WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
To Tweet or Not to Tweet
Wijdemeren, za 23 januari 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Op 15 januari schreven wij over de tweets van DLP en het buitenparlementaire 'Tweede Scherm' dat daarmee voor het eerst in Wijdemeren een rol in het debat speelde.

Het voorval deed zich voor tijdens de commissievergadering van 14 januari over fusie, herindeling en bestuurskrachtmeting (BKM). Op zeker moment uitte Alette Zandbergen (DLP) haar twijfels aan uistpraken van burgemeester Martijn Smit in een reeks tweets. In feite debatteerde zij niet mee in de commissie, zat zij daar wel aan de raadstafel, maar deelde zij haar meningen en gedachten over de burgemeester niet met de commissie, maar via Twitter met de buitenwereld. Dat leidde toen tot behoorlijke ergernis toen burgemeester Martijn Smit gewezen werd op de tweets en die terugbracht in het debat in de raadszaal, door aan Gert Zagt (DLP) te vragen: "Gelooft u mij?"

.
Tweets van 14 januari 2016.

Motie VVD tegen Twitteren

Het voorval, een nieuwigheid in Wijdemeren, leidde bij sommige andere raadsleden tot flinke irritatie. Voor de VVD was dat zelfs de reden om in de raad van donderdag een motie in te dienen waarin aan de burgemeester gevraagd wordt om het twitteren tijdens vergaderingen te verbieden.

Scheiding der geesten

In het debat dat hierop volgde bleek dat er een scherpe scheiding der geesten was over dit onderwerp. De VVD, Stan Poels (PvdA/GL) en de meerderheid van het CDA waren het eens met de motie en steunden die.
Joost Boermans (D66) en Gert Zagt (DLP) daarentegen, vonden dat er getwitterd moet kunnen worden in het kader van de vrijheid van meningsuiting. Joost Boermans (D66) verklaarde dat hij bijna niet twittert en zich niet aangesproken voelt. Maar de motie vond hij overbodig. Gert Zagt (DLP) betoogde dat Alette Zandbergen (DLP) naar hartelust kan twitteren, terwijl hij aan het woord is. "Alleen de woordvoerder neemt deel aan het debat."
Rosalie van Rijn en Dick van Enk (beiden CDA) vonden het te kinderachtig voor woorden dat hiervoor een motie nodig was. "Het is gewoon een kwestie van fatsoen dat je niet twittert tijdens vergaderingen."

Slecht signaal en fatsoen

Burgemeester Smit vond het een slecht signaal naar de buitenwereld als er getwitterd wordt. "Als u hier zit bent u met de raad, met de democratie, bezig. Wij zijn hier in gesprek met elkaar en nemen allen deel aan dat gesprek. Ik vind het vervelend om tijdens een gesprek geen oogcontact te kunnen hebben, omdat u op uw scherm zit te kijken. Het is geen kwestie of hier de vrijheid van meningsuiting aan de orde is, wat aan de orde is dat de mores hier zou moeten zijn dat we niet met andere dingen bezig zijn. Vergelijk het met een klaslokaal, waar soms de laptops even dicht moeten zijn om het gesprek te voeren."
Hij gaf wel aan weinig te zien in handhaving van het reglement van orde. "Beschouw deze motie als een signaal."

Motie aangenomen

Bij de stemming bleken D66, DLP, Ram Lachman (PvdA/GL), Rosalie van Rijn (CDA) en Dick van Enk (CDA) tegen gestemd te hebben om verschillende redenen. Voor stemde de meerderheid van het CDA, Stan Poels (PvdA/GL), de VVD en Dorpsbelangen, waarmee de motie aangenomen werd.

Twittercommentaar

De vergadering sloot tegen half één af met het aannemen van de motie. Enkele seconden later twitterde DLP:

Joost Boermans, de fractievoorzitter van D66, zond een uur na de vergadering enkele tweets naar aanleiding van het twitterdebat:

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief