WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
DLP is de Grote Winnaar
Wijdemeren, wo 21 maart 2018 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

De grote winnaar van de verkiezingen is De Lokale Partij. Ook DorpsBelangen deed het goed. De VVD herstelde zich. Het CDA kreeg een flinke klap.

Het aantal stemmen werd rond elf uur vanavond in een druk bezochte verkiezingsavond met onderstaand beeld gepresenteerd door burgemeester Freek Ossel.

In één klap werd DLP de grootste partij in Wijdemeren met 2326 stemmen op de voet gevolgd door het CDA. De VVD herstelde zich van de afscheiding van de twee O-Lib leden. De PvdA/GroenLInksbleef stabiel. D66 Kreeg ook een flinke knauw, die ongetwijfeld mede veroorzaakt werd door het landelijk afschaffen van het referendum door Alexander Pechtold en minister Ollongren. De ChristenUnie en O-Lib zijn de hekkensluiters.

In zetels leverde dat (voorlopig) berekend de volgende verdeling op:

Nr. Partij Zetels
1 De Lokale Partij 4
2 CDA 4
3 DorpsBelangen 4
4 VVD 3
5 PvdA/GL 2
6 D66 2
7 ChristenUnie 0
8 O-Lib 0
  Totaal 19

Voorlopige uitslag

De zetelverdeling is voorlopig, omdat ten eerste de definitieve uitslag binnen enkele dagen vastgesteld wordt, waarna de verdeling van de restzetels wordt berekend. Dat kan betekenen dat er bij een enkele partij een zetel bij kan komen. De kiesdeler is 11558/19 = 608 per zetel. Er wordt met dies kiesdeler berekend hoeveel volle zetels een partij heeft. Het restant wordt met een complexe berekening verdeeld over de overige partijen.

Door de oogharen bekeken lijkt deze uitslag wat op die van 2010, toen DorpsBelangen met lijsttrekker Gert Zagt negen zetels haalde en het CDA er drie had. Met dien verstande dat Dorpsbelengen en De Lokale Partij nu twee partijen zijn.

Coalitievorming

Het wordt heel interessant hoe de coalitievorming gaat verlopen. met drie partijen die vier zetels hebben. Twee partijen die samen acht zetels hebben en twee of meer zetels erbij levert al een meerderheid op.

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief