WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Amatis Piano Trio in Jagthuis
Horstermeer, vr 12 januari 2018 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Op zondag 28 januari speelt het Amatis Piano Trio werken van Haydn, Schumann en Mendelssohn in Het Jagthuis in de Horstermeer.

persbericht

3 klassiekers bij Amatis Pianotrio in het Jagthuis
zondag 28 januari

De pianotrio’s van Haydn, Schumann en Mendelssohn mogen dan nog zo vaak uitgevoerd worden, vervelen doen ze nooit. Zeker niet wanneer de uitvoering in handen is van het Amatis Pianotrio.

Weet u het nog? De euforie toen pianist Mengjie Han als eerste Nederlander sinds lange tijd weer een prijs bij het Franz Liszt concours in de wacht sleepte? Hij vormt samen met de Duitse violiste Lea Hausmann en Britse cellist Samuel Shepherd het Amatis Trio. Een goed gezelschap waarvoor het Beaux Arts Trio een grote internationale carrière voorspelde. Des te meer kunnen we ons verheugen dat ze in Nederland te horen zijn – in het Jagthuis.
Felix Mendelssohn schreef zijn 2e pianotrio in 1845, twee jaar nadat hij in Leipzig het conservatorium opende. Hij doceerde daar o.a. compositie en het bleek een uitputtende werkkring. Gedurende een sabbatical waarin hij tijd kon doorbrengen met familie en rust had om te componeren kwam dit heerlijke pianotrio tot stand. Op het Leipziger conservatorium doceerde ook Robert Schumann, leeftijdgenoot van Mendelssohn. Hij componeerde zijn 3e pianotrio in 1851. Beide pianotrio’s behoren tot de latere werken van de componisten. Het Amatis Trio opent het concert met het eerste van drie pianotrio’s die Joseph Haydn in Londen schreef toen hij daar in 1795 verbleef.

Amatis Pianotrio: zondag 28 januari 2018, aanvang 15.30 uur, entree 17,50 euro (tot 25 jaar 10 euro).
Reserveren via de website www.jagthuis.nl, per e-mail via stal@jagthuis.nl of telefonisch 0294-252609. De locatie van het concert is Het Jagthuis, Middenweg 88, Nederhorst den Berg (Horstermeer).

Programma Amatis Pianotrio
Het Jagthuis, zondag 28 januari, 15.30 uur

J. Haydn (1743-1809) - Pianotrio in C, Hob.XV: 27 (1795)
- Allegro
- Andante
- Finale: Presto

R. Schumann (1810-1856) - Pianotrio nr 3 in g, opus 110 (1851)
- Bewegt, doch nicht zu rasch
- Ziemlich langsam
- Rasch
- Kräftig, mit Humor

F. Mendelssohn-Bartholdy (1809-1847) - Pianotrio nr 2 in c, opus 66 (1845)
- Allegro energico e con fuoco
- Andante espressivo
- Scherzo: Molto allegro quasi Presto
- Finale: Allegro appassionato

Biografie Amatis Pianotrio

Mengjie Han – piano
Lea Hausmann – viool
Samuel Shepherd – cello

“The Amatis Piano Trio is an outstanding ensemble on their way to establishing a great international career” – Prof. Daniel Hope (Beaux Arts Trio)

Amatis Piano Trio

Het Amatis Piano Trio werd in 2013 gevormd door drie musici van verschillende oorsprong, maar met hetzelfde doel: Om samen de wonderen van het pianotrio repertoire te ontdekken en op het hoogste niveau uit te voeren. De Nederlandse pianist Mengjie Han, Duitse violiste Lea Hausmann en Britse cellist Samuel Shepherd troffen elkaar in de straten van Amsterdam, waarna al snel een hechte samenwerking ontstond. Sindsdien treden ze op in zowel binnen- als buitenland, met muziek van de Weense klassieken tot aan de hedendaagse avant-garde.
Kort na hun oprichting won het Amatis Trio de publieksprijs in het Grachtenfestival Conservatorium Concours, wat leidde tot vele concerten op locaties door heel Nederland. Ze werden verkozen als een van vier trio’s die werden toegelaten om deel te nemen aan de prestigieuze International Chamber Music Academy in Trondheim, Noorwegen. Daar werkten ze met beroemde musici zoals Daniel Hope, Miguel da Silva en Hatto Beyerle.
Hun eerste internationale succes kwam toen ze de jongste finalisten ooit werden op het Internationaler Wettbewerb ‘Franz Schubert und die Musik der Moderne’ 2015 in Graz, Oostenrijk. Als gevolg werden ze uitgenodigd om deel te nemen aan de Beethoven Masterclass in Bonn, Duitsland, waar ze werkten met Trio Jean Paul. Kort daarna wonnen ze ook de prestigieuze Parkhouse Award in Londen, met concerten in St. John Smith’s Square en Conway Hall in Londen als gevolg.

Tot de andere hoogtepunten van het afgelopen seizoen behoren o.a. concerten in Wigmore Hall London, Koninklijk Concertgebouw en Beethoven-Haus Bonn. Ook traden ze op tijdens befaamde festivals als het Salzburger Festspiele, Grachtenfestival Amsterdam, Wimbledon Music Festival London, en Janine Jansen’s Kamermuziekfestival in Utrecht. Ook maakten ze hun debuut in Hong Kong en Indonesië.
Het Amatis Trio won de nominatie voor het Dutch Classical Award. Als gevolg waren ze in januari 2016 te horen in elf concertzalen in Nederland. Het trio heeft de Nederlandse Piano Trio Compositie Prijs beschikbaar gesteld voor jonge componisten, waarvan het winnende werk tijdens de tour te horen was. Ook wonnen ze in april 2016 het Internationale 'Joseph Joachim' Kammermusikwettbewerb in Weimar, Duitsland.
In augustus 2016 werd het Amatis Piano Trio geselecteerd voor het prestigieuze BBC New Generation Artists. Dit ontwikkelingsprogramma van de BBC Radio 3 helpt sinds 1999 artiesten die op het punt staan door te breken met unieke mogelijkheden zoals concerten in het Verenigd Koninkrijk, optredens en opnames voor BBC Radio 3 en optredens op het befaamde BBC Proms. Tot voormalige New Generation Artists behoren o.a. Janine Jansen, Martin Fröst, Simon Trpceski en het Jerusalem kwartet.
Voor seizoen 2018/2019 zijn ze geselecteerd als ‘ECHO Rising Stars’ door de European Concert Hall Organisation (ECHO), nadat ze werden genomineerd door de Elbphilharmonie Hamburg, Festspielhaus Baden-Baden, Konzerthaus Dortmund en Philharmonie Keulen. Als gevolg zullen ze een tour maken langs de meest prestigieuze concertzalen van Europa, zoals o.a. het Concertgebouw Amsterdam, Barbican Centre Londen, Elbphilharmonie Hamburg, Konzerthaus Wenen, Bozar Brussels en de Cité de la Musique Parijs.
Het trio studeert momenteel aan de Universität Mozarteum in Salzburg, Oostenrijk, waar ze les krijgen van befaamde musici als Lukas Hagen, Rainer Schmidt, Wolfgang Redik en Imre Rohmann. Daarnaast volgden ze masterclasses bij o.a. Menahem Pressler, Anner Bijlsma, Daniel Hope, Ib Hausmann en Fabio Bidini. Amatis Piano Trio behoort sinds 2015 tot de European Chamber Music Academy.

Leo Hausmann

Lea Hausmann (1993) begon op driejarige leeftijd met viool spelen. Op haar tiende werd ze toegelaten aan de Hochschule für Musik in Nürnberg, waar ze les kreeg van Daniel Gaede (voormalig concertmeester van de Wiener Philharmoniker). In 2009 bemachtigde Lea een plek aan het prestigieuze Idyllwild Arts Academy in de Verenigde Staten, waar ze studeerde bij Todor Pelev, voordat ze werd toegelaten aan het Universität Mozarteum in Salzburg en haar studie vervolgde bij Lukas Hagen. Na een jaar gestudeerd te hebben aan het Conservatorium van Amsterdam bij Ilya Grubert keerde Lea terug naar Salzburg om daar haar Bachelor-studie met de hoogste onderscheiding te voltooien.
Lea heeft regelmatig opgetreden op muziekfestivals zoals het Kronberg Academy, het Sarasota Music Festival, het Salzburger Festspiele, het Hagen-Open festival en het Festival Musicale di Portogruaro. Als soliste heeft ze meerdere keren opgetreden met het Frankfurter Kammerorchester, met o.a. uitvoeringen van “Gypsy Airs” van Sarasate, vioolconcerten van Mozart en de “Carmen-Fantasy” van Bizet in een arrangement van Franz Waxman. Ze heeft masterclasses gevolgd bij o.a. Benjamin Schmid, Esther Hoppe, Mauricio Fuks, Igor Ozim, Pamela Frank, Enrico Bronzi en Rainer Schmidt. Lea won de tweede prijs in het Ruggiero Ricci vioolconcours in 2013.

Samual Shepherd

Samuel Shepherd (1989) begon op tienjarige leeftijd met cello spelen. Hij werd in 2001 toegelaten aan het prestigieuze Chetham’s School of Music in Manchester, waar hij studeerde bij David Smith.
Sam vervolgde zijn studie bij Peter Dixon aan het Royal Northern College of Music nadat hij het Music at Beaulieu Award in 2007 en de William Warburton studiebeurs in 2008 had gewonnen.
In 2011 werd Sam aan het Conservatorium van Amsterdam toegelaten, waar hij les kreeg van Floris Mijnders en Daniël Esser. Hij kreeg ook regelmatig masterclasses van Anner Bijlsma. Het jaar daarop werd hij toegelaten aan de Nederlands Philharmonisch Orkest Academie, waardoor hij regelmatig optrad met het orkest in het concertseizoen 2012-2013. Ook is Sam regelmatig te vinden bij festivals zoals het Festival Classique, de Uitmarkt en het Amsterdamse Cello Biënnale. Hij heeft masterclasses gevolgd bij o.a. Anner Bijlsma, Pavel Fischer, Petr Prause, Steven Doane, Ralph Kirshbaum, Karine Georgian en Gary Hoffman. Recentelijk heeft hij samengewerkt met befaamde musici als Olivier Patey en Benjamin Schmid.

Mengjie Han

Mengjie Han (1989) kreeg zijn eerste pianolessen op zesjarige leeftijd. Vanaf 2000 studeerde hij aan de Jong Talent afdeling van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Marlies van Gent. Mengjie vervolgde zijn studie aan het Conservatorium van Amsterdam bij Jan Wijn.
Mengjie won prijzen op o.a. het Steinway Pianoconcours, het YPF Nationaal Pianoconcours, het Prinses Christina Concours en het International Maria Campina Pianocompetition. In 2014 won Mengjie de derde prijs op het 10de Internationaal Franz Liszt Concours in Utrecht. Hij ontving de prijs in de Grote Zaal van TivoliVredenburg, in het bijzijn van Hare Majesteit Koningin Máxima. Tijdens de finale speelde Mengjie de ‘Totentanz’ van Liszt met het Nederlands Radio Philharmonisch Orkest o.l.v. James Gaffigan. De grote Nederlandse kranten prezen de uitvoering als “indrukwekkend” (NRC Handelsblad), “visionair” (de Volkskrant), “opwindend” (Trouw) en “onovertroffen” (De Telegraaf). Mengjie nam ook de Capgemini Publieksprijs in beslag. Hij is de eerste Nederlandse prijswinnaar op het Franz Liszt concours sinds negen jaar. Als gevolg zal hij op veel tournées door de hele wereld concerten geven.
Mengjie volgde masterclasses bij o.a. Idil Biret, Leslie Howard, Boris Petrushansky, Jacques Rouvier, Stephen Kovacevich, Simon Trpçeski en Dimitri Bashkirov. Ook treedt hij regelmatig op op festivals in binnen- en buitenland. Zo trad hij o.a. op tijdens het YPF Galaconcert, het YPF Midsummerconcert op Paleis het Loo, het Steinway Piano Marathon Concert, het Grachtenfestival en het Internationale Steinway Festival in Hamburg. Als prijswinnaar van het Prinses Christina Concours gaf Mengjie een aantal concerten in Athene, Tunesië, Zuid-Afrika, de VS en Canada, op uitnodiging van de Nederlandse Ambassades en consulaten. Ook soleert hij regelmatig met orkest, speelt hij veel kamermuziek, en werkt hij veel met zangers.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief