WIJDEMEERSE WEBKRANT
Herstart Revindicatie
's-Graveland, Kortenhoef, vr 16 januari 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Bureau Eiffel hield gisteravond de eerste van vier avonden met informatie over revindicatie, ofwel Snippergroen, zoals het project omgedoopt is. Dat verliep niet helemaal gladjes.

Korte introductie

Ongeveer vijfentwintig bewoners uit Kortenhoef en 's-Graveland waren afgekomen op de avond in De Drie Dorpen, die de gemeente organiseerde om de revindicatie nieuw leven in te blazen. Verantwoordelijk wethouder Joep Frijdal hield een zeer korte introductie. Hij excuseerde zich omdat er in het gemeentehuis een belangrijke commissievergadering plaats vond waar hij bij aanwezig moest zijn. De zaal protesteerde, want men had vragen voor hem. Dat mocht niet baten, na vijf minuten vertrok hij.
Van de lokale politiek waren alleen VVD raadslid Sieta Vermeulen en DB voorzitter Wiet van den Brink aanwezig.

Nieuwe frisse start met Snippergroen

De avond werd geleid door gespreksleider Anja Bormeester, die dat met verve deed en niet schroomde om kritische vragen op te pikken en door te vragen als er geen antwoord kwam. De avond begon met een presentatie door Björn Derksen en projectleider Pieternel Blankenstein van Bureau Eiffel. Zij benadrukten dat het bureau een frisse nieuwe start wil maken met het project, dat daarom nu in "Snippergroen" is omgedoopt. In twee jaar moet Eiffel de klus geklaard hebben en alle conflicten over grondeigendom tussen gemeente en bewoners rechtgetrokken hebben. De bewoners die al gekocht of gehuurd hebben, al dan niet om van het gedoe af te zijn, worden niet meer benaderd. Binnen het project revindicatie geldt een actieprijs voor een vierkante meter grond. Nu van € 157 voor slechts € 100 per vierkante meter, tot een maximum oppervlak van 100 m2.

Aan de keukentafel

Anders dan tot nu toe, zal niet op de Rading 1 vanaf een kaartje op een bureau worden vastgesteld of de bewoner grond van de gemeente in gebruik heeft genomen, maar zal iedere bewoner, waarmee de gemeente nog geen regeling heeft getroffen, bezocht worden en zal de situatie ter plekke bekeken worden, waarna aan de keukentafel een gesprek zal plaatsvinden over de situatie. Na dat gesprek zal Eiffel een advies aan de gemeente uitbrengen en met de gemeentelijke juristen en andere afdelingen als groen en verkeer overleggen wat er met de claim van de gemeente gedaan wordt. Het resultaat van dat gesprek en het advies wordt in een brief van de gemeente aan de bewoner meegedeeld.

De uitkomst van het gesprek kan zijn:

  1. Er zijn al bestaande afspraken -> er gebeurt niets
  2. De claim van de gemeente is terecht -> de bewoner koopt of huurt de grond of hij geeft de grond leeg terug aan de gemeente die de grond toevoegt aan het openbare groen.
  3. De claim van de gemeente is verjaard -> Het bewijs van die verjaring moet door de bewoner geleverd worden met foto's, documenten en getuigenverklaringen, lukt dat, dan berust de eigendom bij de bewoner en de gemeente werkt mee aan de notariële overdracht en inschrijving in het kadaster. Lukt dat niet, dan wordt één van de oplossingen in punt 2. tot uitvoering gebracht.

Verjaring

Lang werd stil gestaan bij verjaring, omdat dat een juridisch lastig probleem is. In het algemeen kan gesteld worden dat de eigendom van de gemeente verjaard is 20 jaar of langer nadat de bewoner of diens voorganger(s) een duidelijke afscheiding (heg, muur, hek) heeft aangebracht, zonder dat de oorspronkelijke eigenaar, de gemeente daar bezwaar tegen maakte. Meer informatie is te vinden op de website van de gemeente. Er is een punt dat aandacht verdient, zo kwam gisteren naar voren.

De klok tikt door

De 609 stuitingsbrieven werden vlak voor Kerstmis 2011 verzonden door de gemeente. Die heten stuitingsbrieven, omdat zij het tikken van de verjaringsklok stoppen. Dat stoppen houdt een half jaar stand. Binnen dat half jaar moet degene die de brieven verzond iets doen om zijn claim vorm te geven. Doet hij (de gemeente in dit geval) niets binnen dat half jaar, dan gaat de verjaring na dat half jaar weer door tikken. Dat is dus interessant voor diegenen die in december 2011 hun grond 18 jaar in bezit hadden genomen. Inmiddels kan dat nu dus opgelopen zijn tot het 20ste jaar als de gemeente niets meer van zich liet horen.

Sfeer sloeg om

In eerste instantie was de sfeer in de zaal welwillend. Die sloeg flink om toen een bewoner vroeg: "Voor wie bent u? Voor de gemeente of voor de bewoner?" Het antwoord was: "Wij ZIJN niet Eiffel in dit project, wij zijn de gemeente Wijdemeren." Het vooruitzicht dat de bewoners dus de gemeente aan de keukentafel kregen wekte meteen wantrouwen. "Wie trekt uiteindelijk de conclusie wat er met de claim gaat gebeuren?" :was de vraag die keer op keer in wisselende vormen gesteld werd. Steeds was het antwoord: "Wij adviseren, de gemeente beslist."

Dat leidde tot aanvullende vragen als:

  • Kan ik een gespreksverslag krijgen van wat aan de keukentafel besproken is, voor u een eindconclusie trekt? Antwoord: Nee, dat gaan we niet doen. U krijgt enkele weken na het gesprek een brief met de conclusie.
  • Zegt u tijdens het bezoek wat u gaat adviseren? Antwoord: Nee, wij overleggen met de gemeente.
  • Kan ik mijn dossier bij de gemeente opvragen? Antwoord: Dat kunt u doen, wat het antwoord zal zijn is niet helemaal duidelijk.
  • Wat gebeurt er als we er helemaal niet uitkomen. Gaat u dan een rechtszaak starten of doet de gemeente dat? Antwoord: Daar willen wij het helemaal niet over hebben, want dat komt bijna niet voor.
  • De gemeente moet toch ook (lucht)foto's hebben. Kan ik die opvragen? Antwoord na enig heen en weer praten: U kunt een beroep doen op de wet openbaarheid van bestuur, dan moet de gemeente ze geven. (De vraag is alleen hoe weet je dat ze bestaan?)
  • Hoe lang krijg ik om te bewijzen dat mijn geval verjaard is? Antwoord: Vier weken is een normale termijn, die wij ook hanteren.
  • Ik kan dan dus het beste zo laat mogelijk die afspraak met u maken, want dan heb ik de tijd om bewijs te verzamelen? Antwoord: Nee, dat moet u niet doen, want dan loopt het project uit.
  • Wat wil de gemeente met dit project? Geld verdienen? Antwoord: Nee, het gaat absoluut niet om het geld. De gemeente wil dat de zaken rechtgezet worden.
  • Wat is de achtergrond van de dames die aan de keukentafel komen? Antwoord: Wij zijn allemaal juristen of hebben een juridsiche achtergrond.

De volgende informatieavonden per kern zijn als volgt gepland:

  • Ankeveen derde kwartaal 2015
  • Loosdrecht vierde kwartaal 2015
  • Nederhosrt den Berg tweede kwartaal 2016

Dossier Revindicatie

bron
WWK
foto
Comm. Wdm.
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief