WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Telefooncirkel
Wijdemeren, wo 6 juli 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Cor Koster legt uit hoe een telefooncirkel werkt waarmee ouderen iedere ochtend kunnen checken of alle leden van de cirkel gezond weer opgestaan zijn.

ingezonden bericht

Telefooncirkel: ouderen bellen elkaar

Al een klein jaar draait er een belcirkel  in Wijdemeren, opgericht door de plaatselijke ouderenbonden. Een aantal ouderen belt elkaar elke ochtend om 9 uur op (A belt B, B belt C enz.) om te checken of alles goed gaat. 

Een enkele keer is dat niet het geval en dan wordt een van de sleuteladressen gebeld, vaak een buurman of een zoon of dochter, met de vraag: "Wilt u even gaan kijken?" Het kan dan zijn dat iemand de belafspraak vergeten is en, naar buiten gelokt door het mooie weer, een wandelingetje maakt.  Maar het is ook gebeurd dat iemand buiten bewustzijn geraakt is. Hoe dan ook, als er niet opgenomen wordt, komen er mensen in actie.

Mocht iemand deel wil nemen aan zo'n belcirkel, neem dan even contact op met één van de coördinatoren: Cor Koster in Nederhorst den Berg (0294-253060) of Lia Moote (Loosdrecht (035-5825518). Men hoeft geen lid van te zijn van de KBO, de ANBO of de PCOB om deel te nemen.

Cor Koster
Nederhorst den Berg

Aanvulling WWK

Nadat Cor Koster bovenstaand stuk had ingezonden rezen bij ons enkele vragen.

Vragen

  • Hoe groot is zo'n cirkel? Of hoe groot mag hij worden?
  • Wie onderneemt actie en welke actie? Is daar een protocol voor?
  • Wat gebeurt er als iemand in de cirkel niet reageert met de rest van de cirkel. Die belt gewoon verder om negen uur?
  • Moet dat negen uur zijn?
  • Kent iedereen in de cirkel elkaar (virtueel)?

Antwoorden

  • Negen mensen in een cirkel gaat goed, maar is wel het maximum. Als er meer mensen deelnemen moet er een splitsing ontstaan. Dan krijgen we twee circkels, of drie. Dat kan probleemloos.
  • Er is een gedetailleerd protocol. Als iemand niet opneemt, dan belt men mij (Cor) en ik onderneem dan verdere actie. De deelnemer belt dan het nummer dat volgt op het nummer in de cirkel dat niet opneemt. Ik heb een lijst met sleuteladressen (alle deelnemers trouwens). Als iemand niet opneemt, bel ik het eerste sleuteladres. Als men niet opneemt, bel ik nummer twee, want voor elke deelnemer zijn er twee mensen die ik kan bellen; vaak een buurman/buurvrouw of een zoon of dochter. Van een enkele deelnemer heb ik zelf een sleutel waarmee ik het huis in kan. Ik ben de eerste die aangesproken wordt, maar als ik er niet ben (vakantie of zo) dan is Lia Moote mijn vervanger.
    Tot nog toe is er maar één keer een echt probleem geweest. Toen was een deelnemer op de grond gevallen en had het bewustzijn verloren. Ze werd een half uur later gevonden, is naar het ziekenhuis vervoerd, maar kon dezelfde dag weer naar huis.
  • Het moet negen uur zijn. Uitslapen is er niet bij, tenzij je dat van tevoren aankondigt.
  • Alle leden van de cirkel kennen elkaar. We zijn een aantal keren met elkaar gaan koffiedrinken.

Vroeger zette het Rode Kruis dit soort telefooncirkels op, maar men is zich gaan concentreren op "core activities", en daar hoorde dit niet bij.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. bericht
foto
---
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief