WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Integriteit is een Dingetje
Wijdemeren, za 25 maart 2017 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Er ontwikkelde zich een dingetje tussen DLP en de VVD rond integriteit. Het heeft de vorm van een 'tu quoque', een z.g. jij-bak.

Update 26-3-2017, 18.57: Uit de tekst hieronder, die begint met *** en eindigt met *** zou kunnen worden afgeleid dat Alette Zandbergen in de raad ooit het woord voerde over Eikenrode of het Bos van Hacke. Zij wijst die eventuele suggestie met kracht volstrekt van de hand. Voor zij in de raad kwam voerde zij intensief actie voor het Bos van Hacke, daarna deed zij er het zwijgen toe. Of er sprake is van een jij-bak laten we aan het oordeel van de lezer over. Red. WWK)

Afgelopen donderdagavond wilde Martin Vuyk (VVD) de VVD-motie inzake de ontwikkeling van de Horstermeer in de gemeenteraad toelichten. In die motie breekt de VVD een lans voor het vernatten door afgraven in plaats van het waterpeil plaatselijk verhogen. Over het besluit van de gemeenteraad kunnen wij kort zijn. Die steunde unaniem de motie van de VVD.


Martin Vuyk (VVD)

Alette Zandbergen (DLP)

Wraking Vuyk als woordvoerder

Bij de aanvang van dit agendapunt vroeg Alette Zandbergen (DLP) het woord. Zij wees erop dat zij vond dat Martin Vuyk (VVD) zich schuldig zou maken aan belangenverstrengeling en daarmee de integriteitscode van de raad zou schenden. Er rees enige verbazing op uit de zaal. Zij legde het uit. Martin Vuyk is al twintig jaar lid van de bewonersvereniging van de Horstermeerpolder. Omdat hij lid is van die vereniging vond zij het niet toelaatbaar dat hij in de raad het woord zou voeren over de Horstermeerpolder. Dat was volgens haar "een geval van belangenverstrengeling". Het mengen van het raadslidmaatschap met het lidmaatschap van de bewonersvereniging.

Eigen besluit raadslid

Zij had voorafgaand aan de raad al contact gehad met burgemeester Martijn Smit en met Martin Vuyk (VVD) over haar gewetensnood. Burgemeester Smit verklaarde dat hij het goed vond dat zij de vraag op tafel legde. Hij lichtte toe dat er jurisprudentie bestaat die stelt dat er in een kwestie als deze wel gestemd moet worden door het betrokken raadslid, maar dat dat raadslid mogelijk niet het woord zou moeten voeren, maar dat die afweging dan altijd door dat raadslid zelf gemaakt moet worden.


Raadsgriffier Debby de Heus en burgemeester Martijn Smit.

In antwoord op die verklaring van burgemeester Martijn Smit besloot Martin Vuyk (VVD) zelf het woord te voeren. Hij wees erop dat 95% van de bewoners van de Horstermeer lid is van de bewonersvereniging. Daarnaast is hij al twaalf jaar slapend lid van de bewonersvereniging. "Als ik in dit geval niet het woord kan voeren, dan wordt mijn raadslidmaatschap vrij zinloos."


Robby Israel (VVD)

Gert Zagt (DLP)

Jij-Bak

De actie van Alette Zandbergen (DLP) leek ingegeven als reactie op een de interruptie van Robby Israel (VVD) aan het adres van Gert Zagt (DLP) in februari, toen deze een uitgebreid betoog over integriteit hield. Israel zei toen: "In deze kring weet de heer Zagt beter dan wie ook dat er een heel dunne scheidslijn is tussen wat correct is en wat niet correct is." Hij doelde daarme op de kwestie van het 95% wethouderschap van Gert Zagt (DLP). *** Mocht dat de motivatie van Alette Zandbergen zijn geweest, dan is hier sprake van een onvervalste jij-bak 1). Temeer omdat Alette Zandbergen (DLP) voortrekker was van de Vrienden van het Bos van Hacke en in die hoedanigheid ook regelmatig het woord voerde over Eikenrode en dat Bos. In hoge mate vergelijkbaar met de bewonersvereniging van de Horstermeer. ***


Donderdagavond werden Joop Onderstal en Roosmarijn Peet beëdigd als
fractieassistenten van D66.

Actievoerders in de Politiek

Veel actievoerders komen in de politiek terecht en dat is logisch. Uw redacteur voerde begin jaren 90 actie inzake de bouw van de Zuidsingel en kwam daardoor in de raad van 's-Graveland. Een deel van de DB fractie in de vorige raadsperiode waren actievoerders (Emile Bakker (WADW), Joep Nuissl (WADW)). Bij de PvdA/Wij/D66 trad Mario Wouters (WADW) als fractieassistent op, tegenwoordig is hij fractielid van D66. Martin Vuyk (VVD) raakte verzeild in de lokale politiek door de problematiek van de Horstermeerpolder. Alette Zandbergen (DLP) vocht voor het Bos van Hacke en kwam na de laatste verkiezingen daardoor met voorkeursstemmen in de raad voor DB, tot zij zich met Gert Zagt afscheidde van DB en DLP werd. In de afgelopen raad van donderdag trad Joop Onderstal (ex-voorzitter WADW) toe tot de fractie van D66 als fractieassistent, waarbij fractievoorzitter Joost Boermans hem "een democratische kanjer" noemde.

Het is heel gewoon dat actievoerders in de politiek terecht komen, meestal de enige plek waar zij echt iets kunnen betekenen. Het is dus heel flauw als de ene ex-actievoerder de andere ex-actievoerder de maat neemt. Zolang die acties maar geen puur eigen- of financieel belang nastreven, maar een gedeeld collectief belang van een kern of een buurt.

Even terug trekken

Is er wel sprake van eigen belang, dan is het verstandig als een raadslid even op de publieke tribune gaat zitten als over zijn of haar belang gesproken en besloten wordt, om integrieteitsproblemen te voorkomen. Voorbeelden zijn Ria Hennis (DB) en Jan Hermans (PvdA) toen het over revindicatie ging, omdat zij ook de stuitingsbrief hadden ontvangen. Vroeger Henk de Kloet (DB) als het over zijn jachthaven De Krakeelakker ging. Ruud Buys (VVD) maakte indertijd een andere afweging, toen hij publiekelijk verklaarde dat hij zijn stem over het Dorpscentrum Loosdrecht baseerde op de vriendschap die hij onderhield met een betrokkene met grote belangen. Zijn verklaring was dat hij juist wel moest stemmen zoals hij deed vanwege die vriendschap.


1) Tu quoque. Tu quoque (Latijn voor "jij, ook" of "jij, net zo"), of jij-bak is een logische drogreden waarmee gepoogd wordt de opponent in diskrediet te brengen door erop te wijzen dat hij niet consequent naar zijn eigen standpunt handelt en dat de kritiek die hij uit ook op hemzelf van toepassing is.

bron
WWK
foto
Douwe van Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief