WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Wijdemeren bij Hilversum?
Wijdemeren, vr 12 september 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Burgemeester Broertjes van Hilversum pleit voor grote gemeenten van minimaal 100.000, tussentijdse verkiezingen en een door de raad benoemde burgemeester.

De toespraak van Broertjes deed wat stof opwaaien, al viel dat ook nog wel weer mee. Op Binnenlands Bestuur staat een samenvatting van zijn toespraak en de punten waar hij voor pleit. Ook de Gooi en Eemlander schrijft over de standpunten die Broertjes uitdraagt. In een (premium, achter de inlogcode) artikel gaat Broertjes dieper in op de materie en werkt hij zijn 100.000 plus gedachte concreet uit.

In dat tweede artikel in de G&E stelt hij:

Meer taken betekent ook meer macht, minder regels. Schaalvergroting is een noodzaak. Gemeenten moeten minimaal 100.000 inwoners hebben, aldus Broertjes, die de fusie tussen Bussum, Naarden en Muiden - ’die zogenaamde doorbraak’ - een gemiste kans noemt. ,,Daarmee wordt alleen Muiden gered. Daarna is Weesp aan de beurt. Die zou moeten fuseren met Hilversum en Wijdemeren.’’ Een serieuze stap richting één gemeente Gooiland duurt zomaar nog eens twintig jaar. Met als gevolg, aldus Broertjes nog meer samenwerkingsconstructies, nog minder invloed van de raden en minder transparantie voor de burger. Hij ziet niets in de ’lappendeken’ van tussenlagen als de Regio Gooi en Vechtstreek, de opvolger van het gewest. ,,Snij in die verbanden en creëer volwassen, herkenbare regiogemeenten.’’

Verder moeten de raadsverkiezingen worden losgekoppeld van de landelijke agenda, en daarmee van het ’vervuilende karakter van graadmeter voor de landelijke politiek’. Struikelt bijvoorbeeld het Hilversumse college over de centrumplannen, dan moet de gemeente nieuwe verkiezingen kunnen uitschrijven.

Tweets Martijn Smit

In drie tweets neemt burgemeester Martijn Smit vanmorgen afstand van het standpunt van Pieter Broertjes. Hij stelt dat die 100.000 een soort mantra is. Als je het maar vaak genoeg roept gaat iedereen het geloven. Volgens hem kan de ideale gemeente zowel 20.000 als 200.000 inwoners hebben, omdat dat afhangt van de ligging, de lokale economie, de financiën en de bevolking. Over de wildgroei van samenwerkingsverbanden, die Broertjes hekelt, twittert Martijn Smit niet.

De hamvraag

De hamvraag is of Pieter Broertjes in zijn toespraak voor eigen parochie preekt om de afkalvende invloed van Hilversum in de regio te stuiten, of dat hij werkelijk vindt dat de Gooi en Vechtstreek flink opgeschud moet worden, waarbij ook Hilversum zou moeten inschikken. Er is nog een mogelijkheid. Dat hij de bungelende partijgenoot, minister Plasterk, die al zijn plannen in duigen ziet vallen, een reddingsboei toe werpt om hem een al te grote afgang te besparen.

En, voor de fijnproever, zou Ter Sype dan plotseling wel gebouwd gaan worden voor de Hilversumse wonningzoekenden?

bron
Div.
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief