WIJDEMEERSE WEBKRANT
De Nieuwe Raad, en verder
Wijdemeren, do 20 maart 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Na het berekenen van de restzetels en het tellen van de voorkeurstemmen ziet de nieuwe gemeenteraad van Wijdemeren er als volgt uit.

Update 20-3-2014, 14.17: Bij het CDA schoof Rosalie van Rijn door naar plaats vijf.

Alette Zandbergen verdringt Jaap van Waveren


Alette Zandbergen
(Ook: Vrienden Bos van Hacke)

Jaap van Waveren
(Foto's DB)

De opvallendste verschuiving in de eerste ruwe berekening zonder voorkeursstemmen is de verkiezing van Alette Zandbergen in de fractie Dorpsbelangen, waarmee ze fractievoorzitter René Voigt passeert en wethouder Jaap van Waveren zelfs compleet uit de fractie verdringt. Ria Hennis (DB) klom naar plaats 2. Bij het CDA stoomde Rosalie van Rijn op naar de vijfde plaats, waarmee Herman Veldhuisen op nummer 8 terecht kwam en buiten de boot viel.


Burgemeester Martijn Smit maakt de uitslagen bekend.
Foto: Douwe van Essen/WWK

Onder het kopje stemmen staan de voorkeursstemmen die iedere kandidaat kreeg. Uiteraard hebben de lijsttrekkers de meeste voorkeursstemmen gekregen. Wethouder Joost Boermans (D66) heeft van alle kandidaten de meeste voorkeursstemmen ontvangen. Van de niet-lijsttrekkers is Jan Verbruggen (CDA) de absolute topscorer. Hij kreeg met 1001 bijna evenveel stemmen als zijn lijsttrekker, die er 1021 kreeg.

Wat kan er nog veranderen?

De collegevorming zal nog verschuivingen gaan opleveren. De kandidaten uit bovenstaande lijst die een wethoudersbenoeming krijgen zullen op dat moment weer vertrekken uit de raad, waarna de eerste opvolger op de lijst alsnog weer tot de raad kan toetreden.

Als we even speculeren over wat er kan gaan gebeuren, dan is er de mogelijkheid dat het CDA twee wethouders gaat leveren en één of twee partijen (VVD, D66 of PvdA-GL) de andere wethouder(s) leveren. Om te zien wat er dan gaat gebeuren kijken wij in de lijst naar de eerste opvolgers. De kans dat DB door het CDA wordt gevraagd om deel te nemen aan het college lijkt gering, maar ook daar zochten wij de eerste opvolger toch maar even op. Het kan altijd gebeuren dat een opvolger weigert, waarna de volgende op de lijst wordt gevraagd om in de raad te komen. Zo belandde Co de Kloet vier jaar geleden na een heel stel DB-weigeraars toch nog in de raad.
Natuurlijk kan er ook weer buiten de raad gezocht worden naar wethouders, zoals de VVD zes jaar geleden deed met Gerard Abrahamse. Dan staan de opvolgers buiten spel.

Eerste opvolgers

Dorpsbelangen Jaap van Waveren
CDA Herman Veldhuisen
Dik van Enk
PvdA-GL Ram Lachman
VVD Martin Vuyk
D66 Timo van Leeuwen

Ongetwijfeld werd gisteravond en wordt vandaag al intern bij het CDA besproken met wie men eventueel verder wil en worden mogelijk zelfs al de eerste coalitiebesprekingen gevoerd.

Campagne GR 2014

bron
WWK
foto
div.
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief