WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
DLP: Opvang Ter Sype
Nieuw Loosdrecht, do 9 juni 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

De Lokale Partij stelt een vijftal schriftelijke vragen naar aanleiding van het onderzoek om 400 vluchtelingen op Ter Sype in Nieuw Loosdrecht onder te brengen.

ingezonden bericht

Vluchtelingenopvang Ter Sype
Schriftelijke vragen aan de portefeuillehouder
d.d. 7 juni 2016

Tot 25 mei jl was Wijdemeren gericht op kleinschalige opvang (25-40 mensen) verdeeld over de dorpen. Het zou dan gaan om locaties voor 10 jaar. Op 25 mei was er een verrassende ontwikkeling. Ter Sype bleek opeens in beeld als mogelijke locatie voor 400 mensen voor een periode van 2-3 jaar. In het licht van de opvangtaak van onze hele regio en het aantal van slechts 300 op Crailo, is 400 mensen zeker substantieel.

De Lokale Partij vindt het verstandig dat er nu al gesprekken plaats gaan vinden met aanwonenden en andere betrokkenen. Het oorspronkelijke plan, volgens het persbericht van 25 mei jl. om pas te gaan praten nádat het COA en de gemeente de opvang als haalbaar zien zou velen te lang in het ongewisse laten. Temeer omdat de uitslag van het onderzoek pas eind augustus duidelijk kan zijn.

In de brief aan de gemeenteraad dd 25 mei jl. schrijft de burgemeester dat uiteindelijk de gemeenteraad een definitief besluit neemt. De Lokale Partij wil graag goed luisteren naar wat er onder de inwoners leeft over dit onderwerp. Wij willen daartoe graag de gesprekken bijwonen, enkel en alleen om te luisteren. De Lokale Partij vindt opvang van mensen in nood vanzelfsprekend maar daarnaast ook draagvlak onder de bevolking. Die combinatie maakt het beste bereikbaar.

Vraag 1:

Kunt u de gemeenteraad (regelmatig) een overzicht sturen van de data en tijdstippen van de diverse gesprekken en wie daarvoor uitgenodigd zijn, zodat wij deze data ook in onze agenda kunnen zetten?

Vraag 2:

Hoever strekt de term 'aanwonenden' die u gebruikt in uw communicatie? Met andere woorden: hoe breed gaat er uitgenodigd worden?

In eerdere gesprekken is regelmatig gesproken over kleinschalige opvang verspreid over de dorpen van onze gemeente. De burgemeester verklaarde eerder in de Gooi en Eemlander locaties vanaf 25 plaatsen al interessant te vinden. In de raadsvergadering van 26 mei zei de burgemeester een aantal van 400 zoals wellicht op Ter Sype, kleinschalig te vinden. En: dat 25-30 mensen feitelijk nee zeggen is. Het COA zou dat namelijk niet acceptabel vinden.

Vraag 3:

Bij de noodopvang vorig jaar in De Fuik in Kortenhoef koos Wijdemeren ook tegen het beleid van het COA in voor 10 i.p.v. 3 dagen! Die keus werd door velen gewaardeerd, zelfs door het COA. Kunnen we nu als gemeente Wijdemeren geen eigen krachtige keuzes maken en daarvoor weer begrip van het COA krijgen?

In de Gooi en Eemlander lazen wij over de wens van SV Loosdrecht mbt een extra kunstgrasveld. Deze wens werd min of meer kracht bijgezet doordat de vereniging een rol van betekenis zou kunnen spelen in de werkelijke opvang van vluchtelingen. In de volksmond gaan ook verhalen dat aan Transportbedrijf Van de Wetering een aanbod tot vertrek zou zijn gedaan naar een locatie buiten de gemeente.

Vraag 4:

Wilt u de gemeenteraad informeren vóórdat mogelijke deals in het kader van de opvang dan wel de ontwikkeling van Ter Sype een voldongen feit zijn, ook waar dat het een college bevoegdheid betreft?

Door de burgemeester is steeds gezegd dat de gemeenteraad uiteindelijk een besluit neemt, zowel over locatie(s) als over aantallen. Ter voorbereiding op zo' n besluit wil De Lokale Partij zich goed oriënteren. Dan is het fijn te weten hoever het besluit strekt en wat precies de beslispunten zijn.

Vraag 5:

Kunt u specifiek duiden wat de inhoud van het eventueel door de raad te nemen besluit is?

Wij ontvangen graag schriftelijk antwoord op onze vragen. Natuurlijk kunt u de vragen kwalificeren conform art 44 van het reglement van orde en daarmee binnen 30 dagen tijdig antwoorden. Gelet op de actualiteit stellen wij het zeer op prijs dat de vragen snel beantwoord worden. Aan openheid en transparantie hecht De Lokale Partij groot gewicht. Wij zullen onze vragen met bijbehorende achtergrond informatie communiceren via de gebruikelijke kanalen. En uiteraard ook de antwoorden zodra wij die ontvangen!

Gert Zagt & Alette Zandbergen
De Lokale Partij

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. bericht
foto
---
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief