WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Zeldzame Koereigers
's-Graveland, di 6 december 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Afgelopen weekend zijn drie koereigers gespot rondom het Naardermeer. De koereiger is een van de meest zeldzame reigers die je in Nederland kan zien.

persbericht

Zeldzame Koereigers in Naardermeer

Afgelopen weekend zijn drie koereigers gespot rondom het Naardermeer. ‘De koereiger is een van de meest zeldzame reigers die je in Nederland kan zien,’ vertelt boswachter Hanne Tersmette trots. De koereigers lopen rondom het Naardermeer tussen de galloways 1). Van oorsprong komt de koereiger uit Afrika, maar je ziet ze sinds het begin van de twintigste eeuw ook steeds vaker in Zuid-West Europa.

Koereiger tussen de koeien

‘De koereiger doet zijn naam eer aan. De reiger vergezelt namelijk de koeien in de wei. Boswachter Hanne legt uit: ‘Tijdens het lopen jagen koeien allerlei insecten uit hun schuilplaats. Deze slimme reiger maakt daar dankbaar gebruik van. Hoe dichterbij de koe, hoe meer kans op een lekker hapje. Ook muizen, kikkers en andere kleine dieren worden door de koeien uit hun veilig plekje in het gras gepest. En dat lust de koereiger wel. En de koeien trekken allerlei smakelijke vliegen aan.’

Juist nu zijn de polders rondom het Naardermeer dus een ideaal gebied voor de reigers. ‘Onze galloways grazen het hele jaar rond. Waar op veel plekken het vee nu naar binnen gaat lopen hier de koeien dus nog buiten. Het Naardermeer is voor de koereiger dus een makkelijke plek om aan voedsel te komen,’ aldus boswachter Hanne. Als je gaat kijken naar de koereigers kan het best zijn dat je ze ziet zitten op de rug van een van de galloways. Ook zo sparen ze energie.

Water- en moerasvogels in het Naardermeer

Het Naardermeer is een nat gebied dat van groot belang is voor water- en moerasvogels. In het Naardermeer broedt al jaren een stabiele populatie rode lijst soorten zoals de purperreiger en de zwarte stern. Dat nu ook een moerasvogels als de koereiger zich hier laat zien is erg positief te noemen. Of er sprake is van dwaalgasten of dat de vogels zich hier ook echt vestigen is nog de vraag. ‘Het gebied is wel geschikt voor ze dus we wachten af,’ aldus de hoopvolle boswachter.

Zelf een koereiger zien?

Speur tussen de galloways in de weilanden in de Hilversumse Bovenmeent en bij de Kreugerlaan! De koereiger is niet schuw dus de kans dat je er zelf een ziet is groot!

1) Galloway is een runderras. red. WWK

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief