WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Aanvaring CDA met D66
Wijdemeren, za 23 januari 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

In de raad van eergisteren ontstond een harde aanvaring tussen het CDA en D66 over het ambassadeurschap bij de regio.

De raad van Wijdemeren heeft sind een jaar twee z.g. ambassadeurs benoemd, die het reilen en zeilen van de regio in de gaten houden en waar nodig opkomen voor de belangen van Wijdemeren. Vorig jaar werden Dick van Enk (CDA) en Stan Poels (PvdA/GL) benoemd tot ambassadeurs. Nu moest er een nieuwe benoeming van ambassadeurs plaatsvinden die eergisteren op de raadsaganda stond.


Erik Torsing (CDA)

Joost Boermans (D66)

Stoelendans

Er hadden zich vier kandidaten gemeld voor de twee functies. De twee zittende ambassadeurs en twee nieuwe kandidaten, te weten Joost Boermans (D66) en Gert Zagt (DLP). Het werd daardoor een soort stoelendans.

Het debat begon vriendelijk. René Voigt (DB) riep op om in de schriftelijke (want over personen) stemming een stem uit te brengen op een kandidaat uit de coalitie en een kandidaat uit de oppositie (de 3D). De partijen gaven aan wat zij van een ambassadeur verwachtten. Joost Boermans (D66) liet weten dat hij eventueel bereid was om zijn kandidatuur in te trekken, als dat beter uitkwam. Gert Zagt (DLP) legde omstandig uit dat hij de functie juist ambiëerde, omdat die volgens hem weinig of geen politieke betekenis heeft.

Uithaal CDA

Tot zover niets aan de hand. Nadat de kandidaten hadden aangegeven waarom zij de functie wilden en hoe zij hem wilden invullen, was het de beurt aan Erik Torsing (CDA), die eerst wat algemene vragen aan Boermans en Zagt stelde, maar zich toen direct tot Joost Boermans (D66) richtte in snoeiharde bewoordingen. "Meneer Boermans, met alle respect, ik heb niet het idee dat u iets met de meerderheid van de raad heeft. Dat zie ik in woord, lichaamstaal en Twitter. Dat is niet verstandig. U bent weinig bij de regio. Raadsbijeenkomsten, trainingen en evaluaties laat u voorbijgaan. Bij de regio stickert u alleen. Waar haalt u de tijd vandaan om het ambassadeursschap in te vullen?"

Reactie D66

Joost Boermans (D66) reageerde, nadat Gert Zagt (DLP) de vragen van het CDA had beantwoord, met de mededeling dat hij zijn kandidatuur introk en graag plaats maakte voor Gert Zagt (DLP). Hij wees erop dat alle bijeenkomsten van de regio overdag plaatsvinden, waardoor werkende raadsleden niet in staat zijn om die bij te wonen. Hij zei dat er bij de raad in de Wijdemeerse raadszaal een D66-statenlid aanwezig was. (Wie dat was zei hij er helaas niet bij.) Over de omstreden tweet verlaarde hij dat hij maar heel weinig twittert, maar op die avond snel weg wilde naar de ijsbaan in Nederhorst om te gaan curlen. Hij twitterde daar toen over "dat het daar gezelliger was". Door Erik Torsing was deze tweet geïnterpreteerd als "ik heb niets met de raad, ik ga wel naar de ijsbaan". (Hetgeen het gevaar van twittermisverstanden maar weer eens onderstreept.) Boermans gaf Torsing afsluitend nog een zetje na: "Ik vind het hier ook gezellig, al vind ik het met u (Erik Torsing (CDA)) wat minder gezellig."


Dick van Enk (CDA)

Gert Zagt (DLP)

Gert Zagt (DLP) en Dick van Enk (CDA)

De drie overgebleven kandidaten trokken zich in een korte schorsing terug, waarna bleek dat ook Stan Poels (PvdA/GL) zich had teruggetrokken ten gunste van Gert Zagt (DLP). De stemming bracht daar geen verandering in en kon dat ook niet met twee kandidaten voor twee functies. Gert Zagt (DLP) en Dick van Enk (CDA) zijn komend jaar ambassadeur bij de regio.

bron
WWK
foto
Douwe van Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief