WIJDEMEERSE WEBKRANT
Scholen: Toneel, zang en dans
Ankeveen, Kortenhoef, za 21 febuari 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Ook dit jaar kunnen de groepen 1 tot en 8 uit Kortenhoef en Ankeveen weer kennismaken met toneel, zang en dans , geselecteerd door een groep enthousiaste ouders.

persbericht

25 jaar schoolvoorstellingen voor
basisscholen Kortenhoef en Ankeveen

Al 25 jaar selecteert een groep enthousiaste ouders ieder jaar mooie voorstellingen voor de basisscholen in Kortenhoef en Ankeveen. Ook dit jaar kunnen de groepen 1 tot en 8 weer kennismaken met toneel, zang en dans. “Jong geleerd is oud gedaan,” aldus Martijn van Osch van de gemeente Wijdemeren.

De IKC, de Interscholaire Kunst Commissie bestaat uit twee ouders of een leerkracht per school die achter de schermen ieder jaar weer mooie voorstellingen selecteert voor de leerlingen van de Antonius-, Curtevenne-, Joseph Lokin- en Regenboogschool. Met dank aan de gemeente Wijdemeren die al die jaren de commissie voorziet van subsidie om dit te kunnen realiseren. “Ons subsidiebeleid is met name gericht op sport en cultuur voor jongeren”, vertelt Van Osch, die vanuit zijn functie als beleidsmedewerker afdeling dienstverlening verantwoordelijk is voor de behandeling van subsidieaanvragen inzake sport, welzijn, jeugd, cultuur. “De subsidie aan de IKC past daar goed in. Dankzij deze jaarlijkse voorstellingen ontwikkelen kinderen zich cultureel en maken ze kennis met muziek en toneel, dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend van huis uit.”

Een vlieg ingeslikt

De voorstellingsweek vindt dit jaar plaats in de eerste week van maart. De kleuters bezoeken op 5 maart ‘Help, ik heb een vlieg ingeslikt!’, een muzikale voorstelling over Mark die, inderdaad, een vlieg inslikt. Deze voorstelling laat kinderen (en volwassenen) op speelse manier in aanraking komen met de prachtige klanken en beeldende kracht van klassieke muziek, zoals ‘het Carnaval Der Dieren’ van Camille Saint-Saëns.
De groepen 3, 4 en 5 gaan 6 maart naar Wasprogramma. Een grappige voorstelling over Sander die de was gaat doen, een voorstelling waar het decor tot leven komt en er muziek gemaakt wordt met de vreemdste objecten.

Zoeken naar een ziel

De groepen 6, 7 en 8 bezoeken 6 maart ‘De kleine Faust’. De Kleine Faust gaat over Coen, een jongen van 12 jaar die zich afvraagt wat een ziel is. Als zijn ouders daar niet een bevredigend antwoord op kunnen geven, besluit Coen te gaan zoeken op internet. Tijdens deze zoektocht ontmoet hij op internet een behulpzame heer die hem verleidt mee te gaan naar een plaats waar alle antwoorden te vinden zijn: de Kamer van de Tijd. Maar om hier te komen moet hij een avatar aanmaken, een virtueel persoon die hij zelf kan vormgeven, besturen en kan laten spreken. Vlak voordat Coen de virtuele wereld in wil stappen, moet hij aan de behulpzame heer beloven dat hij 55 uur onafgebroken achter de computer blijft zitten…

Variatie

De commissie selecteert ieder jaar met zorg alle voorstellingen. Zo bezoeken ze de voorstellingen van te voren en maken op internet een selectie uit het brede aanbod. “Bij de keuze die we maken, letten we goed op variatie”, licht IKC-lid Anneloes Vroegindeweij toe. “De kinderen die vorig jaar naar de Classic Express zijn geweest, gaan dit jaar niet weer naar een muziekvoorstelling, maar naar een toneelstuk en vica versa. Met de jaarlijkse voorstellingen willen we kinderen laten kennismaken met het theater, zoals De Dobber, maar ook met andere locaties, zoals vorig jaar de bus De Classic Express. We willen dat ze zich verwonderen, ontdekken, luisteren, kijken, een andere taal leren kennen. Zo mochten kinderen bij de klassieke muziek in de bus van De Classic Expres emoties benoemen die de muziek bij ze opriep. We hopen dat ze door de kennismaking met deze voorstellingen hun ouders een keer meenemen naar het theater en later ook zelf makkelijk de drempel van een theater overstappen.” De klassen gaan bovendien voor en/of na de voorstelling aan de slag met de lesbrieven die erbij horen. Zo hebben de leerlingen extra lang plezier en extra veel verdieping van wat ze krijgen aangereikt.

Toekomstmuziek

De cultuurnota van 2009 loopt dit jaar af, achter de schermen is de gemeente druk doende met de nieuwe nota voor 2016. “Wat het nieuwe beleid voor de toekomst betekent, blijft altijd afwachten”, aldus van Osch. “Maar duidelijk is dat dit college met name de cultuur op scholen wil verstevigen.” Dat is een goed geluid voor de IKC en vooral om de basisschoolleerlingen van Kortenhoef en Ankeveen te kunnen voorzien in onvergetelijke ervaringen. Voor de kinderen is het intussen een jaarlijkse traditie die er helemaal bij hoort. “Ze hebben het nu nog over de voorstelling van vorig jaar!” vertelt Dominique Goosens, IKC-lid en leerkracht groep 1/2 aan de Antoniusschool over de voorstelling van de Gruffalo die de kleuters vorig jaar bezochten. “Ze willen liefst iedere dag het filmpje zien op het digibord.”

Cadeau

Maar eerst komt nog de voorstellingsweek van 2015. En nog meer. Want de IKC bestaat dit jaar 25 jaar, en wie jarig is, trakteert. Daarom worden alle kinderen dit schooljaar nog verrast tijdens de gymles. Deze keer hoeven de leerlingen niet alleen maar toe te kijken, maar mogen, nee móeten ze actief meedoen. Hoe? Wacht de voorstellingsweek van de IKC maar af!

Interscholaire Kunst Commissie


Het programma

Help, ik heb een vlieg ingeslikt!

Donderdag 5 maart 2015
Locatie: Antoniusschool
Voorstelling 1 10.30 uur :
groep 1/2 Regenboog en Curtevenne
115 leerlingen.
Voorstelling 2 13.30 uur :
groep 1/2 Antonius en Joseph Lokin
103 leerlingen.

Wasprogramma

Vrijdag 6 maart 2015
Locatie: Dobber
Voorstelling 1 10.30 uur :
-groep 3 Joseph Lokin, Regenboog en Antonius
-groep 4 Regenboog
-groep 4 Joseph Lokin
-groep 4 Antonius
-groep 5 Joseph Lokin
Voorstelling 2 13.15 uur :
-groep 4 Curtevenne
-groep 3 Curtevenne
-groep 5 Regenboog
-groep 5a Antonius
-groep 5b Antonius
-groep 5b Regenboog
-groep 5 Curtevenne

Faust

Vrijdag 6 maart 2015
Locatie: Antoniusschool
Voorstelling 1 9.30 uur :
-groep 6,7,8 Joseph Lokin
-groep 6/7 Curtevenne
Voorstelling 2 11.00 uur :
-groep 8 Curtevenne
-groep 8 Antonius
-groep 8 Regenboog
Voorstelling 3 13.30 uur :
-groep 6 en 7 Antonius
-groep 6 en 7 Regenboog

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief