WIJDEMEERSE WEBKRANT
Scholen op de Wip
Wijdemeren, do 10 september 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

De vergrijzing en het gebrek aan woningbouw vormen een bedreiging voor het bestaan van enkele scholen ijn Wijdemeren, zo werd dinsdagavond in de commissie vastgesteld.

Alarmbellen

Er is onderzoek gedaan naar de prognoses van de leerlingenaantallen van de scholen in Wijdemeren. Daarbij is een leerlingenaantal van 80 voor een school een drempel waarbij de alarmbellen moeten gaan rinkelen. Als de prognose klopt, dan zal een derde van alle klaslokalen in Wijdemeren in 2030 niet meer nodig zijn voor scholen. In het commissiestuk dat besproken werd stond de volgende conclusie:


Conclusie van de prognose is dat het overschot aan Bruto Vloeroppervlakte (BVO) in de scholen verder toe zal nemen. Momenteel is dit overschot voor alle scholen samen 1110 m2 en de verwachting is dat dit zal groeien naar 2856 m2 in 2030. Bezien naar leslokalen is er momenteel een overschot van 20 en zal dit groeien naar 32 in 2030 (van de in totaal 105 lokalen).

Deze lokalen staan niet allemaal leeg. Zo benut de Curtevenneschool in Kortenhoef deels de leegstand die in de Regenboog aanwezig is. Hetzelfde geldt voor de Rehobothschool die in Loosdrecht ‘inwoont’ in de Linde. Verder worden momenteel in totaal 8 lokalen door scholen verhuurd en/of in gebruik gegeven aan kinderopvanginstellingen en/of peuterspeelzalen.

De Catamaran in Oud-Loosdrecht, de Joseph Lokinschool in Ankeveen en de Terpstraschool in Nieuw-Loosdrecht worden steeds kleiner en dreigen onder de opheffingsnorm (80 leerlingen) te komen. In overleg met de schoolbesturen zal moeten worden bepaald hoe om te gaan met deze kleine scholen, gelet op de kwaliteit van het onderwijs en bekostiging.


Geschrokken

In de commissie werd behoorlijk geschrokken door de verschillende raadsleden gereageerd. Erik Torsing (CDA, Ankeveen) wees erop dat het verdwijnen van de Lokinschool er voor zal zorgen dat jonge ouders en jonge stellen zich niet meer in zijn dorp zullen vestigen als daar geen school meer zou zijn. Het eeventueel verdwijnen van de school in Ankeveen wijt hij aan het gebrek aan nieuwbouw in zijn dorpskern en gebrek aan initiatieven van de gemeente om die nieuwbouw van de grond te krijgen. Ook had hij kritiek op de woonruimteverdeleing die veel woningen toewijst aan alleenstaanden. Bovendien vindt hij woningen vaak te duur voor jonge stellen.

Genuanceerder

Nanne Roosenschoon (D66, Loosdrecht) was genuanceerder in zijn oordeel. Hij zat wat meer op de lijn van wethouder Sandra van Rijkom die de kwaliteit van het onderwijs topprioriteit geeft. Een school in stand houden voor een dorpsgemeenschap, maar met te weinig kwaliteit is in haar ogen geen begaanbare weg. Zij is in gesprek met schoolbesturen en de regio om vanuit de regio en samen met bijvoorbeeld Hilversum druk op (onwillige) schoolbesturen te zetten om mee te denken over de toekomst van de scholen en de nodige stappen te zetten, zelfs als dat voor scholen van verschillende achtergronden samenwerking of fusie betekent.

De diverse fracties waren eventueel bereid om geld beschikbaar te stellen als dat nodig is om een school in stand te houden, de wethouder gaf aan dat daarmee mogelijk iets gedaan kan worden, maar dat de kwaliteit van het onderwijs bovenaan staat.

Kluitje in het riet

In 2013 trok het CDA ook al aan de bel bij het toenmalige college van VVD, D66 en DB over de Lokinschool. Het CDA kreeg geen poot aan de grond en werd met een kluitje in het riet weggestuurd.

Geschiedenis herhaalt zich

Ankeveen had rond 1970 nog twee scholen. De openbare Lindeschool en de katholieke Lokinschool. De Lindeschool had één onderwijzer die de ca. 15-20 leerlingen les gaf. Die school werd midden jaren zeventig opgeheven, waarna in Ankeveen nog uitsuitend katholiek onderwijs beschikbaar was.

Kortenhoef had in 1970 vier scholen. De St. Antonius, de School met den Bijbel (later de Regenboog), de Curtevenneschool en de Wildeboerschool in oud Kortenhoef. De beide laastgenoemde scholen waren openbaar. Midden zeventiger jaren kwam ook de Wildeboerschool in de gevaren zone. Op die school zaten 20-30 leerlingen met twee leerkrachten. Marga Piepers, het hoofd en meester Willem Degekamp. Nadat hun school was opgeheven gingen de leerlingen en de leerkrachten naar de Curtevenneschool. De Wildeboerschool stond aan de weg op de Kortenhoefsedijk waar nu twee woningen staan. Achter die woningenligt de oude speelplaats en staat "de Oude School"van de Stichting Blok.

Saskia Luijer gaf een aanvulling op de bovenstaande tekst. Er waren vijf scholen in Kortenhoef. De School met den Bijbel en de Goede Herderschool, die later fuseerden tot de Regenboogschool.

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief