WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
De Spagaat van Burg. Smit
Wijdemeren, vr 11 maart 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Burgemeester Martijn Smit zond een brief aan de raad over de opvang van vluchtelingen. Die brief werd kritisch ontvangen door alle partijen behalve DB en DLP.

Op het laatste moment, kort voor de commissievergadering van Bestuur en Middelen, werd gisteren een brief van burgemeester Martijn Smit over de opvang van vluchtelingen in de regio aan het raadsinformatiesysteem toegevoegd. In die brief wordt een afweging tussen vluchtelingen, aantallen, maar ook afspraken over groen met GNR en de aanleg van de HOV buslijn beschreven naast de verschillende kaders waarbinnen COA, Provincie NH en de regiogemeenten opereren. Daarbij valt ook het woord "bussiness case dat in deze context niet lekker viel.

Eensgezind

Die brief met die afweging viel niet in goede aarde bij de VVD, CDA, D66, en PvdA/GL. Martin Vuyk (VVD) opende het debat over de brief uiterst scherp. Hij opende met: "

"Uw brief lezende dringt zich bij mij een beeld op van een bestuurlijke afweging tussen enerzijds het onderdak bieden van vluchtelingen en uiteindelijk anderzijds het aanleggen van een snelle busverbinding tussen Huizen en Hilversum... én dat de vluchtelingen bestuurlijk in deze afweging ondergeschikt zijn gekwalificeerd.... Kunt u zich voorstellen dat dit beeld zich bij mij opdringt ?  En kunt u zich dan ook voorstellen dat de VVD dit een stuitende afweging vindt ?

We glijden als regio dus van 1800, via 1600 en 1200 naar uiteindelijk 300 en wellicht ....... tegen de Kerst nog eens 300 mensen... Moet de rijkste regio van dit land zich niet diep schamen ? Wat een bestuurlijk gestuntel."

en Martin Vuyk sloot af met:

"Wanneer deze regio dan zó egocentrisch meent te moeten reageren als in deze brief, dan moeten we als gemeente Wijdemeren handelen op eigen kracht. We hebben bewezen dit te kunnen, het is onze plicht dit weer te doen. Ik roep deze commissie op mij in dezen te steunen en ook onze burgemeester te steunen wanneer er naast het schamele regioplan wederom daadwerkelijke actie vanuit dit huis op touw gezet wordt."

Na deze opening bleek namens het CDA, D66 en PvdA/GL de toon gezet te zijn, want Martin Vuyk kreeg veel bijval vanuit die partijen. René Voigt van Dorpsbelangen vond het een duidelijke brief waaraan hij zich niet gestoord had. De Lokale Partij liet de beurt in eerste termijn voorbij gaan.

Tussen twee vuren

Burgemeester Martijn Smit zat duidelijk tussen twee vuren in. Enerzijds loyaliteit aan de verzamelde burgemeesters van het "Opvangverbond" waarvan hij deel uitmaakt en anderzijds aan de Wijdemeerse gemeenteraad waarop hij trots zei te zijn. "Na mijn duidelijke stellingname in februari werden er in het verbond een aantal wenkbrauwen zo hoog opgetrokken dat ze het voorhoofd bijna verlieten." Hij betoogde dat hij als burgemeester van Wijdemeren in de regio te maken heeft met de stemming rond vluchtelingen die in andere gemeenten in de regio tot heel andere afwegingen leidt dan de raad in Wijdemeren. Temeer omdat Wijdemeren niet over Crailo gaat, terwijl Laren, Gooise Meren en Hilversum er direct mee te maken hebben en waar er politiek anders over de problematiek geoordeeld wordt. "Daar wordt de rem erop gezet."

Macedonië

"Dat neemt niet weg dat ik ook de beelden van de grens van Macedonië zie waar kinderen tot hun knieën in het water lopen. Daar zou ik ook liefst direct wat aan doen. Maar stel het hypothetische geval dat het college uw raad voorstelt om ergens in Wijdemeren 600 vluchtelingen onder te brengen, dan gaan er andere emoties spelen. Als een raad van een andere gemeente, die er niet over gaat, dan kritiek op ons heeft vinden wij dat ook onprettig. Daar heb ik als burgemeester ook mee te maken."

Van 1800 naar 90

De commissie liet zich overtuigen dat burgemeester Martijn Smit zich zal blijven inzetten voor de opvang van vluchtelingen, naast Crailo ook kleinere opvang in Wijdemeren. Joost Boermans (D66) vroeg hoe het bestuurlijk kon gebeuren dat er flink begonnen werd door wethoider Jaeger van Hilversum met de mededeling dat er 1800 vuchtelingen opgevangen zouden worden, wat in de loop van een jaar slonk tot 90 vluchtelingen die nu opgevangen worden. Burgemeester Martijn Smit betoogde dat dat onder andere te maken heeft met het omslaan van de stemming in de loop van de afgelopen maanden.

In tweede termijn verklaarde Gert Zagt (DLP) dat zijn partij indertijd al kritisch was geweest op de opvang van vluchtelingen, maar dat het verstandig van burgemeester Smit is om nu niet zijn hand te overspelen in het Opvangverbond. Martin Vuyk (VVD): "Laat u zich niet intimideren en ga door met uw kritische geluid." Joost Boermans (D66): "Ga door met recht uit het hart opereren in de regio."

Twee brieven

In deze discussie hebben wij de brief, die burgemeester Martijn Smit schreef vergeleken met de brief die burgemeester Pieter Broertjes aan zijn raad over hetzelfde onderwerp schreef. Qua toonzetting en inhoud zitten daar behoorlijke verschillen in.

De Hilversumse brief geeft een uitgebreid overzicht van de gebeurtenissen en uitspraken in de periode vanaf januari vorig jaar tot nu. Er wordt ruim aandacht geschonken aan de actiegroepen in Hilversum en Bussum, de drukbezochte vrijwilligersinformatieavonden en de gebeurtenissen in Keulen die de stemming deden omslaan. Ook de GRIP4 noodtoestand komt aan de orde. En er wordt een overzicht gegeven van de communicatie gedurende de hele periode.

De Wijdemeerse brief gaat in op de onderhandelingsposities van het COA en de Provincie en daarvan afgeleid afspraken van de provincie over het moeizame HOV traject (snelle buslijn tussen Huizen en Hilversum) en afspraken met het Goois Natuurreservaat over het onlangs gerealiseerde ecoduct. Het COA wil een zo groot mogelijk AZC vanwege kosten in de onderliggende business case.

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief