WIJDEMEERSE WEBKRANT
Nesciolezing 13 Maart
Kortenhoef, di 8 maart 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Op zondag 13 maart wordt de Nesciolezing van de OSG Kortenhoef i.s.m. het Museum Hilversum om 11.00 uur door Stef van Breugel gehouden in Museum Hilversum in Hilversum.

ingezonden bericht

Twijfel & Keuze in de Kunst

Op zondag 13 maart wordt de Nesciolezing door Stef van Breugel van de OSG Kortenhoef i.s.m. het Museum Hilversum om 11.00 uur gehouden in Museum Hilversum in Hilversum.

‘Ik weet het niet.’ Dat was de grondhouding van waaruit Grönloh als schrijver voor het pseudoniem Nescio koos. Stef van Breugel (1954), directeur van Museum Hilversum, zal het in het kader van ons jaarthema: Twijfel en keuzes in zijn lezing hebben over het niet-weten bezien vanuit de kunstenaar. Over de keuzes die een kunstenaar maakt en over zijn twijfels.

Ben ik goed bezig? Wanneer breek ik door? Kan ik blijven vertrouwen op mijn talent als de doorbraak niet komt. Wat betekent dat eigenlijk: doorbreken? Bepaal ik zelf wat een doorbraak is of doet mijn omgeving dat? De kunstcriticus, de markt, het cultuurfonds? En als ik keuzes maak wat voor soort keuzes zijn dat dan? Rationele, of intuïtieve keuzes? Is creativiteit een keuze? Bestaat er ook nog zoiets als een roeping? Niets anders kunnen dan dienstbaar zijn aan je liefde voor de kunsten? Kiezen gaat ervan uit dat de kunstenaar zijn creaties kan sturen. Dat is soms ook zo.

De keuze voor het onderwerp, de samenstelling van de kleur, en die van zijn materiaal: ijzer, hout, plastic, afva.l Maar is er ook niet een andere kant van de medaille? Gaat het ook niet om open staan voor een ingeving? Ontvankelijk zijn voor een aanwijzing en voor kritiek? Eenmaal op weg zegt de schilder, de componist dat zijn werk hem leidt in plaats van andersom. Bestaat dat echt? Hoe kan dat dan? Blijkbaar is de kunstenaar een actor van zijn werkproces maar er ook onderdeel van. Hij stuurt en wordt gestuurd. De kunstenaar die open staat voor de kracht van zijn werk, en dus niet weet wat hem te wachten staat, handelt vanuit het principe ‘Ik weet het niet’.

Stef van Breugel is van huis uit socioloog. Hij schreef meerdere essays over kunst waaronder één over Kijken naar kunst en over Kunst en religie en hij houdt regelmatig lezingen over kunst.

Voor de muzikale omlijsting zorgen Giselle, vocals en Bas Gerwe, piano. Giselle zal liederen ten gehore brengen uit haar uitgebreide repertoire, begeleid door Bas Gerwe.

Welke?? We laten ons verrassen!!!!

Giselle studeerde aan het Utrechts Conservatorium en speelde daarna 15 jaar in grote musicals zoals; Les Misérables en The Phantom of the Opera. Ze bracht in 2011 haar soloalbum Same Girl uit en richtte daarna combo Jazzy Sketches op. Flavourites is haar nieuwste muziekproject met Bas Gerwe en Mariëtte Laport. Nummers als My Favorite Things, Memory en Send in the Clowns zijn door haar en pianist Bas Gerwe opnieuw gearrangeerd. Zo kan zij ons meenemen naar Broadway en Parijs…. Giselle werkte als zangcoach bij vele Joop van den Ende musicals. Zij gaf workshops aan de finalisten van de tv-wedstrijd Op Zoek Naar (Mary Poppins, Evita). Zij is tevens zangdocent en voorstellingscoach aan de Frank Sanders’ Akademie voor Muzikaal Theater in Amsterdam.

Bas Gerwe studeerde piano aan het Sweelinck Conservatorium. In 1993 won hij met zijn band het Middelsee Jazz Treffen. Bas is breed georiënteerd, hij speelt pop, latin, jazz en musicalrepertoire. Met diverse formaties heeft hij op vele podia gestaan en voor radio en tv gespeeld. Bas componeert met zijn productiebedrijf Topnote Muziekproducties muziek en sound-design voor radio- en tv-commercials en documentairefilms. Bas dirigeert en arrangeert voor soul & popkoor en heeft een eigen lespraktijk in Beverwijk.

Aanvang: 11.00 uur
Entree: €8,00 kinderen vrij
Waar: Museum Hilversum
Parkeren: Gooise Brink.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. bericht
foto
---
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief