WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Begroting Aangenomen
Wijdemeren, wo 12 november 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Gisteravond rond half twaalf werd het begrotingsdebat afgerond. Na urenlang vergaderen werd de begroting voor het komende jaar aangenomen. De complete oppositie was tegen.

Een korte samenvatting:

Symboolpolitiek

Aan het einde van ieder begrotingsdebat wordt er altijd gestemd over de verschillende amendementen en moties die door alle partijen in de loop van de middag en avond werden ingediend. Vaak vormt dat soort inbreng in het debat symboolpolitiek, zoals de motie van het CDA om alleen nog duurzame voertuigen aan te schaffen, of de D66 motie met de titel "Stop de OZB verhoging". Soms worden moties en amendementen ingetrokken, zoals bijv. de D66 motie "Stop de onderwijsbezuinigingen"

Zoek de D of de T's

In een motie van de PvdA/GL over de regionale samenwerking stond een tekst die er in de vorige raadsperiode bij taalpurist Felix Flameling (GL) nooit door was gekomen. Er stond: "de gemeenschappelijke regeling (GR) Regio Gooi&Vechstreek(!) bepaald(!) dat er een regionale samenwerkingsagenda dient te komen die beoogd(!) onderlinge afstemming tussen gemeenten en beleidscoördinatie te bevorderen; bepaald(!) dat er een regionale samenwerkingsagenda dient te komen die beoogd(!) onderlinge afstemming tussen gemeenten en beleidscoördinatie te bevorderen;"

Slap aftreksel

Soms wordt een motie zodanig uitgekleed om maar steun van andere partijen te verwerven, dat hij volkomen krachteloos wordt. Bijvoorbeeld de motie van ZZP (under construction) over "De Waarden van Wijdemeren". In die motie stonden acht punten. Bij de stemming waren er nog maar twee over, die zonder enig gevaar konden worden aangenomen.

Ergernis over Frijdal

In het slot van het debat kregen de oppositiepartijen het flink aan de stok met wethouder Financiën Joep Frijdal (VVD). René Voigt wilde van hem weten of en hoe er in het college was gesproken over mogelijkheden om de forse OZB verhoging van 6,25% te beperken of zelfs terug te brengen tot de inflatiecorrectie van 1,25%. Gert Zagt (ZZP) en Joost Boermans (D66) sloten zich bij hem aan.
De wethouder weigerde botweg om hen een antwoord op die vraag te geven, waarbij hij er op wees dat hij volgens hem hetzelfde deed wat colleges altijd al deden, ofwel "niets mededelen uit het collegeoverleg omdat dat geheim is".

Dan maar tegen stemmen

De drie oppositiepartijen hapten naar adem bij het horen van de weigering om enige toelichting te geven. De drie partijen verklaarden dat zij het voornemen hadden om de begroting te steunen, maar gezien de weigering van de wethouder was hun irritatie zo hoog opgelopen dat zij daar vanaf zagen. Bij de stemming over het begrotingsvoorstel kwam dat standpunt inderdaad terug. Het CDA, de VVD en de PvdA/GL stemden voor de begroting met de OZB verhoging, D66, DB en ZZP (samen zeven zetels) stemden tegen de begroting. De drie verklaarden hun stem uit hun ergernis over de houding van de wethouder. De begroting was aangenomen, maar met enige blikschade.

Alle stukken inzake de berotingsbehandeling, de Algemene Beschouwinge, de amendementen en moties zijn te vinden op de website van de gemeente.

bron
WWK
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief