WIJDEMEERSE WEBKRANT
.
Kunst voor heel Wijdemeren
Nederhorst den Berg, ma 30 juni 2014 Afdrukken RSS feed van de WWK. Volg de WWK op Twitter Mail a Friend

De reactie van Cor Koster op het antwoord van Richard van Bruchem van de Stichting Kunstbezit kwam snel binnen. Koster wil dat alle Wijdemeerders de kunst kunnen zien.

ingezonden brief

Gevoel voor kunst

Altijd grappig om te zien dat algemeen bekende literaire stijlfiguren niet herkend worden. De hyperbool is daar één van: een overdrijving met cynische ondertoon. Want ja, ik wéét dat er op het gemeentehuis meer hangt dan die “een of twee schilderijen” die ik noemde, en ik wéét dat er meer in de vitrines staat dan “een paar gebarsten schoteltjes van aardewerk”. Ik had het over de kunst in Wijdemeren die de eigen inwoners niet te zien krijgen.

Wat ik niet wist - en nu volg ik het rekensommetje van de heer Van Bruchem - is dat er kennelijk zo’n 360 schilderijen in het gemeentehuis hangen (meer dan 90% van de collectie van 400 van de Stichting Kunstbezit, zegt hij), waarvan slechts een twintigtal in de openbare ruimte in het gemeentehuis. Echt? Hangen er dus 360 - 20 = 340 schilderijen elders in het gemeentehuis, achter afgesloten deuren?  Onvoorstelbaar dat alleen gemeentepersoneel die kunstwerken moag zien, en niet de gewone burger. Wat heeft het ambtenarenapparaat dat wij niet hebben? Meer gevoel voor kunst? Ambtenaren…? Echt…?

Er staan meer vreemde dingen in de reactie van de penningmeester van de Stichting Kunstbezit ’s-Graveland. Zo schrijft hij dat op de site van de Stichting een deel van de collectie te zien is. Dat klopt. Maar sinds wanneer is een verzameling plaatjes op een website (helaas alleen in lage resolutie) een vervanging voor een plek waar je alle schilderijen in hun volle glorie kunt bewonderen?

Gelukkig is er gelegenheid om een aantal van die kunstwerken te zien tijdens de Place du Tertre op zaterdag 5 juli. Daar is de expositie ‘Van Kwakel tot en met Moleneind’. Ik zal er zeker heengaan. Het evenement wordt georganiseerd door Ingrid Jansen. Zij is voorzitter van de de Stichting Kunstbezit en zal dus de mooiste stukken uitgekozen hebben.

Natuurlijk maak ik graag gebruik van de vriendelijke uitnodiging van de heer Van Bruchem om een rondleiding te krijgen. Mijn punt was echter dat ik vind dat ALLE burgers van Wijdemeren toegang moeten hebben tot de collectie.

Cor Koster
Nederhorst den Berg

De plaatsing van een bericht gebeurt conform de regels en condities die de WWK daarvoor hanteert.

 

 

 

bron
ing. brief
foto
---
auteur
ing. brief
editor
Rik Jungmann
verder
terug
home
campagne 2014
reageer
zoek
nieuwsbrief