WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Sloepennetwerk Geopend
Oud Loosdrecht, ma 18 mei 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Vanmiddag werd het sloepennetwerk in de regio geopend. Een toeristische attractie voor bezitters en huurders van sloepen, opgezet door een groot aantal partijen.

Update 20-5-2015, 21.21: Mariette Zivkovic-Laurenta, de beleidsmedewerker van de regio, vertelde maandag dat de vaarroute door de 's-Gravelandse Vaart naar de Karnemelksloot richting Naarden nog niet gereed is. Wat zij er niet bij vertelde was dat zij het over de 's-Gravelandse Vaart langs de Loodijk (N237) had en niet over de Vaart van het Hilversums Kanaal naar de Loodijk. Wij veronderstelden dat zij sprak over een revival van het Vaart in de Vaart project om over de 's-Gravelandse Vaart door 's-Graveland te varen naar de Karnemelksloot. Zie 1)

Het was een feestelijke bijeenkomst in de Dikke Muis, het tijdelijke houten restaurant op het Loosdrechts Terras (v/h het Dorpscentrum Loosdrecht). Veel bestuurders. Provinciaal, regionaal en lokaal. Van tal van organisaties als Natuurmonumenten, het Waterschap en het Plassenschap. En niet te vergeten ondernemers in de watersport. Van de Wijdemeerse gemeenteraad was alleen Nanne Roosenschoon (D66) aanwezig. Het college werd vertegenwoordigd door burgemeester Martijn Smit en wethouder Joep Frijdal (Financiën). Het doel van de bijeenkomst was om stil te staan bj de opening van het Sloepennetwerk Gooi en Vecht.


Gedeputeerde Jaap Bond.

Multimedia en QR codes

Het vanmiddag geopende Sloepennetwerk is zo ingericht dat de gebruiker van een sloep op alle mogelijke manieren informatie krijgt over de routes, wat daar te zien is, waar sluizen, restaurants en aanlegplaatsen zijn en waar een sloep gehuurd kan worden. Op het water zijn routeaanduidingen geplaatst. Op de website www.vareningooivecht.nl, die speciaal voor mobiel gebruik is ingericht, staat een schat aan informatie en kunnen audiotours gedownload worden die over de omgevingen de gebouwen langs de route vertellen. Op dit moment zijn er vijf sloepenroutes ingericht die in principe per route in één dag te varen zijn. De infomatievoorziening gaat er min of meer vanuit dat men smartphones gebruikt die QR codes kunnen lezen. Die codes worden op tal van plaatsen ingezet.

280 kilometer

Er waren twee toespraakjes. De eerste spreker was burgemeester Martijn Smit.Hij heette gedeputeerde Jaap Bond (NH) van harte welkom.Hij was trots op de realisatie van het Sloepennetwerk, waaraan zoveel partijen hadden meegewerkt. Hij prees de deelnemers en de ondernemers voor het behaalde resultaat, met 280 kilometer lengte het langste sloepennetwerk in het land.

Pareltjes rijgen

Gedeputeerde Jaap Bond van de provincie Noord-Holland was de tweede spreker. Martijn Smit had geprobeerd om hem de uitslag van de collegeonderhandelingen in de provincie te ontfutselen, hetgeen niet gelukt was. Vooralsnog was Jaap Bond derhalve aanwezig als afgezant van het oude college van GS, omdat overmorgen pas bekend wordt hoe het nieuwe college samengesteld zal zijn en of Jaap Bond daarin weer een plaats krijgt.
Jaap Bond was blij met het initiatief van onderop en de publiek-private samenwerking in de bevordering van de recreatie in de regio. Er komen meer projecten op het gebied van recreatie en toerisme in de regio. "En zo rijgen we de pareltjes aan een ketting." Hij wees erop dat de provincie geld beschikbaar stelde voor de oplossing van de baggerproblematiek in Loosdrecht. "Er liggen veel kansen die we samen moeten pakken, want er is ruimte voor groei. We moeten gewoon beginnen."

Vaart in de Vaart komt er aan 1)

De beleidsmedewerker van de regio gaf een exposé van het project en de mogelijkheden. Zij bekende dat veel klaar is, maar nog niet alles. Zo ontbreekt nog de vaarrroute door de 's-Gravelandse Vaart en de Karnemelkse Sloot. "Maar die komen later" : vertrouwde ze haar gehoor toe. (Voor sommige bewoners van 's-Graveland is dat een opmerkelijke mededeling. Zie onder. red. WWK) Later wordt het Sloepennetwerk ook nog uitgebreid richting Zuid-Holland en worden Weesp en Muiden toegevoegd, alsmede Hilversum. Een medewerker van Itrovator, het door het gewest opgerichte bedrijf voor bevordering van toerisme, gaf eveneens een toelichting en reikte een ingelijste affiche uit aan Bond en Smit.

Aansluitend ging het gezelschap in de gietende regen met harde wind naar buiten om daar een bord met een plattegrond van het Sloepennetwerk te onthullen. Eenieder in een dikke jas en als het even kon onder een paraplu. Behalve de gedeputeerde en de burgemeester die hun kostuum riskeerden voor het goede doel. Wethouders uit omliggende gemeenten die ook in het netwerk liggen waren solidair en gingen allemaal samen op de foto. Ook zonder paraplu!


Gedeputeerde Jaap Bond en burgemeester Martijn Smit na de onthulling.


De verzamelde wethouders, gedeputeerde en burgemeester.
(De wazigheid komt door druppels op de lens....)

Dossier Vaart in de Vaart

bron
WWK
foto
Rik Jungmann
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief