WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Jeugdzorg en Huiselijk Geweld
Loosdrecht, wo 24 september 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Tineke Franssen vraagt aandacht van de gemeenteraad voor de Jeugdzorg in combinatie met de aanpak van huiselijk geweld. Na 1 januari worden dat twee aparte organisaties.

Grote zorgen over Jeugdzorg in Nederland

Dat de jeugdzorg grote zorgen baart blijkt ook uit de noodoproep in Neiuwsuur eergisteren van Leonard Geluk, de voorzitter van de Transitiecommissie. Hij vreest dat de jeugdzorg op 1 januari niet klaar zal zijn. Bovendien signaleerde Nieuwsuur in Gemert goedwillende vrouwelijke gemeenteambtenaren die zonder opleiding aan de klus van de intake zijn begonnen. De buurvrouw die helpt bij het probleem.

In de nieuwsbrief van Binnenlands Bestuur van vandaag staan vier artikelen over de zorgen rond de jeugdzorg en gemeenten die niet gereed zijn op 1 januari.

Wijdemeren op koers

in de commissie Maatschappelijke Zaken van begin september verklaarden de wethouders Van Henten en Van Rijkom dat Wijdemeren volledig op koers ligt en op 1 januari klaar zal zijn met de transitie van de jeugdzorg naar de gemeente.

ingezonden brief

Vandaag was ik namens Stichting Zijweg (www.stichtingzijweg.nl) aanwezig bij een bijeenkomst van cliënten en adviesraden over de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling in de regio Utrecht. Stichting Zijweg is een landelijk opererende organisatie van ervaringsdeskundigen die de belangen behartigt van vrouwen en hun kinderen, die te maken hebben of hebben gehad met huiselijk geweld. Wij doen dit o.a. door mee te praten over beleid in tal van landelijke overlegorganen. Op lokaal niveau willen wij een landelijk dekkend netwerk van lotgenotencontactgroepen opzetten en een aantal keren per jaar organiseren wij Empowerment-dagen.

Vandaag kregen de cliënten en adviesraden de gelegenheid te reageren en aanbevelingen te doen op de  regiovisie Huiselijk Geweld en Kindermishandeling.

Ik heb vandaag mijn zorgen geuit over het plan om in de gemeenten Weesp en Wijdemeren de steunpunten voor kindermishandeling en huiselijk geweld niet onder één dak onder te brengen in één Steunpunt Veilig Thuis maar gesplitst te houden. Jeugdzorg wordt ondergebracht in Utrecht en het Steunpunt Huiselijk Geweld blijft voor de Weesp en Wijdemeren in het Gooi gevestigd.

Ongeacht de aard van het huiselijk geweld zijn kinderen altijd mede-slachtoffer. Als binnen onze regio twee instanties zich gaan bemoeien met de problematiek in één gezin is het gevaar van communicatieproblemen levensgroot. Het principe van één gezin, één hulpverlenende instantie die coördineert, wordt daarmee losgelaten, terwijl meerhoofdige verantwoordelijkheid nu juist in het verleden tot grote, onomkeerbare situaties heeft geleid.

Hierbij speelt ook nog het probleem mee dat de computersystemen niet matchen, aldus informatie die wij van de VNG kregen.

Ik hoop dat de gemeenteraad van Wijdemeren aanstaande donderdag ingrijpt en haar verantwoordelijkheid neemt en ervoor zorgt dat Jeugdzorg en de Steunpunten Huiselijk Geweld onder één dak worden ondergebracht in het Steunpunt Veilig Thuis.

Met vriendelijke groet,
Tineke Franssen
Loosdrecht

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief/BB
foto
---
auteur
div.
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief