WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Ouderenmishandeling een Taboe
Wijdemeren, ma 6 oktober 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Morgen, woensdag en vrijdag is er voorlichting over ouderenmishandeling door de ouderenbonden in resp. Nederhorst, Kortenhoef en Loosdrecht.

ingezonden bericht

Ouderenbonden ANBO, KBO en PCOB

Ouderen in veilige handen

De ouderenbonden ANBO, KBO en PCOB willen dat ouderen op een waardige manier oud kunnen worden. Het is dan ook belangrijk om het thema ‘ouderenmishandeling’ bespreekbaar te maken. In Loosdrecht, Kortenhoef en Nederhorst den Berg zijn er deze week presentaties over dit onderwerp door speciaal opgeleide consulenten, bedoeld voor ouderen en belangstellenden (o.a. mantelzorgers).

Ouderenmishandeling komt vaker voor dan u denkt. Jaarlijks worden naar schatting 200.000 ouderen van boven de 65 jaar mishandeld door partners, familie, huisvrienden of zorgverleners. Wist u dat ouderenmishandeling voorkomt in alle lagen van de bevolking, verschillende verschijningsvormen kent, een onaanvaardbaar maatschappelijk probleem is en een taboeonderwerp is door schaamte en angst?

Het gaat hier niet alleen om lichamelijke of psychische mishandeling. Ook bijvoorbeeld verwaarlozing en financiële uitbuiting vallen eronder. In de zorg gaat het om mishandeling door zorgverleners. Er kan sprake zijn van opzettelijke mishandeling, maar dit is lang niet altijd het geval. Soms kunnen mensen de zorg voor hun naasten of voor cliënten niet meer aan. Hun gedrag kan dan ontsporen, met bijvoorbeeld mishandeling tot gevolg.

Voorlichting is gericht op bewustwording, om ouderen zelf en hun omgeving (zoals familie, vrienden en buren) over de drempel te helpen om misstanden te melden en hen te informeren waar ze zelf als slachtoffer terecht kunnen.

Er zijn bijeenkomsten:

  • in Nederhorst den Berg op dinsdag 7 oktober, 10.30-12.30 uur in de Bergplaats, Kerkstraat 7. Presentator Bert Nijborg,
  • in Kortenhoef op woensdag 8 oktober, 14-16 uur in 't Achterom, Kerklaan 26. Presentatrice Hannie Schut
  • in Loosdrecht op vrijdag 10 oktober, 14-16 uur in de bibliotheek, Tjalk 41. Presentatrice Truus Meijer.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. bericht
foto
---
auteur
ing. bericht
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief