WIJDEMEERSE WEBKRANT
Hoge Woonlasten 2017
Wijdemeren, ma 24 oktober 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Op 8 november wordt de begrotingsraad gehouden. Uiteindelijk draait het debat altijd over de verhoging van de woonlasten. De OZB. Dat zal nu niet anders zijn.

Update 24-10-2016, 17.33: Vraag 10 uit de enquête over de toekomst van Wijdemeren toegevoegd.

De totale woonlasten bestaan uit Onroerend Zaak Belasting (OZB), Afvalstoffenheffing en Rioolheffing. Uit de nu voorliggende gegevens uit de programmabegroting is op te maken dat de woonlasten met circa 1% stijgen. (Dat lijkt weinig, maar het is wel tien keer zo hoog als de inflatie van 0,1%.) Betaalden Wijdemeerders in 2016 nog € 1.055,56 als zij een woning van € 360.000 hadden waarin drie personen woonden, in 2017 schat de gemeente nu dat dat € 1065,72 zal worden. € 10,-- meer dus. Niet erg schokkend.

Schokkend, € 220 verschil

Maar als je dat bedrag afzet tegen de ons omliggende gemeenten, dan is de conclusie wel schokkend. Het leidt tot de vaststelling dat we per 1 januari maar heel snel moeten fuseren met Hilversum wat woonlasten betreft, want dat scheelt € 218,52 per jaar per huisdhouden. In Hilversum betaalde een inwoner met een huis van € 360.000 in 2016 slechts € 837,04 aan totale woonlasten, in Wijdemeren was dat € 1.055,56.

De makers van de enquête over de toekomst van Wijdemeren waren hier al bang voor, dus was vraag 10 uit de enquête of u een hogere ozb wilt betalen om niet te hoeven fuseren met Hilversum. De vraag had eigenlijk moeten zijn: "Bent u bereid om per jaar ruim 220 euro extra woonlasten te betalen om uit handen van Hilversum te blijven."


Vraag 10 uit de a-selecte steekproef.

Al jaren hoger dan landelijk

Onderstaande overzichtjes komen uit de programmabegroting 2017 van Wijdemeren die op 8 november behandeld wordt. Ze spreken voor zichzelf. Al jaren liggen de woonlasten in Wijdemeren aanzienlijk hoger dan de landelijke gemiddelden. Uit onderstaand overzicht blijkt dat met name de rioolheffing in Wijdemeren de pan uit stijgt. In 2016 ca. € 100, ofwel 33% hoger dan in Hilversum. Maar ook de OZB is, m.u.v. Stichtse Vecht, de hoogste in de regio. Hopelijk dat er op 8 november helderheid over die grote verschillen verschaft wordt door wethouder Peter Smit.

Rechtsongelijkheid

Er wordt in Den Haag gesproken over een uitbreiding van het belastinggebied voor gemeenten, ofwel dat gemeenten zelfstandig meer belasting kunnen gaan heffen. Als je ziet wat nu al de verschillen zijn, dan zal zo'n ingreep de rechtsongelijkheid van inwoners van verschillende gemeenten alleen nog maar vergroten, zo is te vrezen. De rechtsongelijkheid die ook al vergroot is door het overhevelen van het sociale domein naar gemeenten. De ene gemeente vergoedt iets wel, de buurgemeente niet.

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief