WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Essentaksterfte Lambertszkade
Wijdemeren, za 23 december 2017 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

De essen op de A. Lambertszkade zijn, net als in de rest van Nederland, aangetast door essentaksterfte. Natuurmonumenten zaagt 150 bomen af.

De A. Lambertszkade is de kade die tussen de Wijde Blik in Kortenhoef en de Loenderveense Plas in Loosdrecht ligt en die loopt vanaf het eind van het Moleneind (de bocht) in Kortenhoef naar Vreeland..

persbericht

Snoei- en kapwekzaamheden langs A. Lambertszkade

De essen op de A. Lambertszkade zijn, net als in de rest van Nederland, aangetast door essentaksterfte. De essen sterven hierdoor af. Omdat er een veel gebruikt wandel- en fietspad op de A. Lambertszkade ligt, is de veiligheid van wandelaars en fietsers in het geding. Hierdoor is Natuurmonumenten genoodzaakt om komende winter ongeveer 150 essen af te zagen.

Veiligheid en overlast

Door deze ziekte worden de bomen zwak en kunnen er makkelijk takken afbreken. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen voor wandelaars en fietsers op de A. Lambertszkade.
Omdat de werkzaamheden bestaan uit zagen, afvoeren en takken versnipperen wordt dit pad in het kader van de veiligheid tijdelijk afgesloten en is dus niet toegankelijk. Dit wordt zowel aan de Kortenhoefse – als aan de Vreelandse ingang met bebording zichtbaar gemaakt. U wordt vanwege de bereikbaarheid ook verzocht geen auto’s te parkeren aan de Kortenhoefse ingang. De periode en duur van de werkzaamheden hangt voor een groot deel af van de weersomstandigheden. Wij hopen dat u begrip zult hebben voor de tijdelijke overlast die wordt veroorzaakt.

Landschappelijke waarde

Natuurmonumenten vindt het heel vervelend dat deze bomen afgezaagd moeten worden. Daarom wordt er tijdens de werkzaamheden zorgvuldig rekening gehouden met de landschappelijke en historische waarde van de kade tussen het Wijde Blik en de Loenderveensche plas.

Essentaksterfte

Essentaksterfte wordt veroorzaakt door een schimmel, afkomstig van het vals essenvlieskelkje die afkomstig is uit Azië. De schimmel infecteert de bomen via het blad. De eerste symptomen bestaan uit bladvlekjes gevolgd door het afsterven van het geïnfecteerde blad en daarna afstervende takken in de kroon.
Er zijn geen middelen beschikbaar om essen tegen essentaksterfte te beschermen. Ook bestaat er geen behandeling waarmee aangetaste bomen kunnen worden genezen. In Nederland wordt hier onderzoek naar gedaan door Wageningen University &Research.

Regulier onderhoud

De kapwerkzaamheden vallen samen met regulier onderhoud aan de andere bomen. O.a. het knotten van wilgen en verwijderen van over het water hangende bomen. Hierdoor krijgt het waterriet meer licht en kan het beter uitgroeien. Na deze werkzaamheden hoopt Natuurmonumenten dat het pad weer jaren ongestoord gebruikt kan worden.

De werkzaamheden worden voor een deel gezamenlijk met Waternet uitgevoerd, omdat zij mede-eigenaar zijn van de A. Lambertszkade.

 

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief