WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Loosdrecht uit Wijdemeren
Loosdrecht, vr 9 september 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Liesbeth Siderius pleit ervoor om Loosdrecht uit Wijdemeren los te maken en weer toe te voegen aan de provincie Utrecht.

ingezonden brief

De onbeantwoorde vraag

Menig inwoner van  Loosdrecht zwemt, roeit, waterskiet, zeilt, supt en schaatst in en op de Loosdrechtse Plassen. Vroeg in de ochtend tref je de ijsvogel langs de oever van de Drecht, in een uithoek zitten de blauwe reigers en de rietkragen zijn de broedplaats voor de zeldzame grote karekiet.  Al sinds 1957 worden de Loosdrechtse Plassen beheert door het Plassenschap.

Het  Plassenschap heeft tot taak het onderhouden en beheren van recreatievoorzieningen in en rond de plassen. Waaronder bemoeienis met ligplaatsen van woonschepen;  het maken van  steigers en beschoeiingen; het vaarwegbeheerder;  het snelvaarbeleid; en het beheer van sluizen. Het Plassenschap heeft eigen financiële middelen, bestuur en ambtelijke capaciteit.

Gemeente Wijdemeren is deelnemer aan deze zogenaamde gemeenschappelijke regeling , samen met gemeente Stichtse Vecht en de Provincies Utrecht en Noord-Holland.  Het Plassenschap is weer  deelnemer aan de gemeenschappelijke regeling Recreatie Midden Nederland.  Bestuurd door de dagelijkse besturen van diverse recreatieschappen allemaal in de provincie Utrecht  gelegen.
 
De  complexiteit van de bestuurlijke organisatie  is toegenomen toen in 2002 de gemeente Loosdrecht, sinds 1812 een Utrechtse gemeente,  met de Noord Hollandse gemeenten ‘s-Graveland  en Nederhorst den Berg fuseerde. Daar waar eerst drie gemeenten (Breukelen, Loenen en Loosdrecht) allen behorende tot dezelfde provincie deelnamen, zijn het er nu twee ieder behorende tot een andere provincie.
 
Is het vreemd dat op het gebied van natuur en recreatie de aanpak van de Loosdrechtse Plassen moeilijk zo niet onmogelijk is.

Een samenwerking met gemeente Stichtse Vecht is noodzakelijk. Een gemeentelijke samenwerking verband is met gemak te ontbinden,  is gebleken.
Waarom zou een fusie met Hilversum een oplossing zijn voor de aanpak van de Loosdrechtse plassen? Wat, als het slechts een aanname is en over enkele jaren blijkt dat die situatie niet verandert of zelfs verslechtert. En de Loosdrechtse plassen verwateren.
Is zo een fusie dan met even veel gemak te ontbinden als een samenwerkingsverband?

Loosdrecht  was sinds 1812 een Utrechtse gemeente. Misschien is het  te overwegen de situatie van voor 2002 te herstellen: een gemeente en een provincie gaan de Loosdrechtse plassen ‘aanpakken’.

Liesbeth Siderius
Loosdrecht

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief