WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
WADW.NU Bezwaarschrift
's-Graveland, di 4 november 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Donderdagavond besloot de gemeenteraad dat het advies van de bezwaarschriftencommissie overgenomen werd om het bezwaarschrift van WADW niet ontvankelijk te verklaren.

Vrij lang werd er stilgestaan bij het feit dat de Commissie Bezwaar en Beroep (CBB) tot de conclusie was gekomen om het bezwaarschrift van vereniging Werk aan de Weg punt NU niet ontvankelijk te verklaren. In het bezwaarschrift maakt de vereniging bezwaar tegen het besluit van dit college om de categorisering van het Noordereinde in 's-Graveland om te zetten in een 50 km weg (en daarom de bloembakken te verwijderen).

Monddood

In de Commissie REO van 1 oktober werd ook lang stilgestaan bij het besluit van CBB. Woordvoerder, voorzitter en inspreker Joop Onderstal van WADW.NU stelde toen dat de vereniging monddood was gemaakt door CBB. Wethouder Theo Reijn stelde toen dat het college zeker weer in gesprek gaat met WADW.NU op het moment dat er nieuwe plannen voor de Vaartwegen ontwikkeld worden, maar dat de niet ontvankelijkverklaring door CBB een zuiver juridische afweging betrof. In meerderheid steunde de Commissie REO toen het college, met uitzondering van D66 en DB.

Op de stoel van B en B


De D66 fractie.
V.l.n.r. Nanne Roosenschoon, Joost Boermans en Patricia Mossinkof.

Donderdagavond werd het debat in de raad nog een keer overgedaan. Het college stelde voor om het advies van CBB over te nemen en het bezwaarschrift niet-ontvankelijk te verklaren. Nanne Roosenschoon (D66) hield een lang betoog waarin hij de raad voorhield dat onduidelijk was of het advies van CBB gericht was aan het college of de raad. Ook was hij van mening dat het advies van CBB op onjuiste juridische gronden uitgebracht was en dat daarom het bezwaarschrift wel ontvankelijk verklaard moest worden. D66 zou daartoe een amendement indienen.

Alette Zandbergen (ZZ) dankte Nanne Roosenschoon voor zijn uitvoerige betoog. Ook zij vond dat de raad het advies van CBB naast zich neer moest leggen. "Wij zitten hier voor de burger. WADW vraagt slechts om gehoord te worden. Voor de raad is dit een keuzemoment. Ontvankelijk verklaren van het bezwaarschrift door de raad maakt dat WADW gehoord kan worden."

Wij zijn geen juristen


Burgemeester Martijn Smit: "Wij zijn geen juristen."

De overige partijen, inclusief DB, mengden zich nauwelijks in het debat omdat zij het collegestandpunt steunden. Burgemeester Martijn Smit deed voor de stemming nog een dringend beroep op D66 en ZZ om niet tegen het collegevoorstel te stemmen. Hij wees er op dat Wijdemeren een onafhankelijke Bezwaar en Beroepcommissie heeft met hoge juridische kwaliteiten. Op grond van die deskundigheid velde CBB een juridisch oordeel over de ontvankelijkheid. Het was geen inhoudelijk of politiek oordeel. "Er is dus geen sprake van 'monddood' maken, dat wil ik duidelijk gezegd hebben." Ook wees hij erop dat WADW na het raadsbesluit tot niet ontvankelijkheid naar de rechter kan stappen. "Krijgt WADW daar gelijk, dan zien we dat dan wel weer, maar zo moet de procedure zijn. De raad moet niet op de stoel van de door ons benoemde juristen van CBB gaan zitten. Wij zijn geen juristen."

5 tegen, 14 voor

Het mocht niet baten D66 en ZZ bleven bij hun standpunt, maar de 14 andere leden van de raad stemden voor het collegevoorstel. Het was opmerkelijk dat DB nu meestemde met de meerderheid, terwijl het nog niet gescheurde DB in de commissie tegen het voorstel was. Dat doet vermoeden dat de WADW aanhang met ZZ is meeverhuisd.

Dossier Verkeer 's-Graveland

bron
WWK
foto
Douwe van Essen
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief