WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Lezing over Sterrenstelsels
's-Graveland, ma 1 september 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Op 11 september a.s. geeft Marcel Haas een lezing over de evolutie van het heelal voor de KNVWS met als titel 'Op jacht naar de verste sterrenstelsels'.

persbericht

Op jacht naar de verste sterrenstelsels: een reis terug in de tijd

Kijk miljarden jaren mee terug in de tijd naar hoe het universum er toen uitzag. Wat kunnen we hiervan leren over de evolutie van het heelal en over het ontstaan van ons eigen Melkwegstelsel?

Op 11 september a.s. geeft Marcel Haas een lezing hierover met als titel “Op jacht naar de verste sterrenstelsels”. De lezing is georganiseerd door de KNVWS ’t Gooi en wordt gehouden om 20:00 uur in het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in ‘s- Graveland, 1ste verdieping. Toegang voor leden is gratis. Voor niet leden is de toegang €3. Iedereen is welkom!


Foto: “Hubble Deep Field”, een opname met de Hubble Space Telescope van enkele uren met sterrenstelsels miljarden jaar oud (credit: NASA, ESA. ESA)

Wanneer we diep het heelal in kijken, dan kijken we als het ware terug in de tijd. Het licht van de objecten die we zien heeft immers tijd nodig gehad om hier te komen. Op 11 september a.s. neemt Marcel Haas ons terug in de tijd in zijn lezing “Op jacht naar de verste sterrenstelsels”.

Wanneer we sterrenstelsels extreem ver in het heelal zien, dan zien we ze zoals ze er miljarden jaren geleden uitzagen. Kijken we dus op verschillende afstanden in het heelal dan zien we verschillende populaties sterrenstelsels op verschillende momenten in de evolutie van het heelal. Tijdens deze lezingen reizen we naar de verste sterrenstelsels die we kennen. We zullen zien hoe we ze identificeren, wat we over ze kunnen leren en ook wat dergelijke waarnemingen ons leren over de evolutie van het heelal op grote schaal en over het ontstaan van ons eigen Melkwegstelsel.

De lezing wordt gehouden 11 september om 20:00 uur in het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in ’s-Graveland, Noordereinde 54b, naast onze toekomstige sterrenwacht (Let op: nieuwe locatie!).

De toegang is gratis voor de leden van Koninklijke Nederlandse Vereniging van Weer- en sterrenkunde afdeling ‘t Gooi.
Voor niet-leden is de toegang €3,--.
Iedereen is van harte welkom!

Voor meer informatie zie onze website www.knvwshetgooi.nl.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
persbericht
foto
persbericht
auteur
persbericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief