WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Gravitatiegolven in het Bos
's-Graveland, za 3 september 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

In de Sterrenwacht G en V zal Prof. Dr. Jo van den Brand een presentatie geven over gravitatiegolven, die Einstein al voorspelde, maar die pas eind 2015 werden aangetoond.

persbericht

De Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek begint haar nieuwe lezingenseizoen op donderdag 8 september met een presentatie door Prof. Dr. Jo van den Brand over “Gravitatiegolven van botsende zwarte gaten”.


Afb: Een visualisatie van gravitatiegolven opgewekt door twee compacte,
 zeer massieve neutronensterren (NASA/Caltech)

Einstein’s Algemene Relativiteitstheorie voorspelt dat wanneer zwarte gaten samensmelten ze rimpelingen veroorzaken in het weefsel van ruimte en tijd. Met het LIGO observatorium in de Verenigde Staten werden deze gravitatiegolven in september 2015 voor het eerst waargenomen. Hiervoor werden kilometerslange detectoren gebruikt.

Jo van den Brand is hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam en heeft met zijn onderzoeksgroep op het Nikhef (Nationaal instituut voor subatomaire fysica) bijgedragen aan de data-analyse van de LIGO waarnemingen en hij heeft technieken ontwikkeld waarmee Einstein’s theorie getoetst kan worden. Tijdens de lezing wordt inzicht gegeven in het menselijk vernuft dat nodig is om dergelijke wetenschappelijke doorbraken te realiseren. De implicaties voor de natuurkunde en sterrenkunde worden besproken en er wordt aandacht besteed aan de high-tech instrumentatie die moest worden ontwikkeld.

De lezing wordt gehouden op donderdagavond 8 september in het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, Noordereinde 54B in ’s-Graveland. De aanvang is 20:00 uur en de entreekosten zijn 3 euro (gratis voor leden van de Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek).

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief