WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Fraude bij Villa Primair
Wijdemeren, di 18 maart 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

De Gooi en Eemlander brengt vandaag groot nieuws over fraude bij Villa Primair, het schoolbestuur van 25 openbare basisscholen in de regio.

Vanaf het begin was het een rommeltje bij Villa Primair (en haar voorganger de Stichting Primair). Problemen in het bestuur en met falend toezicht, maar ook zeer forse financiële problemen waarvan de oorzaak meestal niet naar buiten kwam. Deelnemende gemeenten zijn naast Wijdemeren ook Laren, Eemnes, Huizen, Hilversum, Bussum, Naarden, Stichtse Vecht, Muiden, Blaricum en Weesp.

Op 16 november 2011 stelde Niels Rood vragen aan het college van Eemnes over deze kwestie. De overige colleges en gemeenteraden hielden zich stil of wisten van niets.

Vandaag opent de krant op de voorpagina in een stuk van Vincent Harmsen met de mededeling dat de verantwoordelijke onderwijswethouders van de deelnemende gemeenten al in 2011 wisten dat er gefraudeerd was in 2010 met statuten van Villa Primair. In het regiokatern wordt een dubbele pagina gebruikt om de dubieuze gang van zaken uit te diepen en toe te lichten.

Onder de pet gehouden

De fraude met de notulen begint in 2010. De elf deelnemende gemeenten stemmen in met de fusie van twee openbaar onderwijskoepels. De Stichting Primair en de Stichting Basisonderwijs Gooi en Eemland fuseren tot Villa Primair. De gemeenteraden stemmen ook in met de statuten van de nieuw te vormen koepel. Als de statuten worden ingeleverd bij de notaris in Hiulversum, dan zijn dat niet de statuten die de gemeenteraden goedgekeurd hebben. In de "valse "statuten werden de gemeenteraden opzettelijk buiten spel gezet. VVD wethouder Adriana van den Berg uit Bussum was de enige van de elf verantwoordelijke wethouders die tegenwicht bood. In een twistgesprek met directeur Alexander Peltekian voegde deze haar toe dat gemeenten niets meer te zeggen hadden over Villa Primair. Een mededeling waarvan zij zeer schrok. De afdeling Juridische Zaken van Bussum onderzocht de statuten en stelde vast dat er belangrijke artikelen ontbraken. Bussum zocht contact met de Raad van Toezicht, maar kreeg geen contact. Op 17 november 2011 besloten de elf wethouders de problemen onder de pet te houden en er geen ruchtbaarheid aan te geven.


De dubbele pagina met het artikel over Villa Primair.
De kinderen op de foto zijn leerlingen van de Meester Kremerschool in Nederhorst den Berg.

In het stuk in de krant, dat leest als een spannend jongensboek, geven velen elkaar de schuld. De hoofdrolspeler, toenmalig directeur Alexander Peltekian, die nu in Friesland een onderwijsstichting bestuurt, wil niet reageren. Twee andere oud-bestuurders van Villa Primair wijzen op Olaf McDaniel, die de fusie van de beide Stichtingen indertijd begeleidde en de notulen opstelde. Eén van de oud-bestuurders verwijt de gemeenteraden dat zij de wet verkeerd hebben geïnterpreteerd.

Vijf Wijdemeerse scholen

Ook de Wijdemeerse openbare scholen vallen onder Villa Primair. Dat zijn De Sterrenwachter, De Linde en De Catamaran in Loosdrecht, de Curtevenneschool in Kortenhoef en de Meester Kremerschool in Nederhorst den Berg.

Van de website van Villa Primair:

Volgens onderwijswetgeving houden de gemeenteraden toezicht op openbare stichtingen. Voor een zo soepel mogelijk verloop van het toezicht is het van belang dat de gemeenten tot onderlinge afstemming komen en streven naar eensluidende standpunten. Daarom wordt toezicht gecoördineerd via het Gemeenschappelijk Orgaan.

 Het Gemeenschappelijk Orgaan bestaat uit 11 wethouders van de 11 gemeenten die het openbaar onderwijs hebben overgedragen aan Villa Primair.

Deze gemeenten hebben zich ten behoeve van Villa Primair en conform de Wet Gemeenschappelijke Regelingen (WGR) georganiseerd in het Gemeenschappelijk Orgaan Primair Onderwijs (GO), waarin de onderwijswethouders van deze gemeenten zitting hebben. Het GO kiest uit zijn midden een voorzitter.

Bestuurlijke chaos

In 2004 ging één van de rechtsvoorgangers van Villa Primair, de Stichting Primair, bijna failliet. De top was veel te zwaar en er was veel te veel personeel aangenomen . Om het faillisement af te wenden betaalden de aangesloten gemeenten flinke sommen geld. Wijdemeren hoestte circa € 125.000 op. Later was het weer prijs, maar werd de openbaarheid gemeden. In 2007 speelde de kwestie Meester Willem. De Stichting Primair ontsloeg Willem Degekamp, die les gaf op de Curtevenneschool. Protestdemonstraties in Kortenhoef waren het gevolg. De politiek hield zich afzijdig. Na een maand keerde de Stichting terug op haar besluit en mocht Degekamp weer aan het werk.

Dossier Meester Willem Primair (2004-2010)

Lees ook:

16112011 Fraude bij Villa Primair
17112011 Wethouder over de Fraude
12012012 Loosdrechtse Perikelen
11022012 Bussum en Villa Primair
07022014 Villa Primair in Opspraak

bron
G&E
foto
---
auteur
Rik Jungmann
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief