WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Verkoop de Kunst
Nederhorst den Berg, di 13 mei 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

Cor Koster hoorde dat er een kunstcollectie bestaat die uit de boedel van 's-Graveland komt. Hij ziet die kunstwerken nooit en wil ze daarom maar verkopen.

ingezonden brief

Verkoop de kunst

Kunst staat niet hoog aangeschreven in Wijdemeren. In 2009 heeft de raad een kunstnota aangenomen, waarmee vervolgens helemaal niets is gedaan. Ik heb daar in 2011 over geschreven maar ook dat heeft tot geen enkele actie geleid. En dat terwijl de gemeente wel degelijk kunst in haar bezit heeft.

Toen ’s-Graveland nog een zelfstandig dorp was, had het een aardige kunstcollectie, ooit gewaardeerd op rond de 400.000 gulden. Ook de andere kernen hadden kunstwerken. Wat wij daarvan als burgers zien is minimaal. In de openbare ruimte in het gemeentehuis hangen een of twee schilderijen en verder staat er een vitrine met een paar gebarsten schoteltjes van aardewerk. Dat is het wel zo’n beetje.

De mooiste stukken hangen, zegt men, in de gang waar de burgemeester en de wethouders een kamer hebben. Uit het zicht van de gewone burgers. Die gang schijnt de Gouden Goot te heten. De overige kunstwerken liggen ergens opgeslagen.

Teveel gedoe

Voor zover ik weet is de ’s-Gravelandse kunstcollectie nog net voor het ontstaan van Wijdemeren in een “Stichting Kunstbezit” ondergebracht. Ook de kunstwerken uit de andere dorpen schijnen daar in beheer te zijn. Je zou verwachten dat ze af en toe, of permanent, geëxposeerd zouden worden, maar dat gebeurt niet. Kennelijk teveel werk. Je moet ze dan beveiligen, je moet ze verzekeren. Gedoe allemaal, en nog duur ook. Het is veel makkelijker om ze in depot te houden. Behalve de mooiste stukken, maar die zijn dus alleen voor de burgemeester en de wethouders plus een stel ambtenaren. Raar, want die houden niet eens van kunst, anders hadden ze die kunstnota wel uitgevoerd.

Beste raad, doe wat!

Nu we een nieuwe raad hebben zou ik willen vragen om één van twee dingen te doen. Neem kunst serieus en doe er wat mee. Of verkoop het spul. Dan kunnen andere mensen er tenminste plezier aan beleven.

Cor Koster
Nederhorst den Berg

Naschrift WWK:

In die vitrine stond ook ooit een Loosdrechts porseleinen eierdopje dat op 2 februari 2005 door wethouder Yvonne Siemons werd teruggegeven aan de gulle geefster. Die wilde dat het eierdopje in Loosdrecht bleef. Het leek er toen op dat het gemeentehuis in 's-Graveland zou komen. Het was voor haar een onverdraaglijke gedachte dat het dopje in 's-Graveland terecht zou komen.

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief