WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Telemann in het Jagthuis
Hortsermeer, za 11 november 2017 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Op zondag 26 november speelt het trio Diversi Stromenti werken van Telemann in het Jagthuis in de Horstermeer.

persbericht

‘Diversi Stromenti’ speelt Telemann in het Jagthuis

Johann Sebastian Bach mag tegenwoordig dan wel de belangrijkste componist van zijn tijd zijn, in die tijd zelf was Georg Philip Telemann veel beroemder. Tijdgenoten waren enthousiast over de toegankelijke en kwalitatief hoogstaande muziek van Telemann. Hij deed er bovendien alles aan om bekend te worden: in tegenstelling tot andere componisten liet hij een grote hoeveelheid van zijn muziek uitgeven om het zo door heel Europa te verspreiden.

Het grootste deel van zijn leven woonde Telemann in Hamburg, waar hij een gigantische hoeveelheid cantates, opera’s en kamermuziek componeerde. In dit oeuvre bevinden zich de ‘Essercizii musici’. Dit is een collectie van 24 sonates bestaande uit trio-sonates en solo-sonates. In dit Telemann-jaar is het niet meer dan logisch dat ook in Het Jagthuis zijn muziek klinkt. Klavecinist Siebe Henstra speelt uit de Essercizii een Solosonate. Met blokfluitiste Reine-Marie Verhagen en gambiste Cassandra Luckhardt speelt Henstra twee Trio’s uit de Essercizii. Daarnaast staan andere werken van Telemann op het programma en een Sonate van zijn petekind C.P.E. Bach. Het is een prachtig programma geworden met vrolijke muziek. De drie muzikanten van Diversi Stromenti mogen zich tot de top van de Nederlandse barok-specialisten rekenen. Verhagen speelt mee in Ton Koopman’s Amsterdam Baroque Orchestra en geeft les op het conservatorium in Den Haag. Cassandra Luckhardt won diverse concoursen en speelt ook in het Baroque Orchestra mee. Siebe Henstra studeerde bij Ton Koopman, nam vele cd’s op en geeft les op de conservatoria van Utrecht en Den Haag.

‘Diversi Stromenti’: zondag 26 november 2017, aanvang 15.30 uur, entree 17,50 euro (tot 25 jaar 10 euro).
Reserveren via de website www.jagthuis.nl, per e-mail via stal@jagthuis.nl of telefonisch 0294-252609. De locatie van het concert is Het Jagthuis, Middenweg 88, Nederhorst den Berg (Horstermeer).

Programma Telemann-Concert
Het Jagthuis, zondag 26 november, 15.30 uur

Giorgio Filippo Telemann (1681-1767)

  • Methodische sonate in g, TWV 41:e2
  • uit Essercizii Musici: Solo 6, TWV 32:3C
    - Fantasia nr 7 in g 
    - Duet in g, TWV 40:104

C.P.E. Bach (1714-1788)

  • Sonate in C, WQ 136

G.F. Telemann - Fantasia in F

  • uit Essercizii Musici: Trio 7. Sonate in F, TWV 42: F3
  • uit Essercizii Musici: Trio 8. Sonate in Bes, TWV 42: B4 

Gegevens over het ensemble ‘Diversi Stromenti’  

Blokfluit: Reine-Marie Verhagen
Viola da gamba: Cassandra Luckhardt
Klavecimbel: Siebe Henstra

Na haar studie bij Pieter van Veen en Walter van Hauwe, begon Reine-Marie Verhagen haar loopbaan als musicus en pedagoog. Zij was docent aan de conservatoria van Enschede en Utrecht; thans is zij werkzaam aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, als hoofdvakdocent blokfluit, ensemble en methodiek. Aangezien Reine-Marie Verhagen het als een belangrijke taak ziet om kennis door te geven en contacten binnen het onderwijs te blijven onderhouden, stond zij aan de wieg van de oprichting van European Recorder Teachers Association, Nederland; enkele jaren was zij bestuurslid van deze onmisbare vereniging.
Concerten en masterclasses voeren haar door Europa, V.S, Zuid-Korea en Japan.
Met Tini Mathot vormt zij het “Corelli-ensemble” waarmee zij enkele cd’s opnam (met o.m. een eigen bewerking van de 6 orgeltrio’s van J.S. Bach) en concerten geeft in binnen en buitenland, met gastspelers als: Robert Smith, cello/viola da gamba, Frans-Robert Berkhout, barok fagot en Ton Koopman, klavecimbel.
17e eeuws repertoire (o.a. opera’s van Cavalli en Nederlandse composities) voert zij uit met La Sfera Armoniosa o.l.v. Mike Fentross. Sinds 1983 is zij lid van het Amsterdam Baroque Orchestra olv Ton Koopman, waarmee zij werken van J.S.Bach (Brandenburgse concerten en cantates , opgenomen op het label Antoine Marchand) uitvoert, alsmede van Purcell en Telemann.
Ook bij het Apollo-ensemble o.l.v. David Rabinovitch is zij een regelmatig geziene gast.
Hedendaagse muziek staat altijd op haar repertoire. Voor het Steve Reich-festival (Den Haag 2003) bewerkte ze  zijn “Vermont” Counterpoint voor 1 soloblokfluit en een uit 11 blokfluitisten bestaand ensemble:  “….. and open up the recordermarket to this piece in a wonderful way. “ (Steve Reich).
Naast een liefde voor Japanse muziek (+ concerten met Japanse collega’s in Japan) hebben Leo Samama en Ulli Goette composities voor haar geschreven.
In Februari 2013 bezocht Reine-Marie Verhagen Burundi, Afrika, om mee te werken aan een muziek project, opgezet door een NGO-gezondsheidsorganisatie (Village Health Works), met als doel kinderen kennis te laten maken met hun eigen traditionele muziek (door Burundese musici) en met westerse muziek.

Sinds Cassandra Luckhardt de Prijs voor de meest belovende individuele musicus won tijdens het Internationale Van Wassenaer Concours, heeft Cassandra Luckhardt een internationale reputatie opgebouwd als solist, kamer- en orkestmusicus en docent op cello en viola da gamba. Ze trad op met het The Academy of Ancient Music, Amsterdam Baroque Orchestra, The King's Consort, Musica ad Rhenum en Il Complesso Barocco. Ze concerteerde in heel Europa, in China, Australië, Japan, Rusland, Israël, de VS en door heel Nederland, haar geadopteerde thuisland. Cassandra begon haar studie in Ohio en San Francisco. In Europa studeerde zij bij Christophe Coin in Parijs en bij Jaap ter Linden en Wieland Kuijken aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.
Haar opname van de viola da gamba-suites van Couperin met Musica ad Rhenum wordt
geroemd als “magnifiek en onmisbaar” en “een bijzonder hoogtepunt.” Haar meest recente opname van de Bachsonates voor viola da gamba laat “speelsheid, fijngevoeligheid, muzikaliteit en collegialiteit” zien en wordt gewaardeerd als een “prachtige uitvoering die geen wens onvervuld laat.” Ze trad op als soliste in 2015 met het Koninklijk Concertgebouworkest.
Zij bespeelt een cello van Sebastian (?) Kloz, Mittenwald ca. 1760 en een gamba na Guillaume Barbey, Paris, 1690, gebouwd door John Pringle, USA 1987.

Siebe Henstra studeerde klavecimbel bij Ton Koopman en Gustav Leonhardt in Amsterdam.
Hij maakte deel uit onder meer de het Orkest van de Achttiende Eeuw en het Koninklijk Concertgebouworkest.
Onder leiding van dirigenten als Gustav Leonhardt, Frans Brüggen en Jos van Veldhoven werkte hij mee aan talloze cd-, radio-, tv-, en operaproducties.
Hij geeft masterclasses en concerten in de meeste Europese landen, Rusland, de VS, Mexico en Japan. Hij was prijswinnaar op klavecimbelconcoursen te Edinburgh (1982) en Amsterdam (1987).
Als hoofdvakdocent klavecimbel is hij sinds 1988 verbonden aan het Utrechts Conservatorium en met ingang van het najaar 2017 ook aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij maakte diverse cd-opnames met klavecimbel en klavichord. Een opname van Sweelinck werd onder meer onderscheiden met een Edison, Deutsche Schallplatten Kritik Preis en een 10 in luister.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief