WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Oude Muziek in Het Jagthuis
Horstermeer, wo 27 januari 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Op vrijdag 29 januari (a.s. vrijdag) en op vrijdag 5 februari zijn er concerten in Het Jagthuis in de Horstermeer. Respectievelijk een pianorecital en een concert van strijktrio Gest Antico.

persberichten

Oude muziek: strijktrio en pianorecital in het Jagthuis

Haydn, Mozart, Beethoven: ze komen binnenkort allemaal langs! Maar zoals u van het Jagthuis mag verwachten, het zijn geen gewone concerten. Van Beethoven worden de drie pianosonates met het opusnummer 31 gespeeld (waaronder de bekende “Der Sturm”).

En dat gebeurt op een instrument uit Beethovens eigen tijd: de pianoforte. Bent u gewend aan het geluid van een ‘gewone’ piano, dan zult u dit iets zachter en helderder vinden – zeer geschikt voor een kleine concertzaal als het Jagthuis. Het vereist een speciale techniek om op het instrument te kunnen spelen en de Zwitserse Ursula Dütschler kan dat als geen ander. Dit concert vindt plaats op vrijdag 29 januari.
Haydn, Mozart, Abel en Boccherini zullen uitgevoerd worden door het strijktrio Gesto Antico. Dit ensemble is gespecialiseerd in muziek uit de klassieke periode en speelt op historische instrumenten met darmsnaren. Hierdoor klinken de werken zoals Mozart en Haydn ze zelf ook gehoord en gespeeld hebben. Gesto Antico wordt gevormd door Judith Verona op viool, Femke Huizinga op altviool en Robert Smith op cello. Het ensemble wordt geprezen om zijn levendige, oprechte en spontane speelwijze. Voorafgaand aan dit concert op vrijdag 5 februari is er voor de eerste 20 belangstellenden gelegenheid aan te schuiven aan tafel. U krijgt een heerlijk vegetarisch twee-gangen menu voorgeschoteld en betaalt voor concert en maaltijd samen slechts 30 euro.

Beethoven op pianoforte: vrijdag 29 januari, aanvang 20.15 uur.
Gesto Antico: vrijdag 5 februari, concert 20.15 uur, maaltijd 19 uur.
Entree concert 15 euro (tot 30 jaar 10 euro). Reserveren via de website www.jagthuis.nl, per e-mail via stal@jagthuis.nl of telefonisch 0294-252609. De locatie van het concert is Het Jagthuis, Middenweg 88, Nederhorst den Berg (Horstermeer).

Concert Ursula Dütschler - Het Jagthuis, vrijdag 29 januari, 20.15 uur

L. v. Beethoven:
pianosonate nr 16 in G, op. 31 nr 1 (1802)
pianosonate nr 17 in d, op. 31 nr 2 (1802) ‘Der Sturm’
pianosonate nr 18 in Es, op. 31 nr 3 (1802)

Ursula Dütschler is afkomstig uit Zwitserland. Zij studeerde klavecimbel bij Jörg Ewald Dähler in Bern en bij Kenneth Gilbert in Salzburg en fortepiano bij Malcolm Bilson aan de Cornell University/USA. Zij won prijzen op internationale concoursen zoals die in Parijs (1989, voor klavecimbel) en in Boston (1991, voor pianoforte). Zowel op klavecimbel als ook op fortepiano treedt Ursula Dütschler regelmatig op als soliste en in diverse kamermuziek- combinaties. Samen met violist Evert Jan Schuur en cellist Gadze Heeres vormt zij het fortepianotrio Camerata 1800 dat gespecialiseerd is in muziek  rond 1800.
Voor het label Claves Records nam ze behalve veel kamermuziek vier cd’s op met klavecimbelwerken van Scarlatti, Byrd, Balbastre en Bach. Tevens maakte zij deel uit van het collectief met Malcolm Bilson dat de complete Beethoven sonates opnam op pianoforte.
Bij Brilliant Classics verschenen van haar twee cd’s met sonates van Haydn en de complete werken voor piano vierhandig en twee piano’s van Mozart met Bart van Oort. Bij het label Musicaomnia verschenen in 2010 de sonates op. 91 voor traverso en klavecimbel met Douglas Worthen.


Programma Concert Gesto Antico:
Het Jagthuis, vrijdag 5 februari, 20.15 uur

J. Haydn (1732-1809) - Baryton trio nr 87 in a, Hob XI: 87 (1773)
* Adagio
* Allegro di molto
* Menuetto - trio
               
C. F. Abel  (1723-1787) - Strijktrio in G, op. 16 nr 6 (1783)
* Allegro
* Adagio
* Tempi di menuetto
                                                                                 
W.A. Mozart (1756-1791)  - Divertimento in Es, KV 563 (1788)         
deel 4 en 5
* Andante
* Menuetto, allegretto - trio 1 en 2
                                                            
J. Haydn - Baryton trio nr 114 in D, Hob XI: 114 (1773)
* Moderato
* Menuetto - trio
* Finale-presto, fuga

L. Boccherini  (1743-1805) - Strijktrio in C, op. 34 nr 5 / G105 (1782)
* Largo
* Allegro vivace
* Variazione - Andante Lento

Gesto Antico:
Judith Verona – viool, Femke Huizinga – altviool, Robert Smith – cello

Het strijktrio Gesto Antico wordt geprezen om zijn eigen levendige, oprechte en spontane speelwijze. De musici verkennen voortdurend de verbinding tussen henzelf en het publiek; het is deze verbinding die live concerten zo uniek maakt.
De kern van het ensemble bestaat uit drie musici die hun passie voor de klank van darmsnaren delen en gespecialiseerd zijn in uitvoeringen op historische instrumenten.
De groep is veelzijdig en speelt muziek uit de baroktijd tot en met vroeg romantisch repertoire. Ze passen hun kennis van de historische uitvoeringspraktijk toe om zo tot concerten te komen die de hedendaagse luisteraar raken. De mondelinge toelichtingen en de merkbare spontaniteit van de spelers maken de uitvoeringen van Gesto Antico tot een bijzondere ervaring.
De nauwe samenwerking met gastcollega’s, zoals fortepianiste Kanako Inoue, maakt dat het ensemble fris, geïnspireerd en praktisch blijft: de programmering wordt op maat gesneden voor uiteenlopende gelegenheden, locaties en luisteraars.

Hoogtepunten voor Gesto Antico
2015 Wunderkammer Festival Trieste (Italië) & Leidse Hofjes festival
2014 Leise Hofjes festival
2013 International Young Artist Presenation 2013- Antwerpen (België)
2012 Museum Vleeshuis Antwerpen (België)
2012 Fabulous Fringe concerten in Festival Oude Muziek Utrecht
2012 ‘Spotlight on Young Artists’ concertseries in Festival de Saintes (Frankrijk)
2011 Fringe concerten Festival Oude Muziek Utrecht

Gesto Antico wil zich blijven ontwikkelen en kreeg lessen en masterclasses van o.a. Jill Feldman, Viola de Hoog, Rainer Zipperling en Kees Boeke.

Judith Verona Martín werd geboren in Las Palmas de Gran Canaria, Spanje. Op haar achtse jaar begon ze viool te spelen.
Ze ontving haar Bachelor Degree aan het Conservatorium van Aragón bij Enrique Palomares. Verdere studie volgde bij Kees Hülsmann aan het Tilburgs Conservatorium en bij Antoinette Lohman (barokviool). Ook deed ze mee aan vele masterclasses o.a. bij het Casals Quartet, Nicolás Chumachenko, en Elisabeth Perry.
Als orkestmusicus speelde ze in het Symphony Orchestra of Gran Canaria, The World Orchestra of jeunesses musicales, The Valencia Symphony Orchestra, Nieuwe Philharmonie Utrecht en zij speelt in Early music ensembles zoals I Buoni Antichi, the Arcade Ensemble, Forma Antiqva en Concerto Barroco.

Nadat Femke Huizinga haar studie filosofie cum laude afgerond had, kreeg haar liefde voor de barokviool de overhand. Ze heeft haar Bachelor of Music met een 9 afgerond. Ze studeerde barokviool en barokaltviool bij Antoinette Lohmann aan het Utrechts Conservatorium.
Al vele jaren volgt ze jaarlijks zomercursussen op het gebied van kamermuziek en de historische uitvoeringspraktijk. Deze bijzondere lessen met ervaren musici (Elizabeth Wallfisch, John Holloway, Anton Steck, Richard Gwilt, Thomas Albert) zijn een belangrijke inspiratiebron voor haar.
Femke is een actief kamermusicus en mede-oprichtster van een aantal ensembles: strijktrio Gesto Antico, duo La Corella, en het Dutch ArtWorks ensemble. Deze ensembles zijn door podia van diverse Europese festivals uitgenodigd (Sainte, Antwerpen, Utrecht , Trieste) en zijn regelmatig te beluisteren in Nederland.
Als ervaren orkestmusicus speelt Femke regelmatig met Anima Eterna, de Nederlandse Bachvereniging, La Sfera Armoniosa en Les Ambassadeurs. In 2011 was ze aanvoerster van de altviolen in het European Union Baroque Orchestra. In 2015 kreeg ze een Young Bach Fellowship aangeboden door de Nederlandse Bachvereniging.
Ze is concertmeester en mede-oprichtster van het Arcade Ensemble, een orkest dat de hedendaagse luisteraar wil beroeren en daarvoor experimenteert met nieuwe manieren om verbinding te maken met het publiek. Het tot leven brengen van de sociale waarde van muziek is voor haar een belangrijke drijfveer.
Femke bespeelt een Lefèbvre altviool, haar ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Robert Smith werd geboren in Yorkshire en ging in Wales naar de Bangor Universiteit. Daarna vertrok hij naar Nederland om barokcello te studeren bij Wouter Möller, Jaap ter Linden en aansluitend bij Viola de Hoog. Hij studeerde viola da gamba bij Mieneke van der Velden in Amsterdam en ging daarnaast naar Basel, Zwitserland, voor les bij Paolo Pandolfo. Hij was eerste cellist van het European Union Baroque Orchestra in 2005/6, onder leiding van o.a. Lars Ulrik Mortensen, Rachel Podger en Christophe Coin. Robert speelt nu in verschillende ensembles zoals Fantasticus en het Amsterdam Baroque Orchestra.
In November 2012 heeft Robert de 1e prijs, publieksprijs en speciale prijs gewonnen in het belangrijke Bach-Abel Viola da Gamba Concours in Köthen. De speciale prijs was voor een uitvoering op viola da gamba van een lied van heavy-metal band Metallica. In 2010 heeft Robert de 2e prijs gewonnen in de 4e Internationaler Solistenwettbewerb für Alte Musik te Brunnenthal in Oostenrijk. In 2009 heeft Robert, samen met Ensemble Diamanté, prijzen gewonnen in het Musica Antica Concours ter Brugge (2e) en het Van Wassenaer Councours, Amsterdam (3e en Publieksprijs).

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persberichten
foto
persberichten
auteur
persberichten
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief