WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Happy Bach-dag Jagthuis
Horstermeer, do 15 maart 2018 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Woensdag 21 maart is de 333e verjaardag van Bach. In het Jagthuis wordt dat gevierd met een optreden van Mathieu van Bellen en NIcolas Poucke.

persbericht

Happy Bach-dag in het Jagthuis
woensdag 21 maart

Dit jaar wordt de 333e verjaardag van Bach gevierd. Overal in het land klinkt muziek van Bach: in winkels, parkeergarages, sportscholen, vanaf kerktorens en natuurlijk ook in het Jagthuis.


Mathieu van Bellen

Nicolas van Poucke

Happy Bachdag wordt gevierd op de geboortedag van Bach: 21 maart. Dat valt dit jaar op een woensdag, en dus is het concert in het Jagthuis ook op die woensdag. We zijn superblij dat we violist Mathieu van Bellen bereid hebben gevonden om Bach te komen spelen. Hij zal de 3e Sonate voor viool-solo (BWV 1005) en de 2e Partita (BWV 1004) spelen. En hij komt niet alleen: pianist Nicolas van Poucke zal met Mathieu de Sonate voor piano en viool, BWV 1021 spelen. Waarom we zo blij zijn met Mathieu en Nicolas zult u merken als u komt luisteren. Het zijn rasmusici. Als Mathieu Bach speelt wordt u daardoor geraakt. Niet voor niets staan op zijn eerste cd werken van Bach, net als trouwens op de eerste cd van Nicolas. Zowel Mathieu als Nicolas hebben bij (inter)nationale concoursen diverse prijzen gewonnen, beide waren ook prijswinnaar van de grachtenfestivalprijs. Ze zijn te horen op radio, tv en vele podia. Dit keer hoeft u niet ver te reizen om ze van dichtbij mee te maken. Een mooier begin van de lente kunt u zich niet wensen!

Happy Bachdag met violist Mathieu van Bellen en pianist Nicolas van Poucke: woensdag 21 maart 2018, aanvang 20.15 uur, entree 17,50 euro (tot 25 jaar 10 euro). Reserveren via de website www.jagthuis.nl, per e-mail via stal@jagthuis.nl of telefonisch 0294-252609. De locatie van het concert is Het Jagthuis, Middenweg 88, Nederhorst den Berg (Horstermeer).

Programma Happy Bachdag
Mathieu van Bellen-viool en Nicolas van Poucke-piano
Het Jagthuis, woensdag 21 maart, 20.15 uur

Johann Sebastian Bach:

 • Sonate nr 3 voor solo viool in C, BWV 1005
  Adagio
  Fuga
  Largo
  Allegro assai
 • Sonate voor viool en piano in G, BWV 1021
  Adagio
  Vivace
  Largo
 • Partita nr 2 voor solo viool in d, BWV 1004
  Allemande
  Corrente
  Sarabande
  Giga
  Ciaccona

Mathieu van Bellen

Mathieu van Bellen uit Hulst begon zijn vioolstudie in België bij Nico Baltussen en vervolgde zijn opleiding bij Jan Repko aan het Conservatorium van Amsterdam en Chetham's School of Music in Manchester. Die opleiding werd hem mogelijk gemaakt door een studiebeurs van de VandenEnde Foundation in Amsterdam. In London studeerde hij bij Itzhak Rashkovsky en in Berlijn aan de Hochschule für Musik bij Ulf Wallin.
Hij was laureaat van onder andere de internationale Yehudi Menuhin Competition en de Wieniawski Competition en in Nederland van het Prinses Christina Concours en het Oskar Back concours. Verder won hij de MBF, RPS Emily Anderson Prize, de Philharmonia Martin Musical Scholarship Funds Awards en Making Music Awards. Ook kreeg hij de Bach Prize en werd hij String Player of the Year 2008 op de Royal College of Music. Mathieu gaf concerten in Europa, Azie en in the VS, hij speelde op grote muziekfestivals zoals de Festspiele MV in Duitsland en deed mee aan Kamermuziek Festivals in heel Europa. Hij deed een aantal radio en televisie optredens, en hij speelde in zalen zoals de Purcell Room in het Southbank Centre, de Royal Festival Hall in London, het Concertgebouw in Amsterdam, het Tel Aviv Opera House en het Megaron in Athena waar hij speelde met het Nationaal Orkest van België, het Holland Symphonie Orkest, de Southbank Sinfonia en het Camerata Athena.

Mathieu is een actief kamermusicus. In concerten voor kamermuziek werkte hij onder andere samen met Shlomo Mintz, Miguel da Silva, Michael Collins en Bruno Giuranna. Mathieu is de violist in het Busch Trio, dat werd opgericht in 2012. Het Busch Trio gaf en geeft concerten in Europa en Azië, met name in het Concertgebouw te Amsterdam, de Wigmore Hall in Londen, het BOZAR te Brussel en in het National Center for Performing Arts (NCPA) te Beijing.
De eerste cd van Mathieu kwam uit in november 2014, met solowerken van Bach, Christian Blaha en Béla Bartók. In hetzelfde jaar was hij concertmeester van het Europees Jeugd Orkest onder leiding van Vasily Petrenko en Vladimir Ashkenazy, met o.a. concerten in de Proms te Londen en in het Concertgebouw te Amsterdam.
In 2015 won Mathieu in Amsterdam de Grachtenfestival Prijs, waardoor hij bij het Grachtenfestival 2016 'Artist in Residence' was.
Mathieu van Bellen speelt op de ex-Adolf Busch G.B. Guadagnini viool (Turijn 1783) en met een strijkstok van Dominique Peccatte, die hem door private sponsoren in bruikleen werden gegeven, waarvoor hij zeer erkentelijk is.

Nicolas van Poucke

Pianist Nicolas van Poucke begon met pianoles op z’n zesde, debuteerde op 13-jarige leeftijd in het Concertgebouw en staat sindsdien voor volle zalen over de hele wereld. Hij is onderscheiden met vele awards, bijvoorbeeld de prijs voor ‘beste interpretatie van J.S. Bach’ tijdens de European Union Piano Competitie in Praag in 2009 en de eerste prijs plus publieksprijs tijdens de Grachtenfestival Competitie in Amsterdam. Zijn debuut-cd verscheen in 2013 onder de titel “I believe in Bach, the Father, Beethoven, the Son and Brahms, the Holy Ghost of Music”. Daarover schreef De Volkskrant: "Een cd die je grijpt door een geweldige concentratie en een prachtig ontwikkeld gevoel voor timing". Momenteel werkt hij aan het uitbrengen van werken van Chopin op ... vinyl. Nicolas studeerde in Amsterdam en ontving aanvullende coaching van Martha Argerich, Murray Perahia, Emanuel Ax, Andras Schiff en Stephen Kovacevich.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief