WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Regio Dementievriendelijk
Regio, wo 17 september 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Alzheimer Nederland en de regiogemeenten gaan samenwerken om de gemeenten in de Gooi en Vechtstreek dementievriendelijk te maken.

persbericht

Regiogemeenten dementievriendelijk
Alzheimer Nederland en gemeenten tekenen intentieverklaring

Alzheimer Nederland en de regiogemeenten tekenen een intentieverklaring waarin zij uitspreken samen te gaan werken om de gemeenten in de Gooi en Vechtstreek dementievriendelijk te maken. Voorzitter Jan C. van Westering tekent namens de afdeling Gooi e.o. van Alzheimer Nederland. Namens de regiogemeenten tekent de Hilversumse wethouder Zorg en Welzijn, Eric van der Want. De ondertekening vindt plaats tijdens de regionale viering van Wereld Alzheimerdag op donderdag 25 september in het raadhuis van Hilversum.

Streven naar inclusieve samenleving

De gemeenten in de regio Gooi en Vechtstreek, Blaricum, Bussum, Hilversum, Huizen, Laren, Muiden, Naarden, Weesp en Wijdemeren, vinden dat mensen met dementie zo lang mogelijk thuis moeten kunnen blijven wonen.  Zij moeten als volwaardige burgers aan de samenleving kunnen blijven deelnemen. Dit sluit aan bij het  streven van de gemeenten naar een inclusieve samenleving, waarin iedereen op een passende wijze kan meedoen. Voor mensen met dementie betekent dit een omgeving die hen erkent en aanvaardt. Daardoor verbetert de levenskwaliteit niet alleen voor hen,  maar ook voor mantelzorgers, partners, familie en vrienden.

“Uniek in Nederland”

De gemeenten willen stimuleren dat mensen met dementie en hun mantelzorgers kunnen blijven participeren in de eigen buurt/wijk. Zij bevorderen een genuanceerde beeldvorming over mensen met dementie en zetten in op vroegsignalering en het bieden van passende hulp en ondersteuning vanaf de eerste signalen van de ziekte. Voorzitter Van Westering: “Het dementievriendelijk worden van een zo grote groep gemeenten ineens is uniek in Nederland. Wij zijn als afdeling trots en verheugd over de steun van deze lokale besturen.”

Alzheimer Nederland neemt in het eerste uitvoeringsjaar de regie bij het vormen van een lokaal netwerk Dementie Vriendelijke Gemeenten. Samen met netwerkleden willen zij tot planontwikkeling komen en inhoudelijke expertise inbrengen voor het ontwikkelen van projecten. De netwerkpartners leveren een bijdrage aan onder meer taboedoorbreking, deskundigheidsbevordering, (vroege) signalering, bejegening, actieve participatie in de samenleving en respijtmogelijkheden voor mantelzorgers.

Wereld Alzheimerdag

Wereld Alzheimerdag valt dit jaar op zondag 21 september, maar wordt in onze regio op donderdag 25 september gevierd. Een bijzondere gebeurtenis, omdat het de 20ste verjaardag is van de regio-afdeling Gooi e.o. van Alzheimer Nederland. De viering wordt voorafgegaan door een feestelijk Alzheimer Café zoals dat maandelijks gehouden wordt in Weesp, Laren en Hilversum. Het programma van de Wereld Alzheimer Dag 2014 begint op donderdag 25 september om half drie ’s middags in het raadhuis van Hilversum. Bijwonen kan door een mail te sturen naar gooi@alzheimernederland.nl, of door aan te melden bij de secretaris van de afdeling: Kees van der Plas, tel. 06-16100011.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
---
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief