WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Zonnekijkdag Sterrenwacht
's-Graveland, vr 13 febuari 2015 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

De Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek organiseert op zondag 22 februari een zonnekijkdag in 's-Graveland.

persbericht

Tel zelf de vlekken op de zon tijdens
een Zonnekijkdag in ‘s-Graveland

Tijdens de sterrenkijkavonden van de Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek zijn de wonderen van de sterrenhemel te zien, maar op zondag 22 februari kunt u gewoon overdag kijken naar een bijzonder hemelobject: onze eigen zon.

De telescopen staan voor u klaar van 14:00 tot 16:00 uur bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in ‘s Graveland. Om 15:00 uur wordt een presentatie over de zon gegeven. Ook bij bewolkt weer bent u welkom om te kijken naar de telescopen en om vragen te stellen!


Foto: De zon door de Extreme Ultraviolet Imaging Telescope (EIT).
Credit: NASA/European Space Agency

We merken allemaal dat het ’s avonds weer langer licht blijft en dat de zon ’s middags weer hoger aan de hemel komt te staan. Wij vergeten vaak dat de zon “gewoon” een ster is, maar wel een ster die zo dichtbij staat dat wij de dagelijkse veranderingen in de bovenste lagen van de zon zelf kunnen waarnemen. Om dit veilig te kunnen doen, zijn er echter bijzondere telescopen en andere apparatuur nodig.

Op zondag 22 februari tussen 14:00 en 16:00 uur staan er meerdere telescopen van de Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek voor u klaar bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in ’s-Graveland. Om 15:00 uur wordt een presentatie “De zon, de dichtstbijzijnde ster" gegeven.

U zelf kunt kijken door de diverse telescopen naar de oppervlakte van de zon, de zonnevlekken die mogelijk aanwezig zijn en u kunt wellicht zelfs wat uitbarstingen zien. De activiteit op het zonsoppervlak varieert. Op dit moment bevindt de zon zich in een actieve periode, dus de kans is groot dat u een flink aantal zonnevlekken kunt tellen.

Ook bij bewolkt weer bent u welkom. Dan zal ook de presentatie worden gehouden en u kunt daarnaast uitleg krijgen over de verschillende soorten telescopen die aanwezig zijn of vragen over sterrenkunde stellen. U krijgt ook informatie over de nieuwe permanente sterrenwacht en u kunt tegelijkertijd een bezoek brengen aan de tentoonstelling van het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten zelf.

Kijk voor het laatste nieuws over de activiteiten van de sterrenwacht op de website: www.knvwshetgooi.nl, op Twitter @knvwshetgooi of Facebook knvwshetgooi of bel de berichtenlijn: 06 3336 7603.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
reageer
zoek
nieuwsbrief