WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Provincie is Onbetrouwbaar
Horstermeer, ma 15 februari 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Martin Vuyk vindt de provincie een onbetrouwbare gesprekspartner. Over de Horstermeer werd na 10 jaar strijd overeenstemming bereikt. Dat dachten de bewoners. Gefopt!


Gedeputeerde Tjeerd Talsma

Dossier Horstermeer

ingezonden brief

Provincie Noord-Holland: onbetrouwbare gesprekspartner

Op de bewonersavond Horstermeerpolder van vorige week woensdag werd de aanwezigen verteld dat de provincie alwéér met nieuwe plannen (zie VervolgHorstermeerpolder.pdf) was gekomen om de Horstermeerpolder deels onder water te zetten. Het loopt toch echt de spuigaten uit, we zijn jaren bezig om met alle partijen consensus te zoeken en eindelijk is die er, krijgen ze in Haarlem alweer de kolder in hun kop....

Ik heb maar eens een briefje gestuurd naar de verantwoordelijk gedeputeerde Talsma (PvdA). Begrijpt hij wel wat hier aan vooraf is gegaan? Wordt hij wel goed voorgelicht door zijn ambtenaren?

Kennelijk niet, want ik stelde onderstaande vraag:

"Na ruim 10 jaar onderhandelen is er, met instemming van de Wetenschappelijke Begeleidings Commissie, een consensus over het conserverend peilbesluit in de Horstermeerpolder gekomen. Door een tour de force van de bewonersvereniging zijn er uiteindelijk maar 2 bezwaarprocedures opgestart, dat hadden er honderden kunnen zijn. Nu blijkt dat, terwijl dit peilbesluit nog zijn uitvoering moet krijgen, er vanuit de provincie alwéér nieuwe plannen worden gelanceerd om voor een groot gebied in het zuidelijk deel van de polder het waterpeil aanzienlijk te verhogen. Blijkt de provincie nu een onbetrouwbare onderhandelingspartner te zijn? Nog voordat de inkt onder het conserverende peilbesluit droog is komen deze achterliggende provinciale plannen boven tafel. Mijns inziens een belediging aan de partijen die zich alle moeite hebben getroost om juist de consensus te vinden. Graag hoor ik uw visie in dezen."

Ik kreeg ik vrijwel per kerende post een antwoord van een (ons bekende) behandelend ambtenaar:

Peilbesluit Horstermeerpolder

Dat er alweer een nieuw plan wordt gemaakt komt met name omdat de grote waterbergingsopgave voor de polder van de baan is. Een al lang lopend planproces moet worden aangepast. Het peilbesluit dat recent is genomen is bedoeld om de huidige gemiddelde situatie goed vast te leggen en om het beheer robuuster te maken. Het is nog niet bedoeld om bestaande en nieuwe natuurgebieden goed in te richten. Die opgave ligt er nog. Om dat te kunnen doen wordt er nu onderzoek uitgevoerd en daaruit zal blijken of de waterpeilen in de toekomst worden aangepast.

Oftewel, in mijn vertaling: Ja, we hebben nu wel een afspraak, maar dat was alleen maar voor een tussenstand... nu gaan we echt aan de slag om het water op te zetten. (Haha, hadden jullie allemaal dat niet begrepen dan...Jammer dan.)

De gedeputeerde Talsma zelf heeft tot nu toe nog helemaal niets van zich laten horen.... was de mail onderschept ? .... snapt Talsma überhaupt wat er de laatste 10 jaar heeft gespeeld ? .... heeft hij gewichtiger zaken om zich over te buigen ? Wellicht behaagt het hem om ooit zelf nog eens te antwoorden.

Martin Vuyk, inwoner Horstermeerpolder

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
Noord-Holland
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief