WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Applaus voor de Pers
Wijdemeren, za 4 juli 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Bij de afsluiting van de raad stond burgemeester Martijn Smit stil bij het nut en de noodzaak van de lokale pers, die hij zeer belangrijk vindt in de lokale democratie.

Lokale Pers

De lokale pers staat in het hele land onder druk. Regionale dagbladen hebben het moeilijk, waardoor de verslaggeving dunner wordt en soms de plank volledig mis slaat door gebrek aan achtergrondkennis. Puur lokale pers, als de Wijdemeerse Webkrant, het Weekblad Wijdemeren en De Nieuwsster is er in veel gemeenten helemaal niet meer. Dat bleek ook onlangs tijdens een conferentie in Hilversum over de lokale media.


Burgemeester Martijn Smit: "Waardering voor de pers."
N.B. Deze foto werd genomen bij de aanvang van de vergadering.
Hoe kunt u dat zien?
Wie het goede antwoord geeft wordt beloond met eeuwige roem.

Lovende woorden

Voor de aanwezige persvertegenwoordigers volkomen onverwacht richtte burgemeester Martijn Smit het woord tot de perstribune waar Herman Stuijver (Weekblad Wijdemeren/Nieuwsster), Rik Jungmann (Wijdemeerse Webkrant) en WWK-fotograaf Douwe van Essen zaten, zoals altijd. De burgemeester sprak zijn waardering uit voor het vele werk dat de drie al vele jaren doen ten aanzien van de verslaggeving over de lokale politiek. "Dat mag ook wel eens gezegd worden."

Zonder pers geen democratie

De strekking van zijn betoog was dat lokale democratie niet goed kan functioneren zonder goede lokale pers, die de lokale politiek kritisch volgt en wijst op misstanden. Lokale pers is onderdeel van de checks and balances in het lokale politieke systeem. Ook is de lokale pers het platform voor burgers om hun mening over de lokale politiek kwijt te kunnen. Op vele plaatsen krimpt de lokale pers of is die al volkomen afwezig. Burgemeester Smit zei dat Wijdemeren blij mag zijn met een goed functionerende lokale pers. "U ergert zich soms aan hun berichtgeving, maar op een ander moment bent u blij met wat er geschreven wordt. En u kunt er zeker van zijn, u komt allemaal van tijd tot tijd aan de beurt. En zo hoort het ook."

In het zonnetje

Na dit onverwachte bedankje, zo vlak voor het zomerreces, applaudiseerden de raadsleden luid als blijk dat zij de waardering van de voorzitter delen.

Daar waren wij blij mee, want het was waardering voor de jarenlange inspanningen van de lokale persmuskieten. Meestal is de pers een soort decor, waartegen het politieke gebeuren zich afspeelt. Het voelde goed dat die achtergrond nu even in het zonnetje gezet werd.

bron
WWK
foto
Douwe van Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief