WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Breaking: Gelobde Pruikzwam
's-Graveland, ma 8 september 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Hans Blessing vond afgelopen week een zeer zeldzame gelobde pruikzwam, een paddenstoel op de ’s-Gravelandse Buitenplaatsen.

persbericht

Zeldzame gelobde pruikzwam op 's-Gravelandse buitenplaatsen

Boswachter van Natuurmonumenten, Hans Blessing, vond afgelopen week een zeer zeldzame paddenstoel op de ’s-Gravelandse Buitenplaatsen: de gelobde pruikzwam. Deze soort staat op de rode lijst en is op slechts tientallen plaatsen in Nederland te vinden. Waaronder nu dus ook op de ’s-Gravelandse Buitenplaatsen.

Deze fascinerende paddenstoel komt voor op levend en dood hout, en heeft een voorkeur voor beukenhout. ‘Niet gek dus dat ik de paddenstoel aantrof op een afgebroken beukentak, glimlacht Blessing. ‘Het is een prachtige paddenstoel om te zien. Het vruchtlichaam heeft halfcirkelvormige, schelpachtige hoeden, die dakpansgewijs over elkaar heen liggen. De hoeden kunnen wel 15 centimeter breed worden. Aan de onderkant van de paddenstoel zie je druipsteenachtige stekels. Deze zorgen voor de verspreiding van de sporen.

Vorig jaar zag boswachter Blessing ook al twee familieleden van de gelobde pruikzwam, de zeldzame kammetjesstekelzwam en de pruikzwam, verschijnen op de buitenplaatsen.

Met de boswachter op zoek naar paddenstoelen

Ben je benieuwd wat voor paddenstoelen er nog meer groeien op de ’s-Gravelandse Buitenplaatsen? Wandel mee met de boswachter op 4, 5 of 12 oktober en ontdek de verschillende soorten! Kijk op www.natuurmonumenten.nl/bezoekerscentrum/bezoekerscentrum-gooi-en-vechtstreek/activiteiten

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
Hans Blessing
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief