WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Politiek en ICT
Kortenhoef, wo 22 oktober 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Politiek en ICT, een ongelukkige combinatie. Dat bleek de afgelopen weken maar weer eens. Onderstaand bericht van de hand van Henk Jan Buist is weer ontluisterend.

Een Engels lid van het House of Lords, die denkt dat er een fotograferend vliegtuig laag over haar huis is gevlogen, omdat haar rozentuintje op Google Maps staat. (Nog nooit van satellieten gehoord waarschijnlijk, de schat.)

Anouchka Miltenburg, de voorzitter van de Tweede Kamer, die het eindrapport van de commissie die moest Googelen om de betekenis van de afkorting ICT te weten te komen. Terwijl die commissie maanden bezig was met alles wat achter die afkorting huist. Dat Googelen had ze beter even vooraf kunnen doen, dat had haar een afgang bespaard. (Zou ze weten wat bijv. AOW betekent?)

En dan voorzitter Ton Elias van de commissie die de ICT uitgaven van de overheid tegen het licht hield en zich rot schrok. Op Powned werd hem gevraagd wat een IP-adres is. De lieverd had geen idee. Nu is dat nog voorstelbaar.

Maar Elias wist ook in alle Journaals te vertellen dat die ICT bedrijven allemaal vals spelen. Ze bieden een project goedkoop aan in de wetenschap dat het voor dat bedrag niet afgemaakt kan worden, waarna de kassa gaat rinkelen voor meerwerk, zo verklaarde het VVD boegbeeld. Natuurlijk gebeuren die dingen. Maar uit de eerste hand kan ik u vertellen dat de opdrachtgever vaak ook geen idee heeft wat hij precies wil, wat het maken van een goede offerte met een goede prijs buitengewoon lastig maakt. En dan heb ik het niet over de Haagse politiek die eind december nog even een motie aanneemt, waardoor een softwareproject voor 1 januari nog even compleet op de schop moet. Twintig extra programmeurs die dag en nacht werken om de zaak toch nog voor elkaar krijgen. Of snel flink wat computers bijbestellen. Kassa! (Zo zit het toeslagendrama hoogstwaarschijnlijk ook ongeveer in elkaar. En let op wat er na 1 januari in het sociale domein met ICT gaat gebeuren. Dat wordt hilarisch als het niet al te triest wordt.)

O ja, het betekent Informatie en Communicatie Technologie. Datgene waar u nu naar zit te kijken.

Uit WebWereld van vandaag

Het artikel in Webwereld staat hier.

Een Brits parlementslid van de commissie digitale vaardigheden is verbaasd dat 'een vliegtuig' foto's van haar huis op Google Maps heeft gezet.

Parlementariër Detta O'Cathain toont zich geschokt dat ze haar rozentuintje online terug kon vinden en de Lady (lid van de House of Lords, het Britse hogerhuis) vraagt zich af hoe Google aan die foto is gekomen. "Het was op een Google-kaart of zo en ik heb geen idee hoe [de foto] is genomen", aldus O'Cathain.

Digibeet

"Hij was van daarboven genomen. Het was blijkbaar geen groot vliegtuig, maar dit soort dingen gebeuren. Dat gaf me geen veilig gevoel." Ze deed deze uitspraken tijdens een vergadering van een subcommissie over de opkomst van privédrones. De Britse overheid denkt erover dit aan banden te leggen met wetgeving.

Ontbrekende basiskennis over moderne technologieën bij politici is ook in Nederland niet onbekend. Zo meldde ICT-faalcommissie-baas Ton Elias dit jaar bij PowNed de uitleg over een IP-adres 'niet paraat' te hebben en Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg moest vorige week even googelen wat ICT betekent voor het overhandigen van het rapport over ICT-falen.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
WWK/Webwereld
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief