WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Inhaalslag 23-6 17-7
Wijdemeren, do 20 juli 2017 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Zoals altijd vatten wij het nieuws van de afgelopen periode kort samen om de continuïteit van het archief in stand te houden. De inhaalslag.

De WWK redactie was op vakantie. De trouwe lezers hadden dat al snel door omdat die Watersafari in ’s-Graveland  maar eindeloos en bewegingloos bovenaan de ladder bleef hangen. Nu was dit een vrij onschuldig bericht. Het kwam eerder wel eens voor dat het bovenste “hangbericht” een brisante politieke lading had, waardoor sommige lezers met plezier dagelijks dat bericht zagen terugkomen, maar anderen iedere dag weer pijn in de ogen en in het hart kregen van de inhoud. Ook stond er ooit een bericht over de verkoop van vis op de Ankeveense Markt tijdens de vakantie bovenaan. De reacties achteraf waren te voorspellen. “Na twee weken begon die vis al aardig te stinken…”

Enfin we vatten kort samen wat ons opviel om de archieffunctie enigszins in stand te houden.
Daar gaan we.

Horndijk protest

Op de Horndijk staan huis aan huis borden met protestuitingen over de plannen om een vaarverbinding (kanaal) aan te leggen tussen de Wijde Blik en de Loosdrechtse Plassen. Die verbinding is onderdeel van de grootse plannen (78 miljoen euro) om de recreatie in Wijdemeren, of liever gezegd, de Oostelijke Vechtplassen, een enorme oppepper te geven. Het zogenaamde gebiedsakkoord dat de provincies NH, Utrecht, Waterschap AGV, Stichtse Vecht, Wijdemeren en Natuurmonumenten ondertekenden.
Ook Vaart in de Vaart in ’s-Graveland is terug van weggeweest in de plannen.

Sloepentocht 9 juli

De Sloepentocht werd op zondag 9 juli gehouden. Helaas was daar geen (of onvoldoende) ruchtbaarheid aan gegeven in de overige Wijdemeerse kernen, waardoor velen die wel mee hadden willen varen dat niet wisten. Toch was de sloepentocht, zoals ieder jaar een groot succes. Mooi weer, vrolijkheid en bij het Hemeltje steeds een volle sluiskolk met feestvierende vaarders.

Integriteitsonderzoek Vuyk


Burgemeester Freek Ossel

De controverse tussen DLP en raadslid Martin Vuyk kreeg in de raad van 6 juli een soort ontknoping. DLP raadslid Alette Zandbergen is van mening dat Martin Vuyk als inwoner van de Horstermeer en als indiener van een zienswijze geen deel had mogen uitmaken van de commissie die de hoorzittingen over het bestemmingsplan Horstermeer deed. In haar optiek is dat belangenverstrengeling. De overige raads- en commissieleden waren dat niet met haar eens en lieten Martin Vuyk, als kenner bij uitstek van de Horstermeer, wel aan het woord.
Martin Vuyk (toen VVD, nu O-Lib) vroeg enkele maanden geleden al om een onderzoek naar zijn integriteit om iedere twijfel weg te nemen. DLP wil ook zo’n onderzoek om helderheid te krijgen. In de raad van 6 juli kondigde burgemeester Freek Ossel aan dat dat externe onderzoek er zal komen. Hij verwacht de uitslag aan het eind van de zomer, begin van het najaar.

Campagnekoorts over OZB

Op 1 juli schreef Ronald Frisart in de krant dat de campagnekoorts al volop in de raad van Wijdemeren lijkt te woeden. DLP fractievoorzitter Gert Zagt stelde voor om volgend jaar de OZB niet met 1.5% te laten stijgen (inflatie), maar die te laten dalen door 240.000 euro aan de burger “terug te geven”. De overige fracties “maakten gehakt van het DLP voorstel” zoals Ronald Frisart schreef. De termen die de overige fracties gebruikten waren “verkiezingsstuntje, populistisch, mooie-sier amendement, etc.” CDA’er Jan Willem Nienhuis ging er met gestrekt been in. Hij noemde het DLP amendement “voor de bühne”. Aan dat oordeel voegde hij Gert Zagt toe:  “U kunt beter uw wachtgeld terugstorten.” Dit naar aanleiding van de kwestie die vorig jaar speelde.  Alette Zandbergen nam het op voor haar fractiegenoot: “Dat is zwaar onder de gordel.” Jan Verbruggen (CDA) verklaarde na afloop tegen haar: “Ach, de verkiezingen komen er aan.” Dat belooft wat voor komend voorjaar, als de campagne echt los gaat.

Raad 6 juli

In de gemeenteraad van 6 juli werd het bestemmingsplan Horstermeer, na vele jaren worstelen, unaniem vastgesteld, ondanks de rimpelingen tussen O-Lib en DLP. Heel anders ging het in het debat. Moties vreemd aan de agenda deden de raad opvliegen als parkieten in een kooi. Iedereen opvliegend in zijn eigen richting en allemaal landend op een andere tak. Die moties gingen over de toekomst van Wijdemeren en de vraag hoe te reageren op de ARHI (herindelings) procedure die de provincie startte. CDA en DB wilden dat de provincie zou stoppen met de ARHI procedure en Wijdemeren de tijd zou geven om:

  • Bestuurlijk in de gemeente en in de regio orde op zaken te stellen
  • Aan te  geven met wie er samengewerkt zou gaan worden

De andere partijen lieten geen spaan heel van het CDA/DB voorstel.
Robby Israel (O-Lib) was glashelder. “Het hoeft niet meer. Het is te laat.” D66 fractievoorzitter Joost Boermans maakte een verrassende reuzensprong met daaronder een spitse vondst. Zijn partij stond tot nu toe altijd aan de kant van DB, DLP en WDM2020 in de strijd tegen een fusie met Hilversum. Hij verklaarde nu dat zijn partij voorstander was van de grote fusie tot één gemeente in de hele regio. (Gooistad, 250.000 inwoners). De vondst lag hem in het feit dat hij verklaarde altijd tegen een fusie met Hilversum alleen te zijn geweest en dat nog te zijn, maar niet tegen een fusie met het hele Gooi.
De VVD, O-Lib bleven bij hun voorkeur voor Gooistad. Stan Poels (PvdA/GL) aaarzelde. Het ging hem wel erg snel zo meteen naar Gooistad. Gert Zagt (DLP) had overwogen zich aan te sluiten bij de CDA/DB motie, maar kwam daar op terug. Ook hij vond het te laat in de procedure. Hij opperde om ook het gesprek met de provincie Utrecht aan te gaan. (Oude liefde roest niet…)
Het eind van het debat eindigde in grenzeloze verdeeldheid, waar de provincie alleen maar een bevestiging in zal zien dat er wat moet gebeuren. In november komt het besluit van de provincie.

GNR

Dit viel ons op, het slaat niet op Wijdemeren, maar toch... Oud waarnemend burgemeester Karen Heerschop is tegenwoordig interim-directeur van het Goois Natuur Reservaat. Al bladerend kwamen we een artikel tegen in de krant waarin zij blij verklaart dat het bestuur na inkrimping eindelijk op orde is. We citeren: “Allereerst is het bestuur flink gekrompen. Namens de participanten (Gooise gemeenten, Amsterdam en Noord-Holland) maken enkel wethouders, burgemeesters en de gedeputeerde nog deel uit van het bestuur. Daarnaast is er plek gemaakt voor drie onafhankelijke deskundigen.”
Ik las dat nadat ik net het curatele stuk van Cor Koster had gepubliceerd. Het is te hopen dat die onafhankelijke deskundigen tegen het bestuurlijke geweld van de burgemeesters c.s. op kunnen.

bron
div.
foto
Douwe van Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief