WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Gouden Haan en Swingband
's-Graveland, di 4 november 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Onder werkelijk ongekend fraaie weersomstandigheden waren er vrijdag  jl. twee feestelijke gebeurtenissen voor de Hervormde kerkgemeenschap in 's-Graveland.

Douwe van Essen maakte op zijn Facebookpagina twee fotoalbums van de beide gebeurtenissen.

Onderstaand artikel werd geschreven door Joop Glijn, waarvoor onze dank.

ingezonden bericht

Een feestelijke dag voor de Hervormde gemeente ’s-Graveland.

Onder werkelijk ongekend fraaie weersomstandigheden waren er vrijdag  jl. twee feestelijke gebeurtenissen voor de Hervormde kerkgemeenschap in ’s-Graveland.

Restauratie kerktoren

Het begon ’s middags met de symbolische afsluiting van de restauratie van de kerktoren door de ‘gouden’ haan weer terug te plaatsen op de torenspits. Voor deze feestelijke gelegenheid waren o.m. de sponsors en donateurs van het restauratiefonds uitgenodigd. Het fonds werd ook gevoed met het resultaat van talrijke door de Stalpaert Stichting zelf georganiseerde activiteiten. De totale opbrengst heeft de restauratie mogelijk gemaakt.


De haan is zjuist geplaatst.

Door het prachtige weer besloot het kerkbestuur om het hele programma op het kerkplein uit te voeren en dit kwam de informele sfeer zeker ten goede. Via een aan een hoogwerker gemonteerde gondel werd predikant Geert van Meijeren, met de 25 kg wegende ‘gouden’ haan stevig in zijn armen en vergezeld door de kerkrentmeester Alwin Niesing, naar de torenspits gevoerd. Onder klaterend applaus vanaf het kerkplein werd de haan vlekkeloos op zijn belangrijke post teruggezet. Na een veilige landing volgde een toost op het succes van de restauratie.


Wim Kozijn

Hierdoor is de kerktoren met de tevens gerestaureerde wijzerplaat en de ‘gouden’ haan glanzend op de torenspits, weer een sierraad geworden voor het dorpsbeeld van ’s-Graveland. Het was vervolgens de oud-burgemeester van ’s-Graveland, de heer Wim Kozijn, die een toespraak hield. Hij ging hierbij o.m. in op het symbool van de haan op de kerktorens van de protestanten. Hij is voor hen het symbool van vruchtbaarheid en dominantie, maar de haan kondigt ook de dageraad aan, de komst van het Licht. In de Rooms katholieke kerk is het kruis hét kerksymbool. Op deze feestelijke namiddag kwam de gerestaureerde kerktoren voor even in een bijzonder fraai zonlicht te staan.


Het uitzicht van de haan.

Succesvol optreden van ‘De Spiegeltent Swingband’

Voor de 2e keer in successie trad ’s avonds in de kerk de ‘De Spiegeltent Swingband’ op.
Ze gaven weer een succesvol concert ten bate van het restauratiefonds van de kerk. Waar komt de naam ‘Spiegeltent’ vandaan? In 1979 kocht trompettist/zanger en presentator van de band, Jelle van der Zee, een mobiele Belgische danssalon, met de naam ‘The Famous Spiegeltent’. Deze tent heeft inmiddels overal in Europa tijdens jazz-festivals gestaan. De standaard plaats voor de tent is echter in het bos bij De Bilt.

Daar ontdekte een aantal jazzmusici de unieke sfeer tijdens het spelen in die tent. Al snel ontstond hierdoor ‘De Spiegeltent Swingband’, die wordt gevormd door een aantal gerenommeerde jazz-musici, waaronder de Kortenhoevers Martien Beenen, drums en Hans Verheul, klarinet en saxofoon. De orkestleider is Jelle van der Zee, cornet/zanger. Ze zijn inmiddels al ruim twintig jaar heel succesvol.

In de kerk bracht dit orkest een heerlijk jazz-programma, met composities van o.m. Gerswin, Duke Ellington, Fats Waller, Stevie Wonder, Yves Montand, Cole Porter en vele andere beroemde composities. Het werd een heerlijke avond met jazz-musici die hun instrumenten volledig beheersen en elkaar feilloos aanvoelen. Wat een muzikale creativiteit werd er tijdens de vele improvisaties op de bekende basis-composities door deze musici gedemonstreerd. Het publiek in de zeer goed bezette kerk genoot. Ook dit concert werd besloten met een gezellige nazit.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. bericht
foto
Douwe van Essen
auteur
Joop Glijn
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief