WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Jan Beuving en Fermat
Ankeveen, zo 8 oktober 2017 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Vrijdagavond trad Jan Beuving op in theater De Dillewijn in Ankeveen. Hij bezorgde de uitverkochte zaal een geweldig leuke avond.

Vorige week won Jan Beuving de theaterprijs Neerlands Hoop. Op Wikipedia staat over die prijs: "De prijs is bedoeld voor een cabaretier met een opvallend programma of een cabaretier die een opvallende ontwikkeling heeft doorgemaakt. Vernieuwing en originaliteit zijn daarbij belangrijke elementen. In Ankeveen bewees hij avndvullend samen met pianist Tom Dicke dat hij die prijs dubbel en dwars verdiende.

Jan Beuving is een wiskundige met een talenknobbel, die bovendien ook theater (cabaret) heeft gestudeerd. En dat is te merken. Voor de beta's onder ons is er veel te genieten als je de wiskunde na jaren weer langs ziet en hoort komen. De asymptoot, de tangens en voor de echte liefhebbers komen zelfs het complexe getal i, de stelling van Fermat en Hilbert langs. (Alfa's vergeet de vorige zin maar meteen. Hij doet er absoluut niet toe.)

Voor de alfa's onder ons, die denken dat het geen voorstelling voor hen is, het tegendeel is waar. De teksten van zijn liedjes houden het midden tussen Annie M.G. Schmidt en Drs. P. Prachtige snelle exact (uiteraard) kloppende rijm over het leven en over de asymptoot in de tangens tango.

Heel aardig was dat Jan Beuving er in slaagde om de tweedeling in de maatschappij in alfa's en beta's hoorbaar te maken. Het ene moment maakte hij een wiskundige grap met een doordenker, waarbij de beta's lachten, terwijl de alfa's nog bezig waren om de grap te doorgronden. Het volgende moment golfde er een lachsalvo door de hele zaal.

Een aanrader, voor alfa's en beta's, om kort te gaan voor iedereen.

bron
WWK
foto
Dillewijn
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief