Vier van de dertien zetels worden bezet door mensen die de zestig ruim gepasseerd zijn.


Land en Boschzigt: Biologische wijn mag

8 december 1999. Eerder berichtten wij over een probleem tussen de gemeente 's-Graveland en kwekerij Land en Boschzigt. De problemen schijnen opgelost te zijn. Het bedrijf wilde uitbreiding van openingstijden, parkeerruimte en de verkoop van producten die niet van de kwekerij kwamen. Het College ziet af van stappen tegen het bedrijf als er geen uitbreiding van de winkel komt en het assortiment beperkt wordt tot biologisch verkregen producten. Of biologische shampoo mag is de vraag, biologische wijn mag wel. Het doel van de gemeente is om te voorkomen dat er een supermarkt in het bos ontstaat.


Opstand in de bejaardenwoningen

7 december 1999. In de G&E vandaag een zeer uitgebreid artikel over een verschil in de huren van de bejaardenwoningen aan de Smeerdijkgaarde. Het blijkt dat de 's-Gravelandse woningbouwverenging de afgelopen jaren bewust identieke woningen in huur uiteen heeft laten lopen waardoor er op dit moment een onderling verschil tussen dezelfde woningen is gegroeid van driehonderd gulden per maand. De bewoners zijn boos.

Indertijd ging de woningbouwvereniging er vanuit dat er doorstroming in de 72 woningen zou plaatsvinden waarbij er goedkope woningen behouden konden blijven voor de laagste inkomens. Inmiddels is duidelijk dat er helemaal niet doorgestroomd wordt. De bewoners betalen echter wel verschillende huren.

Nog gekker is het dat bij de indeling van lage en hogere huren niet is gekeken naar de inkomens van de bewoners. De indeling is willekeurig gebeurd. Het gevolg is dat bij wijze van spreken twee buren in de loop van de jaren duizenden guldens verschil in huur hebben betaald zonder dat er een relatie was met hun inkomen. Afgezien daarvan hebben sommige bewoners meer of minder huursubsidie ontvangen die weer wel afhankelijk was van hun inkomen, maar ook van het feit of ze bij toeval in een dure of een goedkope woning ingedeeld waren.

Inmiddels is dit beleid weliswaar door de woningbouwverenging losgelaten, maar gelijktrekken zit er niet in. En dat is wat de bewoners willen.


Conflict AROS Ververs

5 december 1999. Vanmiddag zond de AROS een driehoeksgesprek uit tussen de heer van den Broek (voorzitter AROS), Hans Ververs (voormalig medewerker) en Co de Kloet (wethouder) over het artikel in de krant dat eerder deze week verscheen.

In het kort komt het er op neer dat er in 1998 een raadsbesluit is genomen waarbij besloten werd de AROS fl. 3000,-- te geven om de kosten van de verkiezingsuitzendingen te bestrijden. Dit bedrag is vervolgens overgemaakt op een rekening van het Comité Verkiezingen 's-Graveland waarin Maarten Steinkamp, Martijn van den Brand en Hans Ververs het bestuur vormden. Diverse organisaties als zaalverhuurders en ook de AROS hebben bij dit comité declaraties ingediend voor de door hen gemaakte kosten.

Het restant van het geld staat nog op de rekening. De AROS wil dit restant terecht terug hebben op grond van het formele raadsbesluit, maar krijgt het voorlopig niet van Ververs.

De fout is gemaakt door de gemeente die het geld niet conform het raadsbesluit op een rekening van de AROS stortte, maar op een andere rekening. Waren de verhoudingen goed geweest, dan was er nog niets aan de hand, maar nu liep het fout.

Luister hier naar drie fragmenten uit het interview:

Kerkkloklicht continued..

4 december 1999. Het vredige dorp Kortenhoef is nu echt opgeschrikt door het kloklichtgeweld. In de G&E vandaag een groot artikel waarin alle partijen aan het woord komen. Het College besloot de klok te verlichten. De stichting BLOK maakte bezwaar. Het College ging om. Bert de Kloet is nu op zijn beurt boos. Hij wil dat de klok verlicht wordt en schreef een brief naar het College. "Ondemocratisch" :zo zegt hij. "BLOK doet alsof ze namens een grote groep mensen spreekt. Ik ben donateur van BLOK, maar mij is niets gevraagd."

Yvonne van den Brand, voorzitter van BLOK verweert zich. "Bert zou toch moeten weten hoe wij werken. BLOK staat voor de leefbaarheid van Kortenhoef. Een aantal mensen heeft bij BLOK aangegeven bezwaren te hebben tegen de verlichting. Men vindt het kerkje een monumentaal pand waar geen verlichting op hoort. Bovendien verstoort het de rust van de uilen die in de toren wonen."

Burgemeester Kozijn mengt zich in de discussie met: "We hebben onlangs een brief binnen gekregen van de Vereniging Curtevenne waarin dezelfde bezwaren tegen de verlichting stonden. Het college volgt het advies van deze belangrijke maatschappelijke organisaties. Het is altijd mogelijk om er op terug te komen in de raadsvergadering. Ik sluit niet uit dat dit gebeurt."

Laat Wethouder de Kloet nou donderdag in de commissie nog gezegd hebben dat dat niet meer kan. Wordt vervolgd...


Verlichting kerkklok

3 december 1999. In de commissie grondgebied kwam gisteren aan de orde of er nu wel of niet verlichting zou komen op de klok van het kerkje aan de Dijk. De kerktoren wordt op dit moment gerestaureerd. (zie ook de reactielijn.)

Wat bleek? Het kan niet meer. Het college van B&W had bedacht dat het wel leuk zou zijn om de klok te verlichten, besloot daartoe en publiceerde dat. Daarop kwamen de stichting BLOK en de vereniging Curtevenne in het geweer. Het zou een aantasting van het monument zijn omdat de klok nooit verlicht was.

Daarop trok het collge haar besluit weer in. Noch bij het eerste, noch bij het tweede besluit werd een commissie of de raad ingelicht. En nu kan het niet meer meldde wethouder de Kloet vanaf de publieke tribune.


Aanlegverbod 's-Gravelandsevaart

3 december 1999. Het Plassenschap Loosdrecht heeft bekendgemaakt dat in de 's-Gravelandsevaart tussen 's-Graveland en Loosdrecht een aanlegverbod gaat gelden voor beide oevers.

Er mag alleen nog aangelegd worden ten noorden van de nieuwebrug  en aan de privésteigertjes van aanwonenden die recent zijn aangelegd.

Er kan bezwaar ingediend worden gedurende zes weken bij het Plassenschap Loosdrecht en Omstreken, Kanaalweg 95b in Utrecht. Meer info? 030-2974001.


Tuin leeggeroofd

3 december 1999. In Ankeveen heeft een hortensiadief zijn slag geslagen. In de tuin van een huis aan het Hollands End stond dinsdagavond nog een bloemenweelde aan hortensia's. Woensdagmorgen waren ze weg aldus de G&E.


Op de verkeerde rekening?

1 december 1999. Op de voorpagina van het regiokatern van de Gooi- en Eemlander blijkt dat het conflict tussen Hans Ververs en de AROS nog een staartje heeft gekregen.

Het volgende is gebeurd. De gemeente heeft indertijd een bedrag van drieduizend gulden overgemaakt als subsidie voor het uitzenden en organiseren van de verkiezingscampagne. De gemeente heeft dat geld vervolgens overgemaakt naar de rekening van (toen nog) Mister AROS, Hans Ververs.

Inmiddels zijn de AROS en Ververs niet meer on speaking terms. De AROS vraagt nu in een brief aan de gemeente om de fout te herstellen. De gemeente zegt echter niet meer over dat geld te beschikken omdat het aan Ververs is overgemaakt. Men heeft aan Ververs gevraagd om het geld terug te storten, maar tevergeefs. Co de Kloet, wethouder van cultuur is van mening dat het geld ongebruikt op de rekening van Ververs staat en terug moet omdat het nooit aan verkeizingsactiviteiten zou zijn besteed volgens hem.

Ververs tenslotte is pissig over de hele kwestie. Hij stelt dat het geld bestemd was voor het comité verkiezingen waarvan hij deel uitmaakt. "Dat comité belegt in verkiezingstijd de grote avonden met uitslagen": zegt hij. Hij is niet van zins het geld terug te geven aan de gemeente.

De Kloet denkt dat een juridische procedure duurder zal uitvallen dan het bedrag waar het over gaat.

Een onvervalste patstelling dus.


nieuwshome.gif (2185 bytes)