WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Wijdemeren 2020 WOB
Wijdemeren, vr 8 april 2016 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Gisteren sprak Friso van Voorthuizen van Wijdemeren 2020 in tijdens de gecombineerde commissievergadering Bestuur en Middelen en Ruimte en Economie.

Geheimzinnigheid

In enkele minuten tijd verklaarde hij dat zijn burgerinitiatief Wijdemeren 2020 enkele dagen geleden een WOB (Wet Openbaarheid van Bestuur) verzoek indiende bij Wijdemeren om inzicht te krijgen in de informatieuitwisseling tussen de provincie Noord-Holland en de gemeente Wijdemeren. Hij verweet de gemeente zaken te verbergen en geheim te houden op dat vlak. Om een eind aan die door hem vastgestelde geheimzinnigheid te maken, verzocht hij om in het vervolg een statusupdate over de herindeling met Hilversum te geven aan het begin van iedere raad. Hij deed dit verzoek nogal uitdagend aan "de portefeuillehouder herindeling", ofwel burgemeester Martijn Smit.

Voorspelbaar

De reacties in de commissie konden vooraf uitgetekend worden, want alle partijen namen direct hun posities in. Jan Verbruggen (CDA) vond dat de communicatie tot nu toe open en transparant was. René Voigt (DB )steunde de inspreker en vond de regelmatige update een goed idee. Joost Boermans (D66) wees erop dat er helemaal geen sprake is van een herindeling, maar dat er slechts een bestuurskrachtmeting (BKM) door de provincie uitgevoerd wordt. Martin Vuyk (VVD) wilde weten wanneer het WOB verzoek is ingediend door Wijdemeren 2020. Ook vroeg hij aan de inspreker wat die wist over een eventuele herindeling wat het gemeentebestuur nog niet wist. Gert Zagt (DLP) stelde een aantal vragen over de uitvoering van de BKM.

"Ik voer de opdracht van de raad uit"

Burgemeester Martijn Smit was onaangenaam verrast door de ongenuanceerde stellingname van de Wijdemeren 2020 inspreker. Iedere geheimzinnigheid wees hij van de hand. Hij wees erop dat er in Wijdemeren geen "portefeuillehouder herindeling" bestaat. Er is wel een "portefeuillehouder Bestuurlijke Samenwerking". "En dat ben ik."
Het WOB verzoek had hij net op zijn bureau gekregen. "Waarom een WOB verzoek? Als u het gewoon vraagt, dan krijg u het. Ik heb uw burgerinitiatief hoog zitten, maar u creëert zo een sfeer van geheimzinnigheid en tegenstellingen die onterecht is. Ik doe eenvoudigweg wat de meerderheid van de raad mij opgedragen heeft. Dat kan u niet leuk vinden, maar zo zit het in elkaar. Op de BKM heeft Wijdemeren 2020 geen invloed, want de provincie is opdrachtgever."

Het elkaar op woorden vangen, over een klankbordgroep, over vertrouwelijkheid en nog wat aanpalende stekeligheden ging het nog even door.

Petitie Wijdemeren 2020!

Overigens zag uw redacteur vanmiddag een dame op de Middenweg van de Horstermeer lopen met een groot groen hes aan waarop met grote letters stond: "Petitie Wijdemeren 2020". Er worden dus handtekeningen verzameld van deur tot deur veronderstellen wij.

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief